Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 10 юли 2010 г.

Ще промени ли Турция конституцията си за да се модернизира и европеизира ?

Ще има ли реформи на турската конституция?



Турците ще си кажат думата
за ремонта на конституцията

Ще промени ли Турция конституцията си за да се модернизира и европеизира ? Споровете по въпроса са крайно ожесточени. През септември предстои референдум, от който ще стане ясно, дали турците виждат нужда от промени.

Най-важната опозиционна партия - Народнорепубликанската - е недоволна от решението на Конституционния съд. Тя се надяваше референдумът да бъде обявен за недопустим. Получи се обаче друго: на 12 септември турските граждани ще имат право да гласуват за промени в конституцията. Основният закон на страната е в сила от 1982 година - от времената на военните превратаджии - и оттогава насам не е променян.

Да се разреши ли носенето на забрадки в университетите?

Да се разреши ли носенето на забрадки в университетите?

Позициите са ясни, изходът - не

От гледна точка на правителството е нужна конституционна реформа, която да демократизира и модернизира страната и да я подготви за сближаването с ЕС. Европейската Комисия в Брюксел също заяви, че пакетът с реформи е "стъпка в правилната посока."

На противното мнение - и това е парадоксалното в случая - са не кои да е, а опозиционните кемалисти - т.е. онази политическа сила в Турция, която обявява привързаността си към духовното наследство на основателя на Републиката Кемал Ататюрк - известен със стремежите си да модернизира Турция и да я отвори към Запада. Кемалистите желаят да се запазят досегашните структури на конституцията, създадена от военните, аргументирайки се с това, че реформаторското дело на Ататюрк и независимостта на правосъдието били застрашени. Лидерът на партията Кемал Кълъчдароглу критикува предложенията на религиозно-консервативната Партия на справедливостта и развитието:

Отварянето на Турция към света върви колебливо

Отварянето на Турция към света върви колебливо

Задава ли се разцепление на обществото?

"Политизирането на правосъдието неизбежно ще предизвика разцепление в обществото. Дори след промените от Конституционния съд остават нерешени проблемите с прокуратурата, която явна ще попадне под контрола на министъра на правосъдието. Затова за нас тази конституционна реформа е продължение на една недемократична конституция. Ние ще гласуваме против".

Споровете между управляващата религиозно консервативна ПСР и опозицията са от принципен характер: кемалистката Народнорепубликанска партия обвинява управляващите, че искат да съборят Републиката и да превърнат Турция в ислямска държава. Споровете се подклаждаха през изминалите години по най-различни поводи: около разпоредбите за забрадки в университетите, около улеснения достъп на абсолвентите на мюсюлмански училища до административните служби в държавата, около личността на държавния глава Гюл, известен със строгите си мюсюлмански разбирания.

Автор: Щ. Вурцел, Б. Узунова/ Редактор: Д. Попова-Витцел


Радио "Дойче веле" / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2