Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 9 януари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 09.01.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 09.01.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 09.01.2011 08:53:31 UTC

Обновена 09.01.2011 08:53:31 UTC

Вестник Хюрриет съобщава, че външният министър на Турция Ахмет Давутоглу в отговор на обвинението на министър председателя на Гърция Йорго Папандреу, че Турция е със статут на окупатор в Кипър е казал „Турция оказа намеса възползвайки се от правата си произхождащи от международната юрисдикция”. Вестникът акцентува, че вчера на пресконференция след закриването на третата конференция на турските посланици външният министър Давутоглу е казал „Участието на гръцкия министър председател Папандреу на конференцията е жест на добра воля. В общи линии посланията, които отправи бяха послания за приятелство и сътрудничество, но някои от посланията можеше да бъдат отложени”.

Вестник Ватан в новината със заглавие „Посрещаме със задоволство международната роля на Турция” отбелязва, че заместник държавния секретар на САЩ и говоретел на държавния департамент Филип Кроули е посочил, че посрещат със задоволство международната роля на Турция. Вестникът предава, че Кроули е казал „Редица от въпросите в географската област, в която се намира Турция интересуват от близо както САЩ, така и ЕС, а също и Близкия Изток. Турция винаги игра тази роля... Турция притежава необходимата далновидност не само относно двустранните отношения, но така също и относно различните последици, които може да имат тези отношения. Приемайки тази действителност проведохме контакти с Турция по въпроса за сформирането на новото правителство в Ирак... Искаме да задълбочим още повече двустранните ни отношения с Турция, тъй като Турция и САЩ споделят общи безпокойства”.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Стрелба по американски конгресмен” съобщава, че неизвестен нападател е открил стрелба на политическо събрание пред супермаркет в град Тусон, Аризона. Нападателят е прострелял в главата конгресмен Габриел Гифордс, ранявайки я тежко. Вестникът предава, че по време на инцидента са били убити двама души и са били ранени други 9 души. Вестникът пише, че някои телевизионни канали са съобщили, че броя на жертвите на нападението са 6ма.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Най-добрите в Европа” отбелязва, че турските баскетболисти Хидайет Тюркоглу и Ерсан Илясова са се наредили сред 10те най-добри баскетболисти в Европа. Вестникът предава, че италианския вестник „Ла газета дела спорт” е наредил Хидайет Тюркоглу на 6та позиция в класацията си за най-добрите баскетболисти в Европа заедно с италианеца Барганани, а Ерсан Илясова на 8ма позиция.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2