Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 3 юли 2010 г.

Политик от управляващата в Турция партия направи едно доста чудновато предложение

Турция:втора булка оправя положението



Кюрдската булка като
мост към помирението

Политик от управляващата в Турция партия направи едно доста чудновато предложение: турските мъже да си взимали за втора съпруга жена от кюрдски произход, за да се превъзмогнела враждата между двете народностни групи...

Една всъщност забавна препоръка, с която обаче политикът от управляващата Партия на справедливостта и развитието предизвика вълна от възмущение. Кметът на турския черноморски град Ризе - Халил Бакирчи - апелира към турците да си взимат за втора съпруга жена от кюрдски произход. По този начин би могла да изчезне враждата между двете народностни групи.


В Турция полигамията
е всъщност забранена

Политическата родина на Бакирчи, религиозно-консервативната правителствена Партия на справедливостта и развитието, веднага даде ход на процедура за вътрешнопартийно разследване.

Ислямът позволява до четири съпруги

Секуларна Турция забранява полигамията. В селските райони на страната обаче многоженството е често явление. Ислямът позволява на един мъж да има до четири съпруги. Халил Бакирчи казва, че в неговата собствена фамилия имало много смесени турско-кюрдски бракове. ”По този начин роднините ми превъзмогнаха враждата", аргументира кметът на черноморския градец, като подчертава, че по сходен начин е възможно разрешение на кюрдския проблем в цялата страна.

"Чиста проба расизъм"

Последваха множество гневни реакции. "Предложението на Бакирчи навежда на мисълта, че чрез бракосъчетанието кюрдските жени биват поробени. Което е чиста проба расизъм”, коментира турският всекидневник "Миллиет". А една кюрдска партийна формация побърза да поиска изключването на Бакирчи от управляващата Партия на справедливостта и развитието. Междувременно злополучният кмет се извини за предложението си, заявявайки, че бил разбран погрешно.


Радио "Дойче веле" / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2