Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 9 юли 2010 г.

ТРТ новини - 09.07.2010 г

Преглед на турския печат 09.07.2010

Резюме на по-важните новини отпечатани в днешните броеве на турските вестници.

Изпратена 09.07.2010 08:55:20 UTC

Обновена 09.07.2010 08:55:20 UTC

Вестник Хюррийет съобщава за Срещата на Върха на осемте бързо развиващи се мюсюлмански страни Д-8, организирана в столицата на Нигерия Абуджа, в която участва и Президентът на Турция Абдуллах Гюл.Вестникът сочи, че в словото си на срещата на върха Президентът на Нигерия Гуудлът Джонатан е припомнил, че по време на учредителната конференция на групата Д-8, проведена в Истанбул, страните членки са обещали, че ще полагат усилия за засилване на икономическите връзки и взаимопомощ .

В новина по същата тема вестник Ватан пише, че Президентът на Нигерия Гуудлът Джонатан в словото си на срещата е привлякъл вниманието и на факта, че целта на страните от Д-8 е външно-търговския обем през 2012 година да достигне 1.7 трилиона долара.В новината се подчертава, че Президентът Абдуллах Гюл в словото си на срещата на върха в Абуджа е отбелязал, че Турция предлага на страните от Д-8 значителни възможности за инвестиции и че между Турция, Иран, Пакистан, Малайзия, и Бангладеш са подписани Споразумения за облекчаване на визовия режим.

Вестник Стар се спира на контактите на Външния Министър Ахмет Давутоглу във Великобритания и съобщава, че по време на срещата външния министър на Великобритания Уйлям Хейг е отбелязал, че ще бъде голяма грешка, ако ЕС отхвърли членството на Турция.Вестник Стар отпечатва дословно следните думи на М-р Хейг:” Турция не е принудена да прави избор между Запада и Изтока, защото Турция е страна, която заема място както в Изтока, така и в Запада” и сочи, че външния министър на Великобритания Уйлям Хейг е оповестил също, че Премиерът Дейвид Камерън ще посети Турция в най-скоро време.

В новина по тази тема вестник Хюррийет пише, че Английският външен Министър Уйлям Хейг на пресконференцията, организирана съвместно с Турския външен министър Ахмет Давутоглу е казал дословно:” Ще сътрудничим с Турция в борбата срещу терора.„ Вестник Йени Шафак сочи, че Американският Президент Барак Обама е разкритикувал страните от ЕС, които се противопоставят на членството на Турция и е заявил, че Турция трябва да стане пълноправен член на съюза без условия и възможно по-скоро.

В новината се посочва, че Обама в интервю за престижния италиански вестник Кориера дела сера е подчертал, че нежеланието на ЕС да приеме членството на Турция е повлияло на външната й политика към Западните страни и ако Турция не бъде приета за член на ЕС съществува риск да бъде окончателно загубена за Запада.

Вестник Сабах пише, че Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен е разкритикувал ЕС за „несправедливото” отношение към ЕС.В новината се подчертава още, че в интервю за датския всекидневник „Политикен” Расмусен е призовал ЕС „да предприеме поредица от прагматични стъпки за подобряване на отношенията с Турция изцяло извън преговорите за присъединяване към ЕС.”

Вестник Заман пише, че Турските въздушни линии за започнали първите полети по разписание от Истанбул за столицата на Черна гора-Подгорица и по този начин Турските въздушни линии ще извършват полети до 126 дестинации.Полетите до Подгорица ще се извършват 3 пъти седмично, с което се цели сближаването между двете страни.
-
Делегация от Иран в Турция

специалният представител на президента на Иран за Турция Ага Мухамеди и придружаваща го делегация.

Изпратена 09.07.2010 10:49:14 UTC

Обновена 09.07.2010 10:49:14 UTC

В Турция пристигна на посещение специалният представител на президента на Иран за Турция Ага Мухамеди и придружаваща го делегация. Мухамеди проведе срещи с министъра на промишлеността и търговията Нихат Ергюн и държавния министър Хаяти Язъджъ.

На срещата с министъра на промишлеността и търговията Нихат Ергюн бе разискван постигнатия по-рано договор за проект за съвместна индустриална зона. В проекта са включени окръзите Ъгдър,Хакяри и Ван и се предвижда създаването на 300 милионен пазар,който ще допринесе за съществено раздвижване в района.
-
Отношенията между Турция и Израел са критични.

Външният министър Ахмет Давутоглу заяви,че турско-израелските отношения са в "критичен етап".

Изпратена 09.07.2010 11:27:50 UTC

Обновена 09.07.2010 11:27:50 UTC

В интервю за английското списание Файненшъл Таймс Давутоглу каза че събитията през следващите седмици и месеци зависят от поведението на Израел.

В отговор на въпроса дали има намерения да прекъснат дипломатическите отношения с Израел ако не приеме исканията за извинение и международно разследване Давутоглу каза ,че 8 турски и един американски граждани са били убити от израелските сили в международни води.Сега е налице въпросът :Кой е убиецът, защо убива и какви са последиците ог това?" Давутоглу каза също,че Турция настоява за международно следдствие по случая и че това е въпрос не само между Турция и Израел,но и между Израел и международната общност и международното право.

На въпрос какво ще стане ако Израел не приеме тези искания на Турция Давутоглу отговори,че отношенията ще се преразгледат отново в различни аспекти и перспективи. Коментарите,че Турция се е насочила към Близкия изток и не се интересува вече от присъединяването към ЕС Давутоглу окачестви като "глупост" и потвърди още веднъж,че процесът на интеграцията в ЕС е стратегическа цел на Турция,но никой не може да обвини Турция в забавянето на този процес,защото Турция изпълни всички свои задължения.
-
ПРОМИШЛЕНОТО ПРОИЗВОДСТВО Е НАРАСТНАЛО

Продължават ускорените темпове в икономическия растеж.

Изпратена 09.07.2010 12:59:46 UTC

Обновена 09.07.2010 12:59:46 UTC

Още една положителна новина в тази връзка бяха данните на турския статистически институт,според които промишленото производство през месец май е нарастнало с 15.6%. В сравнение с предходния месец икономическият ръст е нарастнал с 3.7 %.

Министърът на промишлеността и търговията Нихат Ергюн коментирайки статистическите данни заяви,че производствените, трудови и износни загуби се възстановяват с бързи темпове и данните за производството през месец май са доказателство за това.
-
ДАВУТОГЛУ СЕ СРЕЩНА С ХЕЙГ

Взето бе решение за актуализиране на протокола за стратегическо партньорско сътрудничество.

Изпратена 09.07.2010 10:52:20 UTC

Обновена 09.07.2010 10:52:20 UTC

Външният министър Ахмет Давутоглу проведе в Лондон първата си среща с новия външен министър на Великобритания Уилям Хейг. Взето бе решение за актуализиране на протокола за стратегическо партньорско сътрудничество между Турция и Великобритания.

Сега погледите са обърнати към посещението на британския премиер Дейвид Камерън в Турция. По време на срещата между двамата министри и на устроената след това съвместна пресконференция главни теми бяха въпроси като Иран, процеса за пълноправно членство на Турция в ЕС,Западните Балкани и кървавото нападение на Израел над хуманитарния кораб за Газа.
-
ЗАВЪРШИ Д-8

Срещата на върха на групата Д-8 приключи.
Натиснете за гледане на видео

Изпратена 09.07.2010 12:44:52 UTC

Обновена 09.07.2010 12:51:59 UTC

На форума,където Турция бе представена от президента Абдулах Гюл,Иран Турция и Нигерия бяха представени на ниво президенти,Бангладеш и Египет на ниво премиери,а Пакистан Малайзия и Индонезия на ниво министри.

Форумът Д-8 започна с посрещането на пристигналите лидери на участващите страни от премиера на Нигерия Гудлук Джонатан в държавната резиденция.

Форумът протече в две части и в почивката между тях бяха проведени двустранни разговори.

По искане на Иран бе проведена среща между президента Гюл и иранския президент Ахмединеджат и вниманието на всички участници бе насочена към тази среща.

Отбелязано бе,че след събитията по повод ядреното въоръжаване, договора за размяна на преработен уран и резолюцията на ОО за налагане на санкции на Иран,на тази среща Турция е изразила становищата и препоръките си относно конструктивното напредване на този процес.

Преди срещата Гюл-Ахмединеджат в първата част на форума открита за пресата,държавният глава на Нигерия Джонатан отправи послание към страните- членки.

Той каза,че в непрекъснатото разнообразяване и комплициране на глобалната икономическа система,възприема търговските отношения в рамките на Д-8 като двигател на икономическия растеж.

Във втората,закрита за пресата част на форума,слово произнесе президентът на Турция Абдулах Гюл.

Заснета бе "семейна фотография" и бе публикувана декларация от Абуджа,в която бе потвърден постигнатия консенсус относно отстраняването на влиянието на глобалната криза.Освен това бе взето решение за разширяване на инвестиционното сътрудничество между членуващите страни и обезпечаването на сигурността на храните.

Останалите страни-членки на Д-8 поискаха от членуващите в Г-20 Турция и Индонезия да представят гласовете им и на тази платформа.
-
ТУРЦИЯ ТРЯБВА ДА СТАНЕ ПЪЛНОПРАВЕН ЧЛЕН НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ.

Обама отправи предупреждение към ЕС относно членството на Турция.

Изпратена 09.07.2010 13:07:48 UTC

Обновена 09.07.2010 13:07:48 UTC

Американският Президент Барак Обама подчерта, че Турция трябва да стане пълноправен член на Европейския съюз.

В интервю за авторитетния италиански всекидневник Кориере дела сера президента Обама заяви, че Турция е страна със стратегическо значение в пресечната точка между Изтока и Запада.

Обама каза дословно :” Турция е една от държавите съюзнички на НАТО, а икономиката й в момента е една от най-стабилните в света.И като просперираща демократична ислямска страна, тя е достоен пример за подражание от други страни в Близкия Изток.Затова отношенията ни с Анкара са от голямо значение”
-
КИПЪРСКИТЕ ПРЕГОВОРИ ПРОДЪЛЖАВАТ

Ероглу и Христофиас проведоха поредната си среща в буферната зона в Левкоша.

Изпратена 09.07.2010 12:52:33 UTC

Обновена 09.07.2010 12:52:33 UTC

Лидерите на двете кипърски общности Ероглу и Христофиас проведоха 4 та поредна среща,на която бе разисква раздел " Имущество" Ероглу и Христофиас проведоха поредната си среща в буферната зона в Левкоша.

По време на посещението на Дервиш Ероглу през месец юни в Ню Йорк на преден план изпъкна целта за приключване на Кипърските преговори с постигане на договор до края на годината.
-
РЕДОВЕН ПОЛЕТ ОТ ИСТАНБУЛ ДО ПОДГОРИЦА

Тази сутрин бе първия редовен полет от Истанбул до Подгорица.

Изпратена 09.07.2010 13:13:09 UTC

Обновена 09.07.2010 13:13:09 UTC

Турските въздушни линии започнаха редовни полети от Истанбул- до Подгорица-столицата на Черна гора и обратно.

Тази сутрин бе първия редовен полет от Истанбул до Подгорица.

Според съобщението на Турските въздушни линии 3 пъти седмично-във вторник, четвъртък и неделя ще има полети от Истанбул до Подгорица.
-
АСЕЛСАН Е НА 86-ТО МЯСТО

Според класацията на американското списание Дифънс Нюз за всяка година " Стоте най- големи отбранителни фирми в света",турската компания АСЕЛСАН се покачи от 93-то на 86-то място.

Изпратена 09.07.2010 13:04:35 UTC

Обновена 09.07.2010 13:04:35 UTC

Според класацията на американското списание Дифънс Нюз за всяка година " Стоте най- големи отбранителни фирми в света",турската компания АСЕЛСАН се покачи от 93-то на 86-то място.

Целта на АСЕЛСАН е да влезе в първите 50 места. Като двигателна сила на националната отбранителна индустрия АСЕЛСАН доказва успеха си с данните в сравнение с предходните години.Обемът на производството през 2009 година достигна 643 милиона 100 хиляди долара.

Същевременно АСЕЛСАН плаща най-големи осигурителни вноски от фирмите в Анкара и е единствената фирма,включена в класацията на списание Дифънс Нюз.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2