Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 3 януари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 03.01.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 03.01.2011

Обзор на новините по страниците на турския печат от 3ти Януари 2011та година...

Изпратена 03.01.2011 08:58:12 UTC

Обновена 03.01.2011 08:58:12 UTC

Прегледа на днешната турска преса ще започнем с новина на вестник Ватан. Вестникът пише, че президентът на Турция Абдуллах Гюл ще посети в периода 10-11ти януари Йемен и че по време на тази визита ще бъде придружаван от 80 членна делегация от Съвета за Външноикономически връзки. В новината се отбелязва, че се очаква по време на визитата на президента Гюл да бъдат подписани важни двустранни търговски споразумения, най-важните от които са стрежът на летището на Сана и строежът на автобан от 96 километра между столицата Сана и град Дамар.
Вестник Сабах пише, че през настоящата година Турция си е поставила за цел да получи генералния секретариат на Европейската Организация за Сигурност и Сътрудничество, с довода, че за разлика от традиционно избираните европейски страни, тя представя както изтока така и запада. В новината пише, че се очаква кандидатът на Турция за поста, посланикът в Бразилия Ерсин Ерчин да бъде подкрепен и от страна на ЕС.
Вестник Йени Шафак съобщава в новината озаглавена "Готови сме за ЕС през 2014та година", че държавният министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш е казал, че в края на 2013та година Турция ще бъде готова за членство в ЕС и е посочил, че поради икономическата криза, съюзът не се решава да предприема смели политически стъпки по въпроса. Багъш заявява, че целта им не е толкова самото членство в ЕС колкото постигането на стандартите на съюза.
Вестник Хабер Тюрк в новината озаглавена "Истанбул, столица на Европа" пише, че неделният британски вестник Обзървър е обсипал Истанбул с похвали, като е подчертал, че през последния 30 годишен период градът се е модернизирал и се е превърнал в център на културните мероприятия.
Вестник Стар пише, че утре ще стане първото слънчево затомнение на 2011та година. В новината пише че непълното слънчево затъмнение ще може да се проследи от Швеция, Северна Африка, Централна Азия и северните райони на Европа.,
Вестник Заман пише, че Русия е постигнала през 2010та година рекорд в добива на нефт с растеж от 2,2 процента. В новината пише, че Русия е изпреварила Саудитска Арабия в дневния добив на нефт и е достигнала до 10 милиона и 145 хиляди варела дневно.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2