Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 3 юли 2010 г.

ТРТ новини - 03.07.2010 г.

Егемен Багъш призова ЕС да се отърси от предразсъдъците към Турция...

Държавният министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш произнесе встъпителното слово на организирания в Истанбул форум "Медии и Икономика"...

Изпратена 03.07.2010 11:41:16 UTC

Обновена 03.07.2010 11:41:16 UTC

Държавният министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш произнесе встъпителното слово на организирания в Истанбул форум "Медии и Икономика". В словото произнесено на английски език пред бизнесмени, политици, и представители на медиите от Испания, Германия, Великобритания и Италия, Егемен Багъш отбеляза, че най-голямата пречка пред членството на Турция в ЕС са предразсъдъците и подчерта, че някои среди в Турция се боят че членството в съюза ще доведе до разпокъсването й, а някои среди в ЕС се безпокоят от това, че Турция ще се превърне в една от главните сили на съюза.
В словото си Егемен Багъш засегна и дискусиите за промяна на оста на Турция и каза, че следват прозападна политика и няма промени в тази тяхна позиция.
Багъш отправи в словото си остри критики към ЕС във връзка с пложението на ТРСК и каза, че страните членки са проявили двуличие и двоен стандарт, като акцентува, че единствената страна членка на ЕС търгуваща с ТРСК е Кипърската гръцка част.
На форума слово произнесе и бившият посланик на Италияв Анкара Карло Марсили. Той подчерта, че е немисливо ЕС без Турция и каза, че трябва да се отърсят от страховете породили се пред моща на Османската Империя и да отворят вратите на съюза за Турция.
-
204 души убити в Конго при експлозия на цистерна с гориво...

Експлозия на цистерна с течно гориво в Демократична Република Конго отне живота на над 204 души и повече от сто души са ранени...

Изпратена 03.07.2010 09:43:49 UTC

Обновена 03.07.2010 10:14:58 UTC

Експлозия на цистерна с течно гориво в Демократична Република Конго отне живота на 204 души.
Представител на Червения Кръст отбеляза, че цистерна превозваща течно гориво от Танзания се е преобърнала поради прекомерна скорост и е експлодирала кратко време след инцидента.
Той каза, че са загинали най-малко 204 души и че е възможно броят на жертвите да нарастне, тъй като спасителните екипи продължават да откриват нови трупове в района на експлозията.
Междувременно говорител на мисията на ООН в Демократична Република Конго отбеляза, че сред загиналите няма военнослужещи от сините каски.
-
Гюл отговори на въпросите на вестник Таймс...

Вестникът отдели обстойно място за репортажа на президента Гюл, който отрече твърденията ,че Турция е обърнала гръб на западните държави...

Изпратена 03.07.2010 09:49:28 UTC

Обновена 03.07.2010 09:49:28 UTC

В репортаж за английския вестник Таймс президентът на Турция Абдуллах Гюл сподели становището си във връзка с кървавото нападение на Израел и турско-иранските отношения.
Вестникът отдели обстойно място за репортажа на президента Гюл, който отрече твърденията ,че Турция е обърнала гръб на западните държави и потвърди още веднъж, че ЕС е една от основните цели във външната политика на Турция. Той каза, че Турция е страна, която разпространява западните идеали и ценности в регион на света, в който на власт са авторитарни режими и отбеляза, че САЩ и ЕС трябва да са доволни от усилията на Турция за разгръщане на отношенията си с близкоизточните страни.
Във връзка с Хамас,заемащ място в списъка на терористичните организации на САЩ и ЕС президентът Гюл каза, че Турция проявява уважение към предпочитанията на палестинския народ в Газа.
Друга тема в репортажа на президента Гюл бяха турско- израелските отношения. Гюл каза, че Турция винаги е била приятелска страна на Израел и зададе въпроса ,каква може да бъде реакцията, ако армията на една държава убива гражданите на друга държава в международни води.
Засягайки и въпроса със санкциите наложени на Иран, Президентът Гюл посочи, че се безпокоят че подобни стъпки може да доведат до война подобна на иракската.
Вестник Таймс подчерта, че паралелно на икономическото си развитие, Турция полага усилия да следва по ефикасна и необвързана външна политика съсредоточена над целта за разгръщане на отношенията и търговията.
-
Бразилия бе елиминирана...

Първите полуфиналисти на световното първенство по футбол в ЮАР са Уругвай и Холандия....

Изпратена 03.07.2010 10:07:26 UTC

Обновена 03.07.2010 10:07:26 UTC

Първите полуфиналисти на световното първенство по футбол в ЮАР са Уругвай и Холандия.
В игран вчера драматичен мач, Холандия победи Бразилия с два на един. Първото полувреме на мача завърши с резултат един на нула за Бразилия, но през второто полувреме Холандия отбеляза две точни попадения в мрежите на Бразилия, която завърши мача с десет души. Поражението срещу Холандия предизвика сътресение в страната.
Вторият полуфиналист стана ясен след срещата Уругвай-Гана. Редовното време и продълженията завършиха с резултат един на един. След изпълнение на серия дузпи, Уругвай победи Гана с четири на два и стана втория полуфиналист.
Четврътфиналната серия ще приключи днес с две срещи. В 17 часа ще започне мачът Аржентина-Германия а в 21 часа и 30 минути мачът Парагвай-Испания.
-
Истанбулски джаз фестивал

17тият Истанбулски джаз фестивал бе открит с грандиозна церемония.

Изпратена 02.07.2010 12:04:38 UTC

Обновена 02.07.2010 12:04:38 UTC

17тият Истанбулски джаз фестивал бе открит с грандиозна церемония.

На церемонията по откриването на фестивала авторката на текстове на джаз произведения и радио продуцент Хюлия Тунчаг бе удостоена с пожизнена награда за цялостно творчество.

Концертът на „Истанбул Джаз Старс” бе бурно аплодиран от зрителите.

В рамките на Истанбулския джаз фестивал концерти ще изнесат близо 300 джаз групи и изпълнители.

Без съмнение звездата на фестивала е 84 годишната музикална легенда Тони Бенет, която е носител на 16 награди Грами.

Световно известният джаз изпълнител ще се срещне със своите почитатели на 15 юли.

Истанбулският джаз фестивал ще приключи на 20 юли.
-
Роза Отунбайева положи клетва...

Лидерът на временното правителство на Киргизия Роза Отунбайева положи клетва и пое официално президентския пост...

Изпратена 03.07.2010 10:03:25 UTC

Обновена 03.07.2010 10:03:25 UTC

След конституционния референдум проведен на 27ми юни, лидерът на временното правителство на Киргизия Роза Отунбайева положи клетва и пое официално президентския пост.
Председателят на Централната Избирателна Комисия на Киргизия Акълбек Сарийев връчи на Отунбаева на церемония организирана в концертната зала в Бишкек пълномощията на президент на страната.
Роза Отунбайева положи клетва поставяйки ръка на новата конституция и заяви, че ще бъде честна и открита и ще работи за благото на народа, ще пази интересите на страната, ще спазва законите и ще следва демократичните принципи.
На церемонията по полагането на клетва присътваха министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу, членове на временното правителство, местни и държавни ръководители, писатели, учени и чуждестранни посланици и представители на чуждестранните дипломатически мисии.
-
Среща на Арънч с индонезийски журналисти...

Вице-премиерът Бюлент Арънч заяви, че желаят установяването на силни връзки на сътрудничество с Индонезия...

Изпратена 03.07.2010 10:05:23 UTC

Обновена 03.07.2010 10:05:23 UTC

Вице-премиерът Бюлент Арънч заяви, че желаят установяването на силни връзки на сътрудничество с Индонезия в сферите на икономиката, търговията и външната политика.
Бюлент Арънч прие представители на индонезийската информационна агенция АНТАРА и на агенция Анадолу Ажансъ. Той подчерта, че поради своето многобройно население, Индонезия е страна, която предоставя много големи възможности в сферите на търговията и икономиката.
-
Абдуллах Гюл ще посети Казахстан...

Президентът на Турция Абдуллах Гюл ще отпътува утре на официално посещение в Казахстан...

Изпратена 03.07.2010 11:30:41 UTC

Обновена 03.07.2010 11:30:41 UTC

Президентът на Турция Абдуллах Гюл ще отпътува утре на официално посещение в Казахстан.
Президентът Гюл ще присъства на церемониите по случай годишнината от основаването на град Астана и честванията по случай 70тия рожден ден на президента на Казахсатaн Нурсултан Назарбайев.
Посещението на президента Гюл ще продължи три дена.
Президентът Гюл ще произнесе слово от името на Турския свят на церемониите по случай годишнината от основаването на град Астана.
Очаква се Гюл да проведе двустранни срещи с лидериq които ще пристигнат в Астана за участие в церемониите.
-
Преглед на турския печат 03.07.2010

Преглед на новините по страниците на турския печат от 3ти юли 2010та година...

Изпратена 03.07.2010 06:55:34 UTC

Обновена 03.07.2010 06:55:34 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с новина на вестник Заман озаглавена "Едноминутно мълчание в Европарламента за жертвите на израелската операция на кораба "Мави Мармара". В новината пише, че в Европарламента е била отдадена почит с едноминутно мълчание на деветте турци убити по време на израелската военна операция на кораба "Мави Мармара", превозващ хуманитарни помощи за Ивицата Газа. Вестникът сочи, че за първи път Европарламентът е приел решение осъждащо израелската операция и изискващо завеждането на международно следствие във връзка с инцидента.
Вестник Йени Шафак в новината под заглавието "Не желаем отношенията ни с Труция да се влошават повече" пише, че премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е казал в словото си произнесено по израелската телевизия, че и за двете страни ще е от полза да бъдат положени усилия за предотвратяване на по-нататъшното влошаване на турско-израелските отношения.
Вестник Стар съобщава, че посланикът на САЩ в Анкара Джеймз Джефри е отправил похвали по адрес на Турция. В новината пише, че на приема организиран по случай националния празник на САЩ, на който присъства и външният министър Ахмед Давутоглу, Джеймз Джефри е казал, че гледат с възхита на успехите постигнати от Турция.
Вестник Сабах се е спрял на изявленията на новия президент на Германия Кристиян Вулф-ще установим специални отношения с Турция. Вестникът пише, че в изявление за телевизионен канал преди церемонията по инугурацията му, Кристиян Вулф е подчертал, че ще осъществи едно от първите си посещения в чужбина в Турция, с която искат да установят специални отношения. Вулф е акцентувал необходимостта от задълбочаване на отношенията с Турция и е казал, че тази страна е предприела много важни стъпки в сферата на диалога между религиите.
Вестник Заман пише, че Турция продължава да изпраща голямо количество хуманитарни помощи за Киргизия, където десетки хиляди души останаха принудени да напуснат домовете си и да се настанят в бежански лагери поради кървавите етнически стълкновения между киргизи и узбеки.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2