Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 30 август 2009 г.

Новините от и за Турция-30.08.2009 г. !

Полицията в Турция задържа 31 кг хашиш и арестува 18 души при акции в четири провинции
30 август 2009 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската полиция задържа 31 кг хашиш при четири операции в четири провинции на страната, съобщава Анадолската агенция. При акциите са задържани 18 души.
Наркотикът е конфискуван при операции в Коня, Североизточна Турция, в Батман, Южна Турция, в Ялова, Северозападна Турция и в централната провинция Коня.

Българските изселници в Турция, внесли пари за жилища, но не получили такива, ще получат компенсации
30 август 2009 | 14:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Изселниците от България, пристигнали в Турция в резултат на принудително изселване от българска страна между 1989-1995 година, които са вложили пари за изграждане на държавни жилища в Управлението на кооперациите /ТОКИ/, но не са получили такива, трябва да внесат до края на годината молби за получаване на внесените средства по актуализиран начин, пише електронното издание на турския вестник „Сабах”. Ако изселниците не внесат молби до края на годината, парите им ще бъдат отчетени като приходи на ТОКИ. Досега на 6 996 изселници са изплатени 13 048 000 лири. Останалите 10 000 изселници, които са внесли парите си, но не са получили жилища, до 5 декември трябва да направят необходимите постъпки за връщането им. Те трябва да получат 40 милиона лири, от които 13 милиона от сметките на ТОКИ, а останалите 27 милиона ще предостави държавата. Средната сума, която трябва да получи изселник внесъл средства за изграждане на жилище, е 11 975 турски лири.

Студенти от университети в Истанбул организираха шествие с искане за безплатно образование
30 август 2009 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Студенти от университети в Истанбул организираха шествие с искане за безплатно образование, пише турският вестник „Радикал”. Групата, която се събра на истанбулския площад „Таксим” в централния район Бейоглу, премина по булевард „Истиклял” до площада „Галатасарай”. В изявление, направено от представител на групата, се заявява, че превръщането на образованието в частен бизнес и поставянето на студента в ролята на клиент означава отнемане на правото да учат от голяма част младежи. Според протестиращите студенти това обезсмисля усилията на младежите и намалява стремежа им към знанието.

Тройна среща между Турция, Ирак и Сирия за водните източници ще се състои на 3 септември в Анкара
30 август 2009 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Тройна среща между Турция, Ирак и Сирия за водните източници ще се състои на 3 септември в Анкара, предава турската агенция АНКА. На срещата Турция ще бъде представлявана от министъра на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз. Координацията в използването на водните източници на трите страни беше обсъждана между ресорните министри през последните дни. Това беше тема и на срещата, която се състоя в Дамаск неотдавна.

Турският вътрешен министър Бешир Аталай ще представи направеното досега по процеса за демократично отваряне
30 август 2009 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на вътрешните работи на Турция Бешир Аталай ще даде утре, 31 август, пресконференция във връзка с хода на действията по кюрдското отваряне, пише електронното издание на турския вестник „Заман”. Тя ще се състои от 11 часа в залата на вътрешното министерство. Турският вътрешен министър ще представи какво е направено досега в рамките на започналия процес и какви консултации са водени при проведените срещи с представители на опозиционни партии, неправителствени организации и бизнес сдружения в Турция.

„Милиет”: МВФ запазва позицията си на най-евтината кредитна институция за Турция
30 август 2009 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Международният валутен фонд /МВФ/ запазва позицията си на най-евтината кредитна институция за Турция, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. В обстановка на глобална финансова криза и затягане на условията за кредитиране МВФ предлага най-изгодни условия за финансова помощ. Турция може да получи кредит от МВФ, който е с една трета по-евтин в сравнение с останалите кредити на международните пазари. Докато на международните пазари Турция има дългове с лихва 7 %, кредитите от МВФ тя ползва при лихва 2,3 %. Експертите посочват, че един кредит от 15 милиарда долара ще бъде достатъчен за Турция в условията на глобалната криза.
Турция ще получи допълнителен кредит от 1,5 милиарда долара по решение на изпълнителните директори на МВФ за подпомагане на страните с разширяващи се пазари, което влезе в сила на 28 август, пише вестникът.

„Сабах”: Ахмет Давутоглу заминава за Сирия и Ирак
30 август 2009 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският външен министър Ахмет Давутоглу ще направи посещения в Сирия и Ирак във връзка с последните събития в Ирак и с покачването на напрежението в отношенията между двете страни, пише турският вестник „Сабах”. Давутоглу заминава в понеделник, 31 август. Посещенията са планирани след разговор на премиера Реджеп Тайип Ердоган със сирийския президент Башар Асад и иракския премиер Нури Ал Малики във връзка с последните атентати в иракската столица, за които Ирак държи отговорна Сирия.

Ще бъдат предприети външнополитически стъпки относно процеса на демократично отваряне, каза Ахмет Давутоглу
30 август 2009 | 11:02 | Агенция "Фокус"
Любляна. Ако бъде постигнат обществен консенсус за процеса на демократично отваряне, ще бъде направено необходимото във външнополитическата област за гарантиране на тази политика, заяви турският външен министър Ахмет Давутоглу, пише турският вестник „Сабах”. Давутоглу, който пристигна в Словения за участие в Икономическия форум в Бленд, каза в отговор на журналистически въпрос, че историческата възможност в решаването на кюрдския въпрос в голяма степен е зависима и от външни фактори. Той изтъкна, че ако вътре в страната бъде постигнато обществено съгласие и споразумение, има какво да се направи в тази насока и чрез външната политика. На въпрос дали правителството може да направи крачка назад в предприетата политика, той отговори, че за да не се случи това, трябва да се търси голяма обществена подкрепа.
Във връзка с визитата си в Словения Давутоглу изтъкна, че планират по-голямо активизиране на отношенията с балканските страни.

С голям военен парад ще бъде отбелязан днес в Анкара празникът на победата
30 август 2009 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. С голям военен парад ще бъде отбелязана днес в Анкара 87-та годишнина от победата на турските сили в национално-освободителната война, които довеждат до създаването на турската република, пише вестник „Хюриет”. В тържествена церемония ще участват и специални части, които са на предната линия в борбата срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/. Проявата е плод на усилията на началника на Генералния щаб Илкер Башбуг, който пледираше за по-активни чествания на празника. Тържества ще има и в други градове на страната, пише вестникът.

„Сабах”: Абдуллах Гюл призова турските граждани да запазят единството си по повод деня на победата
30 август 2009 | 09:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл отправи послание към турските граждани да запазят единството си и да живеят в мир в изявлението си по повод празника на победата 30 август, пише турският вестник „Сабах”. „Това е една голяма победа, вик на един народ, който векове наред живее свободно и независимо. Турция трябва да гледа със сигурност и доверие към бъдещето, правейки стъпки към разширяването на човешките права и свободите и засилвайки своята икономика”, се казва в изявлението, което направи Гюл по случай 30 август, честван и като ден на турските въоръжени сили.
Турският президент подчерта, че векове наред на тази земя хората са живели заедно и в мир и различията са нейното богатство. Той поздрави турските въоръжени сили с празника и подчерта, че турската армия е една от най-силните и дава своя принос за мира в света.

Си Ен Ен Тюрк: Продължава посещението на турския външен министър Ахмет Давутоглу в Словения
30 август 2009 | 08:51 | Агенция "Фокус"
>Любляна/Анкара. Продължава посещението на турския външен министър Ахмет Давутоглу в Словения, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Давутоглу пристигна в Любляна вчера преди обяд и беше посрещнат на летището от турския посланик в словенската столица Айше Сезгин, служители на посолството и представители на словенското външно министерство. Официалните срещи на Давутоглу ще се състоят днес.
Вчера турският пръв дипломат даде интервю за словенски журналисти и се срещна със словенския си колега Самуел Збогар. Днес Давутоглу ще бъде приет от председателя на словенския парламент Павел Гантар, премиера Борут Пахор и президента Данило Тюрк. След приключване на срещите си турският външен министър ще отпътува за словенския град Блед, където ще участва в заседание в рамките на Бледския стратегически форум на тема „Глобалното управление в 21 век”. След приключване на програмата си той ще замине за Севернокипърската турска република /бел. „Фокус” - Севернокипърската турска република е призната само от Турция/.

Военноморски парад ще се състои на Босфора по случай деня на победата
30 август 2009 | 01:19 | Агенция "Фокус"
Истанбул. В рамките на празненствата по случай 30 август, честван като ден на победата на турските сили в националноосвободителната война, на Босфора ще се състои официален парад на кораби на турския военноморски флот и на командването на силите за крайбрежна сигурност, съобщават медиите. Демонстрацията ще започне в 13,30 часа и ще продължи до 15,30 в посока от Черно към Мраморно море. В нея ще участват плавателни съдове, подводници и летателни устройства. Военноморският парад ще премине в 14,30 часа пред двореца „Долмабахче” в Истанбул, където ще приветства официалната държавна делегация в чест на празника.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2