Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 28 април 2010 г.

ТРТ - 28.04.2010 г. !

Ияд Алави иска сформирането на временно правителство...

Бившият премиер на Ирак и победител в общите парламентарни избори Ияд Алави отправи призива за сформирането на временно правителство...

Изпратена 28.04.2010 09:55:50 UTC

Обновена 28.04.2010 09:55:50 UTC

Бившият премиер на Ирак и победител в общите парламентарни избори Ияд Алави отправи призива за сформирането на временно правителство.
Лидерът на коалицията Иракийе Ияд Алави, който спечели с малка преднина проведените на 7ми март общи парламентарни избори, също така подчерта че последните събития в Ирак може да бъдат окачествени като опит за отнемане на волята на иракския народ.
Иракски съд бе лишил един депутат от партията на Алави от депутатски права с довода, че е поддържал връзки със сваления режим на Баас.
На проведените избори за новите 325 члена на иракския парламент, коалицията на Алави спечели 91, а партията на Малики 89 депутатски места.
-
Ияд Алави проведе срещи в Турция...

Победителят в проведените в Ирак общи парламентарни избори, Ияд Алави,осъществи контакти в Анкара...

Изпратена 28.04.2010 09:53:11 UTC

Обновена 28.04.2010 09:53:11 UTC

Вниманието на Турция е насочено към новото правителство на Ирак.
Победителят в проведените в Ирак общи парламентарни избори, Ияд Алави,осъществи контакти в Анкара.
Прди два дена Алави бе приет от президента Абдуллах Гюл, премиера Ердоган и външния министър Давутоглу, а вчера присъства на заседание на тема "Изборните резултати в Ирак".
Алави отбеляза, че са открити за коалиция със всички групировки в страната и че в дневния им ред е и среща с премиера Нури Ел Малики.
Във връзка с град Киркук Алави каза, че коалицията им не отхвърля нито една група и е готова да сътрудничи със всички етнически и религиозни групи.
Той отбеляза, че Турция допринася за стабилитета и възстановяването на Ирак и наблегна на това, че тя не се намесва във вътрешните работи на Ирак.
Алави се спря и на проблем с терористичната организация ПКК и каза, че територията на Ирак не може да се използва като плацдарм за нападения в съседните страни и специално в Турция.
-
Киргизия гарантира че ще спазва договорите с Турция...

Временното правителство на Киргизия оповести, че ще бъдат спазени всички двустранни и многостранни договори подписани с Турция...

Изпратена 28.04.2010 09:58:19 UTC

Обновена 28.04.2010 09:58:19 UTC

Временното правителство на Киргизия оповести, че ще бъдат спазени всички двустранни и многостранни договори подписани с Турция.
Посланикът на Турция в Бишкек Нежат Акчал проведе среща с външния министър на временното правителство в Киргизия Руслан Казакбайев.
Казакбайев подчерта на срещата, че ще бъдат спазени всички двустранни и многостранни договори подписани с Турция, и отбеляза, че страната му ще спазва международно поетите задължения и че делегация от Киргизия ще присъства на "Конференцията за Мерки за повишаване на доверието и за сътрудничество в Азия", която ще се проведе през месец юни в Истанбул.
Казакбайев каза, че взаимните посещения са от голямо значение за съживяването на двустранния политически диалог и отбеляза, че очакват помощ от Турция в процеса на конституционни промени в Киргизия.
Посланикът на Турция в Бишкек Нежат Акчал от своя страна подчерта, че Труция ще продължи да оказва всяка необходима помощ и подкрепа на братския киргизки народ.
-
Турция е със законни грантьорски права в Нахичеван...

Министърът на външните работи Давутоглу проведе среща с председателя на парламента на Нахичеванската Автономна Република Васиф Талибов...

Изпратена 28.04.2010 09:38:25 UTC

Обновена 28.04.2010 09:38:25 UTC

Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу заяви, че гарантьорските права на Турция в Нахичеван са с международна законност и подчерта, че бъдещето на Нахичеван е, и ще продължи да бъде въпрос от първостепенно значение за Турция.
Министърът на външните работи Давутоглу проведе среща с председателя на парламента на Нахичеванската Автономна Република Васиф Талибов.
След срещата Давутоглу отговори на въпросите на журналисти.
Той каза, че ще предприемат нужните инициативи за да бъдат започнати полети на Турските Авиолинии от Истанбул за Нахичеван.
-
Унищожено бе скривалище на терористи от ПКК...

В окръг Тунджели бе открито и унищожено скривалище на терористичната организация ПКК...

Изпратена 28.04.2010 09:48:37 UTC

Обновена 28.04.2010 09:48:37 UTC

В окръг Тунджели бе открито и унищожено скривалище на терористичната организация ПКК.
По време на патрулна мисия в района на община Оваджък окръг Тунджели, жандармерийско отделение откри скривалище на ПКК в местността Чамбулак.
В скривалището бяха намерени боеприпаси, документи и саморъчно направени бомби.
Скривалището бе унищожено от армейски сапьори.
-
Доунър очаква преговорите да продължат от достигнатата точка...

Специалният съветник на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун по кипърския проблем Александър Доунър отбеляза, че избора на нов президент на ТРСК не трябва да се отразява на хода на преговорите за намирането на повсеместно разрешение на Кипърския проблем...

Изпратена 28.04.2010 09:41:53 UTC

Обновена 28.04.2010 09:41:53 UTC

Специалният съветник на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун по кипърския проблем Александър Доунър отбеляза, че след проведените президентски избори в ТРСК, преговорите за разрешаване на кипърския проблем трябва да продължат от достигнатата точка.
Доунър отговори на въпросите на журналисти в главната квартира на ООН в Ню Йорк, където бе пристигнал за консултации.
Той каза, че избора на нов президент на ТРСК не трябва да се отразява на хода на преговорите за намирането на повсеместно разрешение на Кипърския проблем.
Доунър каза, че ще насочи вниманието си не към изявленията на Ероглу направени по време на предизборната кампания, а към позицията която той ще възприеме на преговорите и подчерта, че е необходимо да бъде определен календар на срещите между лидерите на двете части в Кипър.
Кипърската гръцка част и Гърция твърдят, че избирането на Ероглу за президент на ТРСК ще се отрази отрицателно на хода на преговорите в Кипър.
Новият президент на ТРСК Дервиш Ероглу от своя страна зяви, че е готов за продължаване на преговорите за разрешаване на кипърския проблем.
-
Преглед на чуждия печат 28.04.2010

Обзор на материали за Турция

Изпратена 28.04.2010 08:03:26 UTC

Обновена 28.04.2010 08:03:26 UTC

.....Австрийският вестник Виенер Цайтунг привлича внимание върху усилията на Турция за установяването на стабилност на Балканите.Вестникът съобщава за срещата в Истанбул миналата седмица между президентите на Сърбия и Босна- Херцеговина при домакинството на президента А.Гюл с думите „Турция още веднъж прояви посредническите си способности”

....Електронното сръбско издание Мондо съобщава за срещата в Белград на външния министър на Турция Ахмет Давутоглу с президента на Сърбия Борис Тадич. Двамата са изразили задоволството си от развитието на отношенията между Турция и Сърбия по специално в икономическата област.

.....Френският вестник Льо Монд в новина под заглавието „Нови хоризонти в турската дипломация” изтъква новия статут на Турция на международната платформа.С европейската си и прозападна самоличност в многополюсния световен строй Турция става изразител както на Близкоизточната, така и на Кавказката и Балканска идентичности.Вестникът сочи, че външният министър Давутоглу е архитектът на новата, влиятелна на всички фронтове дипломация на Турция.Вестникът засяга и принципа за „нулеви проблеми със съседните страни”,залегнал във външната политика на Турция.

..Азърбайджанският вестник Йени Мюсават помества благодарствено послание към Турция по повод подкрепата оказвана на Азърбайджан.Новината озаглавена „ Ердоган е там, където нас ни няма” съобщава, че Турция стои винаги и ще стои и занапред до Азърбайджан на международната арена. А азърбайджанският вестник Азадлък благодари на турския народ и правителството за подкрепата оказвана на Азърбайджан.

...Иранският вестник Техеран Таймс издаван на английски език пише за телефонния разговор между външния министър Ахмет Давутоглу и председателя на иранския парламент Али Лариджани.Лариджани е казал, че разширяването на връзките между Турция и Иран ще спомогне за заздравяването на сигурността и стабилността в региона.Лариджани е подчертал също така,че отстраняването на неправилните схващания по въпроса са иранската ядрена програма ще стане единствено по пътя на преговорите.

...Издаваният на арабски език в Лондон вестник Ел Кудс ел Араби прави политически анализ на Турция, в който се подчертава че според изискванията на политологията и международните отношения Турция заслужава да бъде регионална сила предвид географското си разположение, природните си източници, икономическото положение, стабилността в политическата система и военната сила.

...Френският вестник Либерасион засяга членството на Турция в ЕС.Според вестника , благодарение на Турция ЕС ще намери възможност за съвместно съжителство с мюсюлманските страни и ще докаже, че не съществуват противоречия с Исляма и че е възможно едно съзнателно съвместно бъдеще.

....Пакистанският вестник Дъ Нюз се спира на отношенията между Турция и Пакистан.Вестникът сочи, че Турция е една от малкото страни,на които може да се довери в трудни ситуации и от които може да получи значителна помощ при реализирането на различни икономически проекти.

.....Вестник Интернейшънъл Херълд Трибюн в страницата отделена за Турция се спира на Истанбул като Европейска културна столица за 2010 година.Вестникът пише,че посетителите на Истанбул тази година ще се срещнат редом с голямото оживление, природните красоти и прочутите туристически обекти на града и с интересни културни мероприятия.
-
Преглед на турския печат 28.04.2010
Обзор на новините по страниците на турската преса от 28ми април 2010та година...

Изпратена 28.04.2010 07:28:43 UTC
Обновена 28.04.2010 07:32:41 UTC
Прегледа на днешната турска преса започваме с вестник Сабах. Вестникът е засегнал срещата на министъра на външните работи Ахмед Давутоглу с пристигналия в Анкара външен министър на Грузия Вашадзе и съобщава, че Давутоглу е акцентувал значението което Турция отдава на териториалната цялост на Грузия и възприема това като основен фактор за стабилитета в Кавказ.
Вестник Джумхурийет е засегнал една друга среща на външния министър Давутоглу-срещата му с председателя на парламента на Нахичеванската Автономна Република Васиф Талибов. Вестникът пише, че отговаряйки след срещата на въпросите на журналисти, Давутоглу е подчертал, че бъдещето на Нахичеван е въпрос с първостепенно значение за Турция и е казал, че гарантьорският статут на Турция е с международна законност.
Вестник Стар в новината озаглавена "Кризата с дълговете в Гърция се задълбочава" отбелязва, че агенцията за кредитни оценки Стандарт Енд Пуурс е снижила за втори път от нaчалото на годината насам кредитната оценка на Гърция и това е превърнало тази страна в опасна за чуждестранните инвеститори.
В новина на вестник Миллийет пише, че генералния директор на най-голямата европейска банка HSBС Майкъл Гохеган е казал, че глобалнaта икономика е навлязла в нов период в който ще властват не развитите, а развиващите се страни между които е и Турция.
Вестник Заман съобщава, че подетата с инициативата на Турция и Испания инициатива 'Алианс на Цивилизациите' се е превърнала в глобална инициатива обединила сто страни. В новината се предават думите на върховния представител на инициативата, бившия президент на Пoртугалия Хорхе Сампайо, че 'Алиансът на Цивилизациите' се е разрастнал много по-бързо от очакваното и че се изпитва нужда от приемане на нов бюджет и изграждането на нова структура.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2