Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 7 септември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 07.09.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 07.09.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 07.09.2010 10:21:45 UTC

Обновена 07.09.2010 10:21:45 UTC

Вестник Заман в новината със заглавие „Съветът за сътрудничество на турско говорещите страни ще предприеме първата си стъпка в Истанбул” съобщава, че на 15 и 16 Септември в Истанбул ще се проведе среща на върха на турско говорещите страни. Вестникът отбелязва, че със срещата на върха, на която Турция, Азербайджан, Казахстан, Киргизстан и Туркменистан ще бъдат представени на ниво държавен глава ще бъде разгърнато сътрудничеството между турските държави и ще бъде поставен в изпълнение Съвета за сътрудничество на турско говорещите страни.

Вестник Заман предава, че 3 международни финансови гиганти са започнали подготовки за отпускането на кредит за строежа на газопровода „Набуко”, който ще възлезе на 7,9 милиарда евро. Вестникът отбелязва, че представителите на банките, които ще поемат финансовата отговорност на проекта, който ще превърне Турция в енергиен мост, вчера в Брюксел са подписали възлагателното писмо.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Не вярвам в мира” съобщава, че външният министър на Израел Авигдор Либерман е посочил, че възобновените преговори с Палестина няма да дадат резултат и че ще наложи вето на решението за повторното замразяване на строежа на еврейските селища. Вестникът предава, че Либерман е казал, че не вярва да бъде постигнато мирно споразумение с Палестина нито през тази година нито пък през идното поколение.

Вестник Джумхуриет пише, че председателят на МААЕ Юкия Амано е представил последния си доклад относно иранската ядрена програма на председателите на делегациите на 35те страни членки на управителния съвет, сред които е и Турция. Вестникът предава, че в доклада си Амано отбелязва, „Потвърждаваме, че Иран е използвал декларираните до днес в МААЕ ядрени материали с мирни цели. Не бе уставено с категоричност дали Иран използва ядрените материали с военни цели тъй като тази страна не е в пълно сътрудничество с МААЕ”.

Вестник Стар в новината със заглавие „Кандидатите в Афганистан се подготвят за изборите, а талибаните за насилие” съобщава, че талибаните са заплашили, че ще направят всичко възможно за да подкопаят изборния процес на критичните парламентарни избори насрочени за 18 Септември. Вестникът пише, че докато афганския народ се подготвя за парламентарните избори, в които се съревновават 2500 кандидати за 249 членния парламент, то заплахите на талибаните са поставили в сянка изборния процес.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че световноизвестната ирландска рок група U2 снощи е изнесла невероятен концерт на олимпийския стадион „Ататюрк” в Истанбул. Вестникът отбелязва, че на концерта, който е бил проследен от 40 хиляди души солистът на U2 Боно е казал, че е преминал моста над Босфора пеша и е изразил възхищението си от моста.

Вестник Заман пише, че утрешният противник на турския национален отбор по баскетбол, който в плейоф тура на Световния шампионат по баскетбол победи Франция,е Словения.

Вестник Хабер Тюрк предава, че тази вечер турският национален отбор по футбол в елеминациите от Европейския шампионат ще играе с отбора на Белгия в Истанбул.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2