Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 25 юни 2010 г.

Турският сериал "Забранена любов"

Турците - влюбени в "Забранена любов"

Всяка седмица нови драми

Всяка седмица нови драми

Сериалът "Забранена любов" е феномен дори за Турция, където всички са направо луди по сапунките. Тази серия чупи всички рекорди. И всеки иска да изглежда като звездите в поредицата, което пък е добре дошло за бутиците.

Денис Язили знае много добре как да помогне на по-нерешителните си клиентки в магазина - взима от закачалката черна рокля с пайети, представя я на кандидат-купувачката и я убеждава с думите: "С нея ще бъдете точно като Битер". Което стига, за да стане тутакси покупката - Битер Йореоглу, трагичната героиня от телевизионния сериал "Забранена любов", се е превърнала в идол за съвременните туркини.

Сериалите - новата тв-страст

Сериалите - новата тв-страст

Любов, ревност, интриги

Всяка седмица милиони включват частния канал Д, за да проследят най-новите драми и интриги около младата красива Битер. А на следващия ден нападат бутиците - за да се сдобият с рокли, панталони и блузи като на любимата звезда.

Турците са полудели по сериалите - който иска, може всяка вечер в най-гледаното време да открие някоя турска сапунена опера. Световноизвестни американски вносни продукти като "Отчаяни съпруги" се ползват с далеч по-скромна слава. Някои от турските сериали са продадени с успех в арабските страни и са станали причина за истински туристически бум - арабските семейства посещават с удоволствие Истанбул, за да видят местата, на които е заснет любимият им сериал.

Но "Забранена любов" е истински феномен дори и за Турция. "И за нас беше неочаквано" - казва модната дизайнерка на сериала Дениз Марсан и продължава: "Такова нещо в Турция не се е случвало".

"Забранена любов" се базира на романа на писателя Халид Зия Усаквигил от 1899 година, но действието се развива в съвременна Турция. В центъра на филма е историята на Битер, която се жени за богатия и доста по-възрастен вдовец Аднан Зиягил, след което започва връзка с племенника му Белюл. Сериалът върви в Турция от 2 години, тази седмица е големият финал.

Пристрастени към лукса от екрана

Между 80 и 5.000 евро струват търсените тоалетиBildunterschrift: Между 80 и 5.000 евро струват търсените тоалети

Сърдечни вълнения, болки, любов, ревност - 29-годишната Гамзе Зунбай направо се е пристрастила към тази комбинация. "Винаги бързам да се прибера вкъщи навреме, за да не изпусна нещо" - разказва младата жена. Която, разбира се, държи и на дрехите, с които се гизди любимата й героиня.

А те не излизат особено евтино - между 80 евро за по-обикновен тоалет и до 5.000 евро за вечерна рокля струват моделите, носени от Битер и другите участнички в сериала. Респективно - това се оказва скъпо хоби за повечето турци, които са на минимална работна заплата от 270 евро. Но цените не се отразяват на високия интерес - по пазарите могат да се намерят и по-евтини имитации на одеждите. Голямо търсене има дори и на аксесоарите и парфюмите от филма.

Радио "Дойче веле" / Бг Таймс

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2