Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 10 януари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 10.01.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 10.01.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 10.01.2011 11:39:56 UTC

Обновена 10.01.2011 11:39:56 UTC

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „32ма души се спасиха” съобщава, че 70 души са загинали и 32ма души са се спасили ранени от самолетната катасрофа на ирански пътнически самолет пътуващ по направлението Техеран-Урумие. Вестникът отбелязва, че самолетът тип Боинг 727 снощи е катастрофирал преди приземяването си на летище Урумие и че спасителната операция е била проведена при много трудни условия поради отрицателните климатични условия и че дебелината на снежната покривка е около 70 см.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Турският инженер, който бе похитен в Афганистан бе освободен” съобщава, че турският инженер Джошкун Чалоглу, който бе похитен преди 8 месеца в Афганистан вчера е бил доведен в турското посолоство в Кабул. Вестникът предава, че 60 годишният Чалоглу е бил спасен след продължителни преговори.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Аштън пристига в Турция за преговори” отбелязва, че тази седмица Турция ще бъде домакин на върховния представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Катрин Аштън преди заплануваните за 21 и 22ри януари преговори между Иран, 5те постанни члена на Съвета за сигурност на ООН и Германия в Истанбул. Вестникът сочи, че по време на посещението си в Турция на 13 и 14 януари Аштън ще проведе контакти с външния министър Ахмет Давутоглу водещ усилени контакти с Иран.

Вестник Ватан съобщава, че 22 годишният младеж, който простреля в главата американския конгресмен Габриел Гифордс и уби 6ма души се е оказал психично болен. Вестникът предава, че все още не е било направено изявление относно точната причина за нападението. Вестникът отбелязва, че президентът на САЩ Барак Обама е назначил директора на Федералното бюро за разследване на САЩ /ФБР/ да разследва инцидента.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Исторически референдум в Судан” съобщава, че вчера в Судан, който през 2005та година след дългогодишна гражданска война бе разделен на Южен и Северен Судан е бил започнат референдум за независимостта на Южен Судан. Вестникът отбелязва, че гласоподаването ще продължи две седмици и че избирателни урни са били открити и в Северен Судан.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2