Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 30 септември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 30.09.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 30.09.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 30.09.2010 10:46:23 UTC

Обновена 30.09.2010 10:46:23 UTC

Вестник Джумхуриет пише, че вчера е започнал вторият Черноморски енергиен и икономически форум, на който ще бъде дискутирана ролята, която ще поеме Евразийския регион в бъдеще.

Вестник Сабах отбелязва, че вторият Черноморски енергиен и икономически форум, на който се обсъжда бъдещето на ениргийните източници в Черно море и Каспийския басейн вчера е бил открит с подписването на договор за свързването на електрическите мрежи между Турция и Грузия, с което Турция ще се превърне в мост за транспортирането на електрическа енергия между Изтока и Запада.

Вестник Хюрриет пише, че Съветът на ООН по човешките права е приел проекторезолюцията одобряваща доклада на следствието във връзка с израелското нападение срещу международната флотилия, в която бе и корабът „Мави Мармара”. Вестникът отбелязва, че проекторезолюцията, внесена от Пакистан от името на 57те страни членки на Организацията Ислямска конференция е била приета с 30 гласа „За” срещу един глас „Против”.

Вестник Сабах съобщава, че основната цел на Турция, която е ротационен председател на Конференцията за взаимодействие и мерки за изграждане на доверие в Азия е да съдейства за провеждането на военни преговори между Израел и Иран. Вестникът предава, че в тези рамки Турция цели да организира конференция до края на 2010 година.

Вестник Стар пише, че Турция се подготвя да влезе в борда на управителите на МВФ. Вестникът предава, че председателят на МВФ Доминик Щраус Кан е казал, че в управлението на МВФ Г-20 и страни като Турция трябва да поемат по-активна роля. Вестникът отбелязва, че Щраус Кан на пресконференция преди запланувата за 8 и 9 Октомври среща на МВФ и Световната банка е казал, че през предстоящите дни европейските страни ще заседават в Брюксел и ще определят позицията си по този въпрос.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че на 52рият конгрес на Международната федерация на туристическите журналисти ще се проведе в Турция. Вестникът предава, че домакин на конгреса в който ще участват 250 туристически журналисти от 33 страни ще бъдат Истанбул и Бодрум.

Вестник Миллиет пише, че документалният филм излъчен на 26ти Септември от френско-немския телевизионен канал ARTE Истанбул Европейската столица на културата през 2010 година е предизвикал голям интерес.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2