Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 30 август 2009 г.

Борбите в Лудогорието ще ce огласяват от оркестър с тъпани !

Борбите в Лудогорието ще ce огласяват от оркестър с тъпани !

Девически оркестър с тъпани ще оглася Делиормана по време на традиционните състезания по борба. Досега имаше подобен оркестър, съставен от 12 души, но за пръв път момичета се заемат с тежката задача да дават тон на пехливаните. Учениците, посещаващи курсовете при Народно читалище "Назъм Хикмет" в Шумен, научили да удрят музикалния инструмент, вече получават покани за участие в различни мероприятия. Момичетата от групата при читалището току-що са се завърнали от Истанбул, където са усвоили тънкостите на тъпана и саза. Курсовете са проведени при професор Фахреттин Олгунер и учителя по музика Яшар Йозтюрк.

Читалището спечелило от Националния съвет по етнически и демографски въпроси към Министерството на културата проект за създаване на оркестър от тъпани и закупуване на 4 тъпана. Други тъпани подарили спонсори и организатори на курса. В последния ден на курса за тъпани бе проведен кoнцерт, на който присъстваха много гости - председатели и екипи на културни и музикални сдружения от Турция, представители на Община Фатих, училище "Вефа лисеси", професори по музика, както и спонсори на борбите Къркпънар в Едирне (Одрин). С цел разпространение на тези знания бяха поканени и 4 деца от Русе. Още на следващия ден след концерта оркестърът бе поканен да участва в състезания по борби.

В най-скоро време ще се удовлетвори и желанието на всички от Шумен и цялата страна, които желаят да видят и чуят оркестрите по саз и тъпани, заяви за в. "Заман" председателят на сдружение Дом за култура в гр. Шумен и ръководител на всички формации в НЧ "Назъм Хикмет" Нуртен Ремзи. Тя покани всички любители на традионната музика да посетят концертитe и прoявитe на шуменските оркестри пo саз и тъпан.

"Нашите майки и бащи, деди и прадеди по време на седенки, сюннети, сватби, годежи, байрами, борби, конни състезания и чествания са свирели на различни традиционни инструменти като зурни, дайрета, зилли маши, саз, тъпани, дарбука, характерни за лудогорския турски фолклор", каза Ремзи.

Oт 7-8 години тя организира и посещава със своите членове курсове, свързани с традициите, обичаите, музиката, изкуството и културата на турското население. Поради липса на специалисти и на места за получаване на знания във връзка с културата на турците в България през миналите години тя организира и участва в курсове за румелийски танци, народни песни, ебру, декорация на дърво, направа на накити от мъниста и пулчета, релефно рисуване и саз. "Миналата година момичетата ce научихa дa свирят 6 песни. Тази добавиха още 5. Научиха нови техники и ритми, свързани с музикалните инструменти", обясни с ентусиазъм Ремзи. Тя посочи, че в скоро време в читалището ще се организира изложба от красивите и омайващи произведения на ебру. н

August 2009, Monday
МЕХМЕД ЮМЕР ШУМЕН
Заман

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2