Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 30 септември 2010 г.

Продължават подигравките с Исляма

Смелостта на боклука Флеминг Роуз има граници все пак !

На 8 февруари 2006 г., Флеминг Роуз казва в интервю за Си Ен Ен и ТВ 2,че вестникът Jyllands-Posten "планира да отпечата сатирични карикатури за Холокоста, който иранският вестник" Hamshahri планира да публикува.
Той заяви пред Си Ен Ен "Моят вестник се опитва да установи контакт с този ирански вестник Hamshahri, и ние ще публикуваме карикатурите в същия ден, в който те ги публикуват". По-късно същия ден главният редактор
на вестника каза, че Jyllands-Posten в никакъв случай не е съгласен да публикува Холокост карикатури [1] и Флеминг Роуз по-късно заяви, че "той е направил грешка". [2] [3] На следващия ден Карстен Juste,главен редактор, началник на Jyllands-Posten ", заяви, че Флеминг Роуз е в безсрочен отпуск, защото има нужда от почивка. [4] След няколко месеца Роуз се връща в Jyllands-Posten".

Holocaust cartoons

On 8 February 2006, Flemming Rose said in interviews with CNN and TV 2 that Jyllands-Posten planned to reprint satirical cartoons depicting the HolocaustHamshahri planned to publish. He told CNN "My newspaper is trying to establish a contact with that Iranian newspaper Hamshahri, and we would run the cartoons the same day as they publish them". Later that day the paper's editor-in-chief said that Jyllands-Posten under no circumstances would publish the Holocaust cartoons[1] and Flemming Rose later said that "he had made a mistake".[2] [3] The next day Carsten Juste, the editor-in-chief of Jyllands-Posten, stated that Flemming Rose was on indefinite leave because he needed time off.[4] After some months Rose returned to Jyllands-Posten. that the Iranian newspaper.

Info



:::

Тиранията на мълчанието

Карикатурите на пророка Мохамед обиколиха света
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Карикатурите на пророка Мохамед обиколиха света

Религиозната сатира не е престъпление, нито пък късата пола е покана за изнасилване, казва Флеминг Роуз. Като редактор на раздел "Култура" в "Юландс постен" през 2005-а той публикува 12-те карикатури на пророка Мохамед.

На когото името Флеминг Роуз му говори нещо, той със сигурност знае, че последните пет години са били трудни за него. Неведнъж той и вестникът му са окачествявани като безсъдържателни провокатори, а Гюнтер Грас дори го нарече "десен екстремист". Като редактор на раздел "Култура" в датския "Юландс постен" преди пет години Роуз публикува 12-те карикатури за Мохамед и съставя текста към тях. Днес от печат излиза неговата книга, съдържаща всички карикатури.

52-годишният Флеминг Роуз е ангажиран либерал, който прекарва дълги години в СССР, а по-късно и в Русия, и със собствените си очи вижда как едно общество потиска свободата на словото. Това е и една от причините през 2005 година той да публикува карикатурите за Мохамед и да напише текстовете към тях.

Флеминг РоузBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Флеминг Роуз

По наклонената плоскост

"Написах, че в една светска демокрация всички индивиди трябва да приемат хумора, сатирата и иронията, дори да са насочени към тях. Това се отнася и за мюсюлманите. Те не трябва да приемат повече или по-малко критика, а точно толкова, колкото всички други. За мен това е форма на признанието, защото по този начин ние се обръщаме към тях с думите: вие не сте гости, чужденци или някаква маргинална група, вие сте пълноправен член на това общество."

Защото който започне да се съобразява с табута в един публичен дебат, се движи по наклонена плоскост. Тогава всяка обществена група може да назове свои табута и ако те се спазват накрая свободата на словото ще се превърне в карикатура на самата себе си. Ще победи тиранията на мълчанието.

Един от най-големите критици на Роуз, датският конституционен експерт Хенинг Кох, изобщо не е съгласен с това мнение: "Който допуска да се правят осмиващи и унизителни изказвания или действия, той създава опасен за обществото климат. Защото по този начин застрашава социалния мир и може да доведе до пълния разпад на това общество. Раждат се настроения, които се основават изцяло на взаимната омраза и неразбиране. Който иска да махне напълно табутата, той легализира изрази като "маймуна" за негър, "плъх" за мюсюлманин, "еврейски свине" и т.н."

Датският карикатурист Курт Вестергор, автор на карикатурите на МохамедBildunterschrift: Датският карикатурист Курт Вестергор, автор на карикатурите на Мохамед

Където свършват аргументите, започва насилието

Трябва да се прави разлика между слово и действие, отговаря Флеминг Роуз. Една демокрация трябва да преследва действия, дискриминиращи отделни индивиди, без обаче да потиска свободата на словото. Тъкмо това е и една от поуките на германската история. Не антисемитизмът на Ваймарската република доведе до Холокоста, а колапсът на държавните институции, които защитаваха престъпленията на Хитлер срещу евреите.

На думите трябва да се отговаря с думи. Защото където свършват аргументите, започва насилието. Пример за това са и реакциите след публикуването на карикатурите. "Не съжалявам, че публикувахме карикатурите. Никой от нас не смята, че една рисунка струва човешки живот. За жалост обаче има достатъчно публични личности, които мислят точно така. Който ме пита дали съжалявам за карикатурите, е все едно да попита някое момиче, станало жертва на изнасилване, дали съжалява, че е носило къса пола. Религиозната сатира не е престъпление в Дания, още по-малко покана за насилие. Както и късата пола не е покана за изнасилване. Сатирата и свободата на облеклото са две напълно легитимни действия в рамките на нашето общество."

Книгата на Роуз Bildunterschrift: Книгата на Роуз


дв / Портал Турция

Още:


Ирански хумористичен сайт вбеси Израел

05.08.2010

news.bg

Осмиващ Холокоста ирански сайт предизвика гнева на Израел, предаде АП.

Според авторите си,http://holocartoons.com/main.php е насочен срещу ционистите, които „унищожили образа на обикновените евреи". Сайтът представлява електронна книга, илюстрирана с множество карикатури. Тя започва с посвещението „На тези, за убийствата на които претекст е бил Холокоста". Още на заглавната страница потребителите са посрещнати от изображение на приличащ на равин човек, който рисува мъртви тела на място, означено с табела „Холокост".

По-нататък се появяват червеи със звездата на Давид, които прояждат книга, наречена „Световната история"; израелски танк, зареждащ гориво на нацистка бензиностанция; израелски войник, носещ резервоар с „Циклон-Б" (газът, използван в концентрационните лагери) и други изображения, които световната общественост би счела за неприемливи. Освен това, на сайта има голямо количество свастики, често съчетани със символа на еврейската държава.

Текстовете, придружаващи карикатурите, са в съзвучие с иранската позиция по отношение на Израел. Евреите са представени в ролята на коварни злодеи, които паразитират на гърба на останалите. Според ирански източници, halocartoons е дело на неправителствена организация и местен карикатурист, въпреки че властите със сигурност е трябвало да дадат зелена светлина за пускането му онлайн.

Израел определи сайта като пореден ирански опит за отричане на Холокоста с цел манипулиране на хората със слаби исторически познания. От Тел Авив разкритикуваха „грубия и циничен" език на хумористичния сайт.

Режимът в Иран неколкократно е обвинявал Израел, че манипулира фактите, свързани с Холокоста. Според Техеран, нацистките зверства от времето на Втората световна война се използват от еврейската държава, за да оправдае отношението си към палестинците.


нюз.бг / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2