Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 2 октомври 2010 г.

ЕС не може да даде на Турция абсолютно нищо

На турците им писна от "иди си, ела си"



Турция и ЕС си играят
на дърпане на въже

Ще ви приемем, няма да ви приемем - продължаващите вече пет години лъкатушения по въпроса за турското членство в ЕС разочароват все повече турци. Да не би в България положението да е по-розово - се питат те с недоумение.

Европейската еуфория край Босфора е затихнала. Не са малко онези турци, които смятат, че членството на страната им в ЕС се е отдалечило в неизвестното бъдеще: "Дълго време медиите представяха нещата така, сякаш сме непосредствено преди прием. Хората са уморени и разочаровани, а и ситуацията е такава, че може и изобщо да не влезем в ЕС. Надеждите ни са пречупени" - казва една жена в Истанбул.

Членството на Турция в ЕС попадна в задънена улица

Членството на Турция в ЕС попадна в задънена улица

Какво може да ни даде ЕС? Абсолютно нищо!

Причините за растящото разочарование са основно две: от една страна отслабва желанието за реформи на турското правителство. Под ръководството на правоверния мюсюлманин Реджеп Тайип Ердоган Турция направи най-много стъпки в посока към Брюксел - много повече, отколкото при всяко предишно турско правителство - но европейските амбиции на Анкара преди 5 години бяха значително по-добре забележими, отколкото днес.

Втората причина е усещането на все повече турци, че ЕС се държи спрямо тях непочтено. Брюксел - твърдят те - прилагал значително по-строги критерии към Турция, отколкото спрямо останалите кандидати. България и Румъния например станали членки на ЕС, макар че и до днес са проядени от корупция. Турция обаче, която според международни проучвания може да се похвали с намаляваща корупция, все още била предимно обект на недоволство.

Затова не е учудващо, че разочарованието край Босфора започва да прелива във възмущение: "Играем си на "иди си, ела си". Ще ни приемат, няма да ни приемат... Накрая на човек му идва да каже: да правят каквото искат, тия от ЕС" - казва един мъж. Друг добавя: "А и какво може ЕС да даде на Турция? Абсолютно нищо!"

Турция държи в ръцете си много силни козове

Макар тонът на тези изказвания да е необичайно суров, от турска гледна точка въпросът какво ЕС може да даде на страната има известно оправдание. Защото най-малко по два пункта Турция държи в ръцете си добри козове: от години насам икономиката на страната расте необичайно бързо - значително по-бурно, отколкото тази на ЕС. През първото полугодие на 2010, плюсът е от близо 11 на сто! Освен това Турция - за разлика от страните в ЕС - няма засега никакви демографски проблеми. Там населението не застарява, дори точно обратното.

Автор: У. Пик, Б. Узунова

Редактор: Д. Попова-Витцел


Радио "Дойче веле" / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2