Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 30 август 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-30.08.2009 г. !

Приключи седмицата на турското кино в Косово.

На таз годишното мероприятие в град Призрен организиращо се за трети пореден път участваха видни турски актьори като Едиз Хун, Иззет Гюнай и Алтан Гюнбай.

Posted 30.08.2009 10:53:55 UTC

Updated 30.08.2009 11:21:37 UTC

Приключи седмицата на турското кино в Косово.

На таз годишното мероприятие в град Призрен организиращо се за трети пореден път участваха видни турски актьори като Едиз Хун, Иззет Гюнай и Алтан Гюнбай.

Най-голям принос за седмицата на турското кино оказа министърът на околната среда на Косово Махир Ягджълар.

В рамките на мероприятието организирано от призренското многонационално културно дружество бяха прожектирани филмите „Кезбан в Париж”, „Експресаът Анкара”, „Вестоносец” и други.
-
Турска делегация се срещна с Алиев...

Съветникът на министерството на външните работи Феридун Синирлиоглу е на посещение в Азербайджан...

Posted 30.08.2009 09:48:01 UTC

Updated 30.08.2009 09:56:42 UTC

Съветникът на министерството на външните работи Феридун Синирлиоглу е на посещение в Азербайджан. Синирлиоглу бе приет от президента Илхам Алиев и го запозна с позицията на Турция във връзка със събитията в Кавказкия регион.
По време на вчерашния телефонен разговор с президента Алиев, премиерът на Турция Ердоган бе обсъдил развоя на събитията в Кавказкия регион. Ердоган бе наредил на съветника Феридун Синирлиоглу и заместник-съветника Юнал Чевикьоз да отпътуват за Баку и да запознаят азербайджанската страна с позициите на Турция по проблемите в Кавказкия регион.
Турската делегация отпътува вчера за Баку и днес бе приета от президента на Азербайджан Илхам Алиев.
-
Терористи се предават на силите за сигурност...

Много членове на терористичната организация ПКК търсят възможност да избягат от лагерите на организацията и да се предадат на силите за сигурност...

Posted 30.08.2009 09:56:56 UTC

Updated 30.08.2009 09:56:56 UTC

Много членове на терористичната организация ПКК търсят възможност да избягат от лагерите на организацията и да се предадат на силите за сигурност. Голяма роля за това играят призивите на майките на вербуваните с лъжи и измама членове на терористичната организация.
Преди известно време се бе състояла среща на майки на загиналите в борбата с тероризма военнослужещи и на убити терористи и бе отправен призивът да се сложи край на това кръвопролитие.
Същевременно вестник Сабах публикува новината, че 34 младежи, под въздействието на призивите на майките си са избягали от лагерите на терористичната организация ПКК и са се предали на силите за сигурност.
Един от предалите се младежи е бил арестуван за това, че е дезертьор, а другите 33ма младежи са били освободени, след като силите за сигурност са включили предалите се терористи в обхвата на Закона за Амнистия.
Голяма роля за нарастването на броя на предаващите се терористи играе и фактът, че турските сили за сигурност държат на това дадено обещание.
-
Отбелязваме Деня на Победата...

Първата церемония по случай празника в столицата Анкара бе организирана в Мавзолея на Ататюрк...

Posted 30.08.2009 09:40:11 UTC

Updated 30.08.2009 09:40:11 UTC

Днес е 30ти август. Този велик ден в историята на съвременна Турция, в който преди 87 години турската армия разгроми напълно гръцките окупационни войски в Анадола, се чества като Празник на Победата.
Първата церемония по случай празника в столицата Анкара бе организирана в Мавзолея на Ататюрк.
Началникът на турския генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг постави венец пред саркофага на Ататюрк и отдаде почит под звуците на националния химн. След това генерал Башбуг премина в кулата "Мисаки Милли", Национална Клетва, и подписа почетната книга на мавзолея. В книгата генерал Башбуг написа следното-"Турската армия, която черпи силата си от народа, духа си от вас, смелостта си от историята и силата си от благородната кръв която тече във вените й, винаги е на своя пост."
На 26ти август рано сутринта започна генералната офанзива на турската армия, която приключи с пълния разгром на гръцките окупационни войски в сражението при Думлупътар, ръководено лично от Мустафа Кемал Ататюрк. Именно денят на тази победа, 30ти август, се чества в Турция като Празник на Победата.
Тазгодишните церемонии се провеждат много пищно и с участието на голям брой единици на турските въоръжени сили. На военния парад в Анкара ще присъстват бойните знамена на всички военни части в Туpция, а също така и от ТРСК.
На церемониите ще участват и по една рота от ТРСК, въздушно-десантната дивизия в Кайсери и от гранични войски, 56 самолета и 25 хеликоптера и един самолет цистерна ескортиран от три Ф-16.
-
Преглед на турския печат 30.08.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 30 август 2009 година.

Posted 30.08.2009 10:34:00 UTC

Updated 30.08.2009 11:22:42 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с празненствата по случай празника на победата.

Вестник Хюрриет в новината по темата пише „Преди 87 години великият лидер на турския народ Мустафа Кемал Ататюрк бе дал нареждането „първата ни цел е Средиземно море”. Редом с тази заповед Ататюрк казваше на турската нация, че първата им цел е издигането на Турция на нивото на съвременните цивилизации”.

Вестник Джумхуриет публикува новината по темата със заглавието „Голямо празненство” и отбелязва, че 30ти август празника на Победата, на който ден е била спечелена Национално-освободителната война на турския народ отворила пътя за създаването на Република Турция се отпразнува с различни мероприятия в цялата страна и с голямо въодушевление също както в първите години.

Вестник Сабах съобщава новината по темата със заглавието „Празнуваме празника на победата с голямо въодушевление и гордост”.

Вестник Заман предава, че Пакистан е поискал помощ от Дирекцията по вероизповеданията на Турция в борбата с религиозния фанатизъм. В новината пише: „Външният министър на Пакистан Шах Махмуд Курейши в срещата си с външния министър на Турция Ахмет Давутоглу отбеляза, че мюсюлманите в Турция не осъществяват нападения в името на религията. Курейши посочи, че искат да се възползват от опита на Турция по този въпрос и поиска помощ от Дирекцията по вероизповеданията. В отговор на това искане Давутоглу даде нареждане на дирекцията по вероизповеданията да започне необходимите дейности”.

Вестник Заман съобщава, че престижният американски вестник „Ню Йорк Таймз” е писал, че името на Турция се споменава в рамките на проекта за противоракетния щит, който САЩ планират да разположат в Европа. Вестникът отбелязва, че „Ню Йорк Таймз” е писал, че намеренията на администрацията на Обама за промяна в плана са ощастливили Германия и Русия.

Вестник Хабер Тюрк пише, че снощи турският национален отбор по баскетбол в последната си среща от „Ефес Пилзен Къп” е победил отбора на Великобритания с резултат 87 на 53.
-
Новини 30.08.2009
-
Емисии 30.08.2009
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2