Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 10 юли 2010 г.

ТРТ новини - 10.07.2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 10.07.2010

Обзор на новините по страниците на турския печат от 10ти юли 2010та година...

Изпратена 10.07.2010 07:09:39 UTC

Обновена 10.07.2010 07:11:27 UTC

Първата новина от днешния преглед на турския печат е от вестник Стар. Вестникът се е спрял на посещението на президента на Турция Абдуллах Гюл в Нигерия. В новината се отбелязва, че президентът Гюл е продължил традицията да включва в делегацията, която го придружава по време на посещения в чужбина много турски бизнесмени, целейки по този начин да допринесе за разгръщането на дейностите на турските бизнесмени в чужбина, и отново е поканил в делегацията, която го е придружавала по време на визитата в Нигерия голям брой бизнесмени. Вестникът сочи, че президентът Гюл е разговарял на закуска с турските и нигерийски бизнесмени и е разяснил възможностите за бизнес дейност и в двете страни и потенциала на Турция в предприемаческите дейности в чужбина.
Вестник Заман съобщава, че в репортаж за британския вестник Файнейшъл Таймз, министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу е подчертал, че твърденията за отклоняването на оста на Турция са недостоверни и е отбелязaл, че Турция е силно обвързана към процеса за членство в ЕС и че интеграцията със съюза е нейна стратегическа цел.
Вестник Йени Шафак е засегнал продължаващите в черноморския регион на Турция дейности за откриването на находища от нефт и природен газ и съобщава, че находищата открити на дълбочина хиляда и 500 метра дават големи надежди.
Вестник Хюррийет е дал широко място на грандиозната операция за обмяна на шпиони между САЩ и Русия. В новината пише, че САЩ са разменили 10тте руски агента заловени на нейна територия с четирима агенти арестувани от руските служби за сигурност с довода, че вършат шпионаж за западните страни. В новината пише, че заловените руски шпиони са били транспортирани със самолет във Виена, и че и руският президент Медведев е помилвал арестуваните по-рано четирима души, сред които и руския ядрен специалист Игор Сутягин, и те също са били изпратени със самолет във Виена, където се е състояла и размяната на шпионите.
Вестник Заман съобщава, че компютърната игра "Маунт Анд Блейд: Варбанд", разработена от екип на Близкоизточния Технически Университет е достигнала за 3 месеца цифрата от 100 хиляди продажби и че продължава да е сред 25тте най-много играни компютърни игри в света. В новината пише, че играта внася играча в средновековен свят на войни, дуели и обсади на крепости.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2