Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 29 септември 2010 г.

Преглед на печата - 29.09.2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 29.09.2010

Обзор на новини за Турция в чуждата преса

Изпратена 29.09.2010 08:07:13 UTC

Обновена 29.09.2010 08:07:13 UTC

...Вестник Уолстрийт Джорнъл помества репортаж с президента Абдулах Гюл, в който той е подчертал че Турция желае запазването на мира в региона.Вестникът сочи думите на президента Гюл,че Турция е решителна по отношение на предотвратяването на разпространението на ядрените оръжия и полага усилия за намиране на дипломатическо разрешение на проблема с ядрената програма на Иран. Гюл е заявил,че Турция е страна работеща усилено за да стане пълноправен член на ЕС.

...Британският вестник „Гардиян” в интернет – страницата си съобщава,че комисията по човешките права на ООН е обвинила Израел във военно престъпление заради преднамерено убийство на човек и прилагане на несъразмерна сила и издевателства при нападението над хуманитарния кораб за Газа през месец май т.г.

В доклада изготвен от трима експерта на Съвета за човешките права при ООН се сочи, че превземането на турския хуманитарен кораб „Мави Мармара” от израелските командоси е незаконно според международното законодателство, отношението към екипажа и пътниците се окачествява като жестоко и несъразмерно и се отправят сериозни порицания към Израел.

....В предаване на Радио „Гласът на Америка” бе съобщено, че докладът на Комисията за човешките права на ООН след следствието, проведено за нападението на Израел над хуманитарния кораб е бил посрещнат със задоволство от Турция.В новината бяха посочени и думите на външния министър Ахмет Давутоглу,че докладът е безпристрастен,изготвен е върху здрави доказателства и го посрещат с одобрение.

Радиото съобщи също така,че намиращият се в Ню Йорк по повод Общото събрание на ООН президент на Турция Абдулах Гюл е провел среща с лидерите на Балканските държави и е подчертал,че присъединяването на всички Балкански страни към НАТО и ЕС ще донесе още по-голяма сигурност и стабилност в района.

.....Пакистанският вестник Нюз пише, че външният министър Ахмет Давутоглу е заявил, че турският народ както винаги стои до пакистанските си братя в трудни моменти.Давутоглу е гарантирал, че Турция ще продължава да оказва подкрепа при възстановяването на пострадалите от наводненията райони в Пакистан и ще участва активно в заседанието на приятелите на демократичен Пакистан, което ще се състои през следващия месец в Брюксел.


:::

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 29.09.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 29.09.2010 10:39:10 UTC

Обновена 29.09.2010 10:39:10 UTC

Вестник Стар отбелязва, че Турция се готви да предприеме съвместни стъпки с Ирак, регионалното управление в Северен Ирак и Сирия в борбата срещу терора. Вестникът пише, че след срещата на министъра на вътрешните работи на Турция Бешир Аталай и лидера на регионалната администрация Месут Барзани в град Ербил, на посещение в Анкара е пристигнал командващият силите на САЩ в Ирак армейски генерал Лойд Остин.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Турска операция срещу сомалийските пирати” пише, че Генералният щаб на Турция е съобщил, че турската фрегата Гьокчеада намираща се на служба в Аденския залив е осъществила операция срещу кораб използван с пиратски цели в откритите води на Сомалия.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Конвой с хуманитарни помощи бе изпратен и за западния бряг на река Йордан” пише, че председателят на Фондацията за хуманитарни помощи Бюлент Йълдъръм е казал, че през идните дни планират да изпратят конвой с хуманитарни помощи за западния бряг на река Йордан. Вестникът пише, че вторият конвой на хуманирантата организация „Вива Палестина” потеглил на път преди 9 дни от Великобритания вчера е пристигнал Турция.

Вестник Хабер Тюрк пише, че израелската флота е оказала намеса в откритите води на Газа на кораба „Ирене” потеглил на път за да пробие блокадата на Газа. Вестникът отбелязва, че по-късно еврейските активисти намиращи се на борда на кораба са били отведени на пристанище Ашдод.

Вестник Стар съобщава, че приоритетната тема на Глобалния икономически симпозиум, който до сега бе провеждан единственно в Германия и който за първи път тази година се провежда при домакинството на Истанбул е била глобалната криза. Вестникът предава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган на гала вечерята на симпозума в двореца Чъраган е взел участие с вицепремиера Али Бабаджан и директора на Турската централна банка Дурмуш Йълмаз.

Вестник Йени Шафак отбелязва, че държавният министър Джевдет Йълмаз е казал „През първото и второто тримесечие на годината Турция осъществи съществен икономически ръст. Средния годишен икономически ръст на Турция ще бъде един от най-високите в света”. На Истанбулската финансова среща на върха Йълмаз е казал, че през 21вия век Истанбул се е сдобил със статут близък до историческата си мисия.

Вестник Йени Шафак пише, че директорът на Световната банка за Турция е казал, че Турция е постигнала съществен напредък в енергийния сектор и че са готови да окажат подкрепа за постигането на още по-голям напредък.

Вестник Хюрриет пише, че според план над който МВФ все още работи правото на глас на Турция ще бъде повишено. В рамките на процеса на реформи в МВФ правото на глас на Турция ще бъде повишено и по този начин ще се нареди сред 20те страни членки с най-голямо право на глас.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2