Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 30 юни 2010 г.

ТРТ новини - 30.06.2010 г.

Либерман: "Няма възможност за създаване на Палестинска държава до 2012 година"

Израелският външен министър Авигдор Либерман заяви, че не съществува възможност за създаване на Палестинска държава до 2012 година.

Изпратена 30.06.2010 11:47:47 UTC

Обновена 30.06.2010 11:47:47 UTC

Израелският външен министър Авигдор Либерман заяви, че не съществува възможност за създаване на Палестинска държава до 2012 година.

Израелският външен министър проведе среща с намиращия се на официално посещение в Израел външен министър на Русия Сергей Лавров.

Съобщено бе, че на срещата между Либерман и Лавров, която се състоя при закрити за пресата врати са възникнали проблеми поради призива на Москва за включването на Хамас в близкоизточните умиротворителни преговори.

Руският държавен глава Димитрий Медведев, който по време на посещението си в Анкара бе казал, че в процеса за разрешаването на конфликта трябва да участват всички страни в неразбирателството, бе предизвикал критиките на Израел.

На съвместната преконференция организирана след срещата Лавров подчерта, че Русия е провела контакти с Хамас и че Хамас е бил избран с мнозинството на гласовете на палестинците.

Либерман на свой ред акцентува, че един от въпросите, по който между двете страни съществува неразбирателство е диалога на Русия с Хамас.
-
Нов масов гроб бе открит в близост до Сребреница

Нов масов гроб бе открит в близост до град Сребреница в Босна и Херцеговина. В започнатите разкопки до сега са извадени тленните останки на двама души.

Изпратена 30.06.2010 11:43:58 UTC

Обновена 30.06.2010 11:43:58 UTC

Нов масов гроб бе открит в близост до град Сребреница в Босна и Херцеговина. В започнатите разкопки до сега са извадени тленните останки на двама души.

Директорът на Института за безследно изчезналите лица от Босна и Херцеговина Амор Машович каза, че от 14 години насам водят дейности за откриване на тленните останки на жертвите от войната в Босна и Херцеговина в периода от 1992ра до 1995та година.

Машович съобщи, че са получили донос, че в близост до бунище край Сребреница има масов гро в отговор, на което са започнали разкопки и че до сега са открили тленните останки на двама души.

Това е 13ия масов гроб открит до днес в Сребреница и околността.

От масовите гробове открити до днес в Босна и Херцеговина бяха извадени тленните останки на 20 хиляди души.

По настоящем до днес 10 хиляди души продължават да са водят за безследно изчезнали.
-
Ликвидирани са двама терориста от ПКК...

В района на община Оваджък окръг Тунджели избухна престрелка между силите за сигурност и терористи от ПКК...

Изпратена 30.06.2010 09:58:26 UTC

Обновена 30.06.2010 09:58:26 UTC

В района на община Оваджък окръг Тунджели избухна престрелка между силите за сигурност и терористи от ПКК.
По време на сблъсъка бяха убити двама терориста.
Операциите в региона продължават.
-
Турция иска екстрадирането на терористите...

Държавният министър и вице-премиер Джемил Чичек направи изявление в което разясни думите на премиера Ердоган, че тристранният механизъм Турция-САЩ-Ирак не трябва да остава само като платформа за обмяна на разузнавателна информация...

Изпратена 30.06.2010 09:53:24 UTC

Обновена 30.06.2010 09:53:24 UTC

Държавният министър и вице-премиер Джемил Чичек направи изявление в което разясни думите на премиера Ердоган, че тристранният механизъм Турция-САЩ-Ирак не трябва да остава само като платформа за обмяна на разузнавателна информация, а трябва да стане и механизъм за нови мерки и стъпки в борбата с тероризма.
Джемил Чичек отбеляза, че Турция иска екстрадирането на престъпниците. Той каза, че двама от тримата важни контрабандисти на наркотици, търсени от САЩ в Ирак, се намират в северната част на Ирак. Чичек отбеляза, че ежегодно през летните месеци терористичнта организация ПКК провежда конгрес в планината Кандил и че главатари на терористичните групи пристигат по въздушен път от Европа в северната част на Ирак, и подчерта, че е нaпълно възможно да се предприемат мерки за тяхното задържане и предаване на Турция и за установяването по този начин на ползотворно сътрудничество.
На въпрос дали Турция ще отправи към НАТО искания във връзка със северната част на Ирак, Джемил Чичек каза, че не е задължително да се искат стъпки в рамките на договора на НАТО и отбеляза, че с много европейски страни са подписани договори за екстрадиране на престъпниците и очакват от тях или да предават престъпниците на Турция или да ги изправят пред съдебните си органи.
-
Преглед на чуждия печат 30.06.2010

Новини за Турция в чуждестранната медия

Изпратена 30.06.2010 07:29:14 UTC

Обновена 30.06.2010 07:39:34 UTC

....Кипърско-гръцкият вестник „Политис” се спира на официалното посещение на президента на ТРСК Дервиш Ероглу в Анкара.Вестникът съобщава,че Ероглу е провел срещи с президента на Турция Абдулах Гюл, с премиера Р.Т.Ердоган и началника на генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг.В новината се сочи,че президентът Гюл е акцентувал върху необходимостта от полагане на усилия за успешното приключване на преговорите през 2010 година и е отправил призив към Кипърската гръцка част да не бъде пропусната възможността както стана през 2004 година, Гюл е заявил също така,че разрешението трябва да бъде трайно и не трябва да съществуват проблеми по сигурността както при кипърските гърци, така и при кипърските турци.В новината на вестника се изтъкват и думите на Гюл: „Подкрепяме представителството водещо преговорите и сме готови да окажем съответната помощ.”

Президентът на ТРСК Дервиш Ероглу от своя страна е заявил ,че целта е в най- кратко време да се постигне приложимо и трайно разрешение и че веднага след избирането му за президент е обявил, че иска да продължи преговорите от мястото до което са достигнали.

.....Издаваният на руски език в Казахстан вестник „Експрес К” съобщава за проведеното работно посещение на турския външен министър Ахмет Давутоглу в казахската столица Астана.По време на разговорите са били обсъдени регионални въпроси и последните събития в Киргизия.Турция и Казахстан са постигнали съгласие за съвместни действия и подкрепа за установяването на стабилността в Киргизия и нейното развитие.

...Германският вестник „Нюес Дойчланд” съобщава за срещата на държавните и правителствени глави на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа проведена в двореца Чъраган в Истанбул.11- те държави членки на този процес са взели решение да развият икономическото и политическо сътрудничество помежду си и да заздравят връзките си с ЕС.

...Египетският вестник The Egyptian пише,че Турция е възходяща страна, обединяваща западните и източни характеристики, която със силното си присъствие определя целите и ги реализира.В новината се подчертава,че турската икономика е основана на здрави основи,а успехът и като фактор в Близкия изток предполага и успешното и достигане до целта за пълноправно членство в ЕС.

....В интернет-страницата на вестник „Файненшъл Таймс” заема място коментар за Турция.В коментара се отбелязва,че според прогнозите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Турция е най- бързо развиващата се икономика в Европа, а външната политика на турското правителство е всеобхватна и конструктивна.

....В интернет-страницата на френския вестник „Дерниер Нувел д,Алзак” пише,че Турция е здраво свързана с НАТО и западните страни.Посочва се също така,че авторитетът на Турция в района увеличава дипломатическото и влияние и представлява потенциал за ЕС.

....Австрийското седмично списание „Профил” помества статия,в която призовава ЕС да осъзнае значението на Турция.Подчертава се също така,че за установяването на мира в Близкия изток е необходимо възползването от турската политическа система и влиянието на Турция в този район.
-
Преглед на турския печат 30.06.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 30.06.2010 10:54:54 UTC

Обновена 30.06.2010 10:54:54 UTC

Вестник Заман в новината със заглавие „Мобилизация по въпроса за ЕС през юли” съобщава, че Анкара се подготвя през юли да започне усилени инициативи по въпроса за членството на Турция в ЕС. Вестникът акцентува, че целта на Турция за членство в ЕС е много важна държавна политика и че външният министър Ахмет Давутоглу в периода от 5 до 8ми юли ще излезе на обиколка в Европа обхващаща Португалия, Германия и Великобритания. Вестникът предава, че след контактите на Давутоглу, в Истанбул ще бъде организирано заседание за Политически диалог, на което ще бъдат обсъдени отношенията между Турция и ЕС. Вестникът предава, че на срещата в Истанбул, която ще се състои на 13 юли ще участват върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън, еврокомисарят отговарящ за разширяването на ЕС Стефан Фуле, външният министър Ахмет Давутоглу и главният преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш и че ще бъдат дискутирани процеса на членство и самите преговори. Вестникът пише, че говорителят на външното министерство Бурак Йозюгергин е казал, че Анкара е предала на Белгия, която на 1ви юли ще поеме ротационното председателство на ЕС, че очаква да разреши проблемите създадени от ЕС.

Вестник Йени Шафак съобщава, че президентът Абдуллах Гюл се е срещнал с президента на Индонезия Сусило Бамбанг Юдхойоно в президентската резиденция Чанкая. Вестникът сочи, че след срещата протекла в приятелска атмосфера са били подписани 8 споразумения предвиждащи и отмяната на визите между Турция и Индонезия. Вестникът отбелязва, че на пресконференция след срещата президентът Гюл е казал „Убедени сме, че след това посещение отношенията ни ще придобият ново измерение”. Вестникът акцентува, че гостът президент е изразил задоволство от посещението си и е казал дословно „Искаме да отворим нова страница в сътрудничеството и приятелството между Индонезия и Турция”.

Вестник Стар в новината със заглавие „Споразумението подписано с Техеран нека да бъде обсъдено на ново” съобщава, че руският външен министър Сергей Лавров е съобщил, че в рамките на споразумението подписано от Турция и Бразилия с Техеранската администрация са предложили съвместно със САЩ на МААЕ да бъде организирана среща между Русия, САЩ, Иран и МААЕ. Вестникът сочи, че Лавров е казал „По този начин Иран няма да има нужда да произвежда обработен уран до честота от 20 %. Убеден съм, че Иран ще даде положителен отговор на това предложение”.

Вестник Хабер Тюрк предава, че в близост до град Сребреница в Босна и Херцеговина е бил открит нов масов гроб и че за сега са били извадени тленните останки на 2ма души. Вестникът отбелязва, че директорът на Института за безследно изчезналите лица от Босна и Херцеговина Амор Машович е казал, че са били информирани, че в бунище в близо до село край Сребреница има масов гроб, в отговор на което са взели разрешение от съда и са започнали разкопки. Вестникът сочи, че до днес в Сребреница и околността са били открити 13 масови гроба, от които са били извадени тленните останки на 20 хиляди души.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2