Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 1 юли 2010 г.

ТРТ новини - 01.07.2010 г.

Среща между външните министри на Турция, Бразилия и Иран...

Споразумението подписано от Турция и Бразилия с Иран за размяната на уран отново е една от приоритетните теми в световния дневен ред.

Изпратена 01.07.2010 11:32:11 UTC

Обновена 01.07.2010 11:32:11 UTC

Споразумението подписано от Турция и Бразилия с Иран за размяната на уран отново е една от приоритетните теми в световния дневен ред.

Иранската администрация съобщи, че външните министри на трите страни през идните дни ще проведат среща и ще дискутират въпроса.

Иранският външен министър Манучехр Мутаки съобщи, че са предложили предстоящата среща между външните министри на трите страни да се проведе в Техеран.

Мутаки каза, че ще дадат отговор на Виенската група относно размяната на уран след като се консултират с Турция и Бразилия.

Въпреки, че между Турция, Бразилия и Иран бе подписано споразумение за размяната на иранския нискообогатен уран с ядрено гориво, кратко време след това Съвета за сигурност на ООН прие резолюция предвижаща налагането на допълнителни санкции на Иран.

Освен това ЕС също взе решение за налагането на допълнителни санкции.
-
Приключи срещата на организацията Ислямска конференция

Срещата на организацията Ислямска конференция в сирийската столица Дамаск приключи.

Изпратена 01.07.2010 10:45:11 UTC

Обновена 01.07.2010 10:45:11 UTC

Срещата на организацията Ислямска конференция в сирийската столица Дамаск приключи.

В заключителната декларация от срещата се иска незабавно вдигане на блокадата на Газа.

В декларацията, в която се иска израелското нападение срещу корабите превозващи хуманитарни помощи за Газа да бъде разследвана от независима комисия, се отбелязва, че израелските компетентни лица дали заповед за нападението трябва да бъдат съдени от международния военен трибунал.

В декларацията, в която се отправя призив за бойкотиране на израелските стоки се отправят благодарности към Турция за усилията й за смекчаване на блокадата..
-
Давутоглу и Елиезер се срещнаха в Брюксел

Усилия за подобряване на отношенията

Изпратена 01.07.2010 08:59:02 UTC

Обновена 01.07.2010 08:59:02 UTC

След напрежението между Израел и Турция възникнало в последствие на кървавото нападение на Израел върху хуманитарния кораб за Газа,се състоя първият директен контакт на високо равнище между двете страни. Външният министър Ахмет Давутоглу и израелският министър на търговията Бен Елиезер са провели неочаквана среща в белгийската столица Брюксел,продължила 2 часа и половина.Разискван е бил въпросът как ще бъдат подобрени отношенията между двете страни.
-
Иран изпратил на Сирия високо развита радарна система

Трансферът е бил осъществен през 2009 година

Изпратена 01.07.2010 14:17:51 UTC

Обновена 01.07.2010 14:17:51 UTC

Според някои източници Иран изпраща на Сирия високо развита радарна система,която намалява способностите на Израел за евентуална въздушна операция над иранските ядрени обекти. Иран и Сирия опровергават тези твърдения.

Според новината на вестник Уолстрийт Джарнъл въз основа на сведения на израелски и американски компетентни лица,трансферът на радарната система от Иран за Сирия е бил осъществен в средата на 2009 година. Израелската армия обяви безпокойството си от сътрудничеството между Сирия и Иран.
-
Обръщение към нацията...

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в обръщението си към нацията за пореден път акцентува на израелското нападение срещу корабите превозващи хуманитарни помощи за Газа.

Изпратена 01.07.2010 08:56:10 UTC

Обновена 01.07.2010 11:54:44 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в обръщението си към нацията за пореден път акцентува на израелското нападение срещу корабите превозващи хуманитарни помощи за Газа.

Ердоган окачестви това нападение като тирания, която ще бъде вписана в историята.

Ердоган каза „Този инцидент е пример за тирания не само от гледна точка на Турция и страните, чиито граждани бяха на корабите, но въобще от гледна точка на цялото човечество. Това нападение бе заклеймено с протестните демонстрации осъществени по четирите краища на света”.

Премиерът Ердоган отбеляза, че на срещата на върха на страните от групата Г-20, която се състоя през изминалите дни в Канада, са били отправени похвали относно успеха на Турция в борбата срещу глобалната криза.

Ердоган по време на срещата си с президента на САЩ Барак Обама в Канада каза, че са обсъдили редица въпроси и главно сътрудничеството в борбата срещу терора, иранската ядрена програма и израелското нападение срещу кораба „Мави Мармара”.

Премиерът Ердоган каза „Предадохме нашата чувствителност по всички тези въпроси. Надявам се тази среща да даде положителни резултати относно двустранните отношения и обезпечаването на регионалния и световния мир”.

Ердоган каза „Това е насоката на външната политика, която води Турция, ние не водим политика насочена само към определен регион или определени въпроси. Ние заемаме еднакво сърдечна и рацианална позиция спрямо всеки регион, всяка страна и всеки въпрос на основата на мира и приятелството” и акцентува, че външната политика на Турция е насочена едновременно на Изток и на Запад.
-
Обемът на износа се увеличава.

Данните на асоциацията на износителите са положителни.

Изпратена 01.07.2010 12:39:23 UTC

Обновена 01.07.2010 12:44:40 UTC

Продължава да расте обемът на износа. Според данните на турската асоциация на износителите износът през месец юни в сравнение със същия месец на предходната година се повиши с 13.2 % и достигна размер 9 173 мил.долара.

През първите 6 месеца на годината обемът на износа бе 53 345 мил.долара,а износът за последните 12 месеца бе отчетен като 106 544 мил.долара.
-
Белгия пое ротационното председателство на ЕС

Днес Белгия пое от Испания ротационното председателство на ЕС.

Изпратена 01.07.2010 11:58:24 UTC

Обновена 01.07.2010 11:58:24 UTC

Белгия пое ротационното председателство на ЕС.

Договорът от Лисабон, който влезе в сила през Декември 2009 година отмени системата на ротационно председателство на ЕС поемано за срок от 6 месеца, но за сега договорът все още не придоби пълна функционалност.

Въпреки, че от общите парламентарни избори в Белгия на 13 юни изминаха близо две седмици новото правителство все още не е сформирано. Настоящето правителство ще поеме задълженията относно икономиката и външната политика на ЕС докато новите институции определени с договора от Лисабан придобият в пълния смисъл на думата функционалност.

Ако преговорите за сформирането на коалиционно правителство в Белгия продължат няколко месеца както се очаква, може да се изживее липса на ротационен председател играещ предводителска роля за разрешаването на съществуващите проблеми на ЕС.

Политическите наблюдатели отбелязват, че белгийския председател на Европейския съвет Херман Ван Ромпуй ще улесни делата на Белгия.

Предсрочните парламентарни избори в Белгия за пореден път показаха политическото разцепление в страната.

Всеки очаква с интерес да види как Белгия ще координира работата на 27-те страни членки, когато самата тя е управлявана от временно правителство.
-
Ероглу: „Ще направим всичко възможно”...

Президентът на ТРСК Дервиш Ероглу заяви, че ще направят всичко необходимо за да може преговорите по Кипърския въпрос водени с кипърската гръцка част да бъдат приключени в рамките на 1 година.

Изпратена 01.07.2010 11:56:14 UTC

Обновена 01.07.2010 11:56:14 UTC

Президентът на ТРСК Дервиш Ероглу заяви, че ще направят всичко необходимо за да може преговорите по Кипърския въпрос водени с кипърската гръцка част да бъдат приключени в рамките на 1 година.

В изявление след контактите си в Ню Йорк, Ероглу предаде, че генералния секретар на ООН Бан Ки Мун е казал, че желаят до края на годината да бъде намерено разрешение на Кипърския въпрос.

Ероглу каза „Преговорите не може да продължат до безкрай. Възприемането на становище за продължаване на преговорите още 5 години с надеждата да бъде постигнато споразумение ще бъде загуба на време за кипърския турски народ”.
-
Група терористи нападнаха войсково подразделение в Сиирт

Група терористи на ПКК нападна във вечерните часове войсковото подразделение в село Саръяпрак, община Первари, окръг Сиирт...

Изпратена 01.07.2010 10:38:47 UTC

Обновена 01.07.2010 10:38:47 UTC

Група терористи на ПКК нападна във вечерните часове войсковото подразделение в село Саръяпрак, община Первари, окръг Сиирт...

При престрелката загинаха 2ма военнослужещи и други двама бяха ранени.

Терористите организараха засада на група от селски пазачи отиващи на помощ на военнослужещите.

По време на сблъсъците бяха убити 3ма от селските пазачи.

2мата ранени военнослужещи бяха поставени на лечение във военната болница в Сиирт.

За залавянето на терористите бяха започнати мащабни операции в областта. 12 от терористите участвали в нападението бяха ликвидирани.

Сблъсъците в областта продължават...
-
Здрави връзки между САЩ и Турция

Ген.Мулен заяви че Турция е стратегически важен съюзник

Изпратена 01.07.2010 13:59:29 UTC

Обновена 01.07.2010 13:59:29 UTC

Началник генералния щаб на САЩ арм.ген.Майк Мулен заяви,че между Турция и САЩ съществуват много здрави връзки и тяхното постоянство в дългосрочен план е от много важно значение.

На проведения във Вашингтон форум Аспен ген.Мулен отговори на въпроси относно отношенията между Турция и Израел и заяви че Турция е стратегически ключов съюзник и че самият той поддържа крайно добри отношения със събеседнците си от всички рангове и по специално с началника на генералния щаб арм.ген.Илкер Башбуг.
-
Преглед на турския печат 01.07.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 01.07.2010 10:22:34 UTC

Обновена 01.07.2010 10:22:34 UTC

Вестник Хабер Тюрк съобщава за интеврюто дадено от премиерът Реджеп Тайип Ердоган за един чуждестранен телевизионен канал. Вестникът предава, че на въпроса „Има ли промяна в оста на Турция?” премиерът Ердоган е отговорил че няма никаква промяна и е акцентувал, че Турция е единствената демократична и лаическа страна в Ислямския свят.

Вестник Хабер Тюрк съобщава за срещата на външния министър Ахмет Давутоглу и израелския министър на търговията Бен Елиезер в Брюксел. Вестникът предава, че Турция и Израел са предприели първата стъпка за нормализиране на двустранните отношения, които бяха обтегнати след израелското нападение срещу кораба „Мави Мармара”. Вестникът посочва, че упълномощаването от израелския премиер Бенямин Нетаняху на Бен Елиезер да проведе среща с турския външен министър е предизвикало реакциите на външния министър на Израел Авигдор Либерман.

Вестник Стар предава, че ротационният председател на ЕС Испания в последния ден от ротационното си председателство е отворила преговорната глава „Сигурност на храните” в преговорите за пълноправното членство на Турция. Вестникът отбелязва, че с тази преговорна глава производството на хранителни продукти в Турция ще бъде приравнено със стандартите на ЕС и че това положение ще доведе до 40 процентно увеличение на хранителните стоки изнасяни от Турция за страните от ЕС.

Вестник Йени Шафак отбелязва, че през първото тримесечие на годината Турция е осъществила 11,7 процентен икономически ръст. Вестникът предава, че Турция е успяла да възстанови икономиката си за кратък срок отдавайки приоритет на страните от Азия,чиито икономически растеж е над 10 %.

Вестник Заман съобщава, че по отношение на икономическият ръст първото тримесечие на годината Турция е изпреварила развитите страни и че сред страните от Г-20 Турция се е наредила на второ място след Китай.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Пилотите на Турските авиолинии са обучавани във Флорида” отбелязва, че Турските авиолинии, които са едни от най-търсените авиокомпонии в света са избрали авиационния институт във Флорида за обучаването на своите пилоти.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2