Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 4 юли 2010 г.

ТРТ новини - 04.07.2010 г.

Турция преодолява една по една визовите ограничения...

Понастоящем, 61на страни в света, сред които Сирия, Пакистан, Албания, Либия, Йордания и Ливан анулираха визовите режими за турските граждани...

Изпратена 04.07.2010 09:07:43 UTC

Обновена 04.07.2010 09:07:43 UTC

Турция преодолява една по една визовите ограничения. Понастоящем, 61на страни в света, сред които Сирия, Пакистан, Албания, Либия, Йордания и Ливан анулираха визовите режими за турските граждани.
Вниманието е насочено към ЕС. Визовият режим наложен от съюза на турските граждани продължава да предизвиква реакции.
Турските бизнесмени очакват с нетърпение да бъдат отменени визовите режими не само за ЕС ,но и за страните от Северна Африка и от Персийския Залив.
Политиката на Труция за нулеви проблеми и близко сътрудничество със страните в света, дава своите плодове. Броят на страните анулирали визите за турските граждани достигна 61.
Последната стъпка в тази насока бе предприета от Русия.
По време на посещението на руския президент Димитрий Медведев в Турция през месец май, бе подписано споразумение за взаимна отмяна на визите за гражданите на двете страни.
Очакванията са, с влизането в сила на този договор, да настъпи положителна промяна в търговския обем от Турция за Русия.
Сега се очаква отмяна на визовия режим и с Индонезия.
Анулирането на визовите режими се отразява положително на външната търговия и туризма.
Показателите потвърждават това становище. Търговския обем със Сирия, Ливан и Йордания нараства в полза на Турция.
-
Турския Средиземноморски флот посети Александрия...

Четири фрегати и един спомагателен кораб от турската флота посетиха вчера египетското пристанище Александрия....

Изпратена 04.07.2010 07:55:44 UTC

Обновена 04.07.2010 08:00:36 UTC

Турския Средиземноморски военноморски флот Мисионни Сили, провежда съвместни военни маневрис Египет в египетското пристанище Александрия.
Четири фрегати и един спомагателен кораб от турската флота посетиха вчера египетското пристанище Александрия.
Екипажите на корабите посетиха турското мемориално гробище.
На приема организиран по повод посещението на турската флота, приръстваха губернаторът на Александрия и висши командни кадри от египетския военноморски флот.
Турския Средиземноморски флот съставен само от турски бойни кораби, цели да даде принос за мира и сигурността на морските пространства.
-
Давутоглу бе приет от Отунбайева...

Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу изрази пред новия президент на Киргизия Роза Отунбайева пълната подкрепа на Турция...

Изпратена 04.07.2010 08:08:51 UTC

Обновена 04.07.2010 08:08:51 UTC

Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу, който бе на посещение в Киргизия за участие в церемонията по полагането на клетва на новия президент Роза Отунбайева, бе първият чуждестранен представител приет от Отунбайева след поемането на президентския пост.
Отунбайева поздрави Давутоглу на турски език с думите "Добре дошли" и изрази радостта си от изразената от Турция подкрепа.
Срещата Отунбайева-Давутоглу продължи близо час и половина при закрити за пресата врати.
Давутоглу проведе среща и в сградата на киргизкото министерство на външните работи д външния министър на временното правителство Руслан Казакбайев.
-
Броят на жертвите в Конго расте...

Броят на жертвите на станалата вчера експлозия на цистерна с течно гориво в Демократична Република Конго расте с всеки изминал час....

Изпратена 04.07.2010 08:16:02 UTC

Обновена 04.07.2010 08:16:02 UTC

Броят на жертвите на станалата вчера експлозия на цистерна с течно гориво в Демократична Република Конго расте с всеки изминал час.
Служители от мисията на ООН в Конго заявяват, че са загинали най-малко 220 души а полицейски служител в град Санге където стана експлозията отбеляза че са загинали най-малко 232ма души.
Очевидци сочат, че цистерната е експлодирала един час след като се е преобърнала и че експлозията е станала след като един от струпалите се крадци на гориво е запалил газена лампа поради настъпилата нощ.
Червения Кръст съобщи, че в резултат на експлозията са загинали най-малко 61но деца и 36 жени.
-
Джо Байъдън отпътува за Ирак...

Заместник държавният секретар на САЩ Джо Байдън отпътува на посещение в Ирак...

Изпратена 04.07.2010 08:54:52 UTC

Обновена 04.07.2010 08:54:52 UTC

Заместник държавният секретар на САЩ Джо Байдън отпътува на посещение в Ирак.
Това е второто посещение на Байдън в Ирак през настоящата година.
Отбелязано бе че Байдън ще проведе срещи с иракските лидери, които полагат усилия за сформирането на новото правителство на страната и ще посрещне 4ти юли, Деня на независимостта на САЩ, заедно с американските войници в тази страна.
На проведените през месец март общи парламентарни избори в Ирак, водения от премиера Нури Ел Малики политически съюз спечели 89, а съюзът воден от Ияд Алави 91но кресла в иракския парламент.
-
Хилари Клинтън е на визита в Азербайджан...

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън отпътува на еднодневно посещение в Азербайджан...

Изпратена 04.07.2010 08:57:27 UTC

Обновена 04.07.2010 08:57:27 UTC

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън отпътува на еднодневно посещение в Азербайджан. Очаква се по време на посещението да бъде обсъдена кризата с иранската ядрена програма.
Азербайджан е важен етап в маршрута за транспортирането през Пакистан на боеприпаси и други материали необходими за коалиционните сили и афганистанската армия в Афганистан.
Една четвърт от боеприпасите и военните материали доставяни за Афганистан преминават през Азербайджан.
-
Полша и САЩ подписаха договора за противоракетен щит...

Договорът бе подписан на церемония в Полша на която присъства държавният секретар Хилари Клинтън...

Изпратена 04.07.2010 08:05:45 UTC

Обновена 04.07.2010 08:08:47 UTC

Полша и САЩ подписаха вчера ревизирания договор за противоракетен щит.
Договорът бе подписан на церемония в Полша на която присъства държавният секретар Хилари Клинтън. Споразумението предвижда базирането на американски противоракетни ракетни системи срещу евентуални ракетни заплахи от Северна Корея и Иран.
Президентът на САЩ Барак Обама бе анулирал плановетеа на предходния президент Джордж Буш за базирането в Полша и Чехия на система за противобалистичен щит и бе предложил план за базирането на противоракетни системи с морско и наземно базиране изстрелващи по-малки противоракетни ракети.
В словото, което произнесе на церемонията, държавният секретар на САЩ Хилари Клинтът подчерта, че системите ще бъдат базирани с напълно отбранителна цел и не представляват заплаха за Русия.
-
Експлозия на нефтопровод в окръг Мардин...

Съобщено бе, че мощна експлозия е избухнала на нефтопровод на фирмата Боташ....

Изпратена 04.07.2010 08:59:12 UTC

Обновена 04.07.2010 08:59:12 UTC

Съобщено бе, че мощна експлозия е избухнала на нефтопровод на фирмата Боташ.
Експлозията е станала снощи близо до община Мидят окръг Мардин. Все още не са установени причините за експлозията.
Пожарът избухнал след експлозията е бил загасен рано сутринта от пожарни екипи от Мидят и Мардин.
В района се водят дейности за установяването на причините за експлозията и на нанесените щети.
-
Абдуллах Гюл е на посещение в Казахстан...

Президентът Гюл ще присъства на церемониите по случай годишнината от основаването на град Астана и честванията по случай 70тия рожден ден на президента на Казахсатн Нурсултан Назарбайев...

Изпратена 04.07.2010 08:52:51 UTC

Обновена 04.07.2010 08:52:51 UTC

Президентът на Турция Абдуллах Гюл отпътува на официално посещение в Казахстан.
Президентът Гюл ще присъства на церемониите по случай годишнината от основаването на град Астана и честванията по случай 70тия рожден ден на президента на Казахсатн Нурсултан Назарбайев.
Посещението на президента Гюл ще продължи три дена.
Президентът Гюл ще произнесе слово от името на Турския свят на церемониите по случай годишнината от основаването на град Астана.
Очаква се Гюл да проведе двустранни срещи с лидери които ще пристигнат в Астана за участие в церемониите.
-
Преглед на турския печат 04.07.2010

Обзор на новините по страниците на турския печат от 4ти юли 2010та година

Изпратена 04.07.2010 06:55:59 UTC

Обновена 04.07.2010 06:55:59 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с вестник Йени Шафак. В новината озаглавена "Турция дарява 21 милиона долара на Киргизия", съобщава, че лидерът на временното управление на Киргизия Роза Отунбайева, е положила клетва и е поела официално президентските функции. В новината пише, че министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу, който е присъствал на клетвената церемония със статута на почетен гост, е станал първият чуждестранен представител приет от Отунбайева след встъпването й на поста. В новината се отбелязва, че Давутоглу е провел среща и с вице-премиера на Киргизия Алмазбек Атамбайев и е съобщил, че Турция дарява на тази страна безвъзмездна финансова помощ от 21 милиона долара.
В новина на същата тема вестник Заман пише, че Турция полага много големи усилия, за да спомогне за нормализирането на положението в Киргизия.
В новина на друга тема същия вестник пише, че премиерът на Фламандската област в Белгия Крис Пеетерс е подчертал, че присъединителните преговори на Турция трябва да приключат с пълноправно членство и че съюзът трябва да оказва постоянна подкрепа на процеса на реформи в тази страна.
Вестник Стар в новината озаглавена "Пропастта в националния доход между Турция и ЕС ще бъде преодоляна" съобщава, че вице-премиерът Али Бабаджан е отбелязал в словото произнесено на организирания в Истанбул форум "Медии и Икономика", че през предстоящия период разликата в националния доход на глава от населението между Турция и ЕС ще намалее.
Вестник Сабах също се е спрял на форума в Истанбул и отбелязва в новината озаглавена "Постоянна и пълна подкрепа от Италия" ,че присъстващите на форума италиански политици, представители на медиите и бизнесмени отново са изразили пълната си подкрепа за членството на Турция в ЕС. В новината пише, че след успешното протичане през изтеклите години на този форум с участието на представители от Турция и Италия, на форума организиран през настоящата година са присъствали и представители от Великобритания, Германия и Испания.
В новината пише, че в словото поризнесено от свое име и от името на посланиците на Испания, Германия и Великобритания на гала вечерята организирана преди два дена в чест на гостите пристигнали за форума, посланикът на Италия в Анкара Джанпаоло Скаранте е казал, че членството на Турция в ЕС е част от стратегически проект, който ще доведе до дълбоки промени и в двете преговарящи страни и ще бъде в полза на всички.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2