Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 30 септември 2010 г.

Секс скандал с яхтата на Ататюрк

Турция разкри секс скандал с яхтата на Ататюрк

Последна промяна в 19:29 на 29 сеп 2010

Турското правителство си върна отдадената под наем на местен бизнесмен яхта, принадлежала някога на основателя на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк, заради изтекла в местните медии информация, че е използвана за секс партита с проститутки, предаде "Ройтерс".

Яхтата е била дадена под наем на местен бизнесмен от министерство на финансите.

Осем жени и две малолетни девойки, за които се смята, че проституирали, са отведени за медицински преглед в болница, след като властите в средиземноморския курорт Анталия са конфискували 136-метровата "Саварона".

"Саварона" бе атакувана от турски военни полицаи на 27 септември, докато тя бе на котва до средиземноморския град Гьочек, съобщи в."Хабертюрк". Това е било кулминацията на разследване, продължило повече от 7 месеца.

Сред 14-те задържани има и чуждестранни бизнесмени, както и малолетни момичета от Русия и Украйна. Те били наети като скъпо платени проститутки с посредничеството на чуждестранни агенции за модели. Анадолската информационна агенция разкрива, че организаторите на секс партита са взимали от клиентите си между 3000 и 10 000 долара за една нощ на яхтата с проститутки.

Проверките и разследването продължили по луксозни хотели в Анталия, Белек и Истанбул.

Осем души, сред които две жени, са в ареста, съобщи Анадолската информационна агенция.

"Издадох необходимите нареждания за прекратяване на договора за наем", заяви финансовият министър Мехмет Шимшек, добавяйки, че сега министерство на културата трябва да поеме контрол над "Саварона".

Министърът на туризма Ертегрюл Гюнай каза пред репортери в Анкара, че неговото ведомство може да се грижи по-добре за яхтата и че ще обсъди дали тя да не бъде превърната в музей.



Най-голямата яхта под наем

446-футовата яхта "Саварона" има 17 луксозни апартамента плюс президентски апартамент. Тя е построена през 1931г. срещу 4 млн. долара за внучката на Джон Рьоблинг, главният инженер на Бруклинския мост в Ню Йорк. Емили Рьоблинг Кадуоладер я кръстила на вид африкански лебед.

Яхтата е продадена на Турция през 1938г. и е използвана от Ататюрк в последните месеци от живота му за посрещане на важни гости. На борда са провеждани и заседания на министерския съвет.



В момента "Саварона" е деветата по дължина яхта в света според Superyachts.com и най-дългата, която може да се наема според списание Power and Motoryacht. Иначе рекордьорът по дължина е Eclipse - 533-футовата (162.5 метра) яхта на Роман Арбамович.

През 1989г. турският бизнесмен Караман Садъкоглу плати 60 милиона долара на финансовото министерство за правото да използва "Саварона" в продължение на 49 години. Той е отдавал яхтата на туристи срещу 30-40 000 долара на ден, за да помогне за обслужването, стигащо до 3 милиона долара годишно.

Според "Хабертюрк" Садъкоглу е бил в Ирак по време на операцията на военните и е заявил, че ще прецени създалата се ситуация, след като се прибере в Турция. Преди години той извърши тотална реставрация на яхтата, в която бяха привлечени над 420 души. Личният апартамент на Ататюрк е със статут на музей и в него са запазени много от вещите му. На яхтата има пищна декорация, витражи и 260 тона мрамор, 65 тона от които са само в облицовката и оборудването на турската баня.

Турция разкри секс скандал с яхтата на Ататюрк

Преглед на оригинала
Автор: savarona.com.tr


дневник / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2