Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 25 юни 2010 г.

ТРТ новини - 25.06.2010 г.

ПАСЕ заклейми Израел...

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа заклейми Израел, който осъществи нападение срещу „флотилията на свободата” превозваща хуманитарни помощи за Газа.

Изпратена 25.06.2010 11:44:30 UTC

Обновена 25.06.2010 11:44:30 UTC

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа заклейми Израел, който осъществи нападение срещу „флотилията на свободата” превозваща хуманитарни помощи за Газа.

Общото събрание на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие доклада „Ескалиращото напрежение в Близкия Изток” и проекторезолюцията свързана към него.

В резолюцията, която бе приета със значително мнозинство бе заклеймен и отказа на Израел за провеждането на международно следствие и бе поискано да изпълни това искане. В резолюцията се отбелязва необходимостта от вдигането на ембаргото налагано от Израел на Газа.

В резолюцията, в която се иска от Израел да прекрати строежа на нови жилища в окупираните палестински земи включително и в Източен Ерусалим и да намали броя на контролните пунктове в Газа.

В резолюцията също така се иска започването на преки преговори между Израел и Палестина за постигането на трайно разрешение.

Към Израел бе отправен призив за незабавното връщане на вещите на хуманитарните доброволци, които бяха конфискувани по време на операцията срещу „флотилията на свободата”.
-
Гюл се срещна с представители на неправителственни организации

Президентът Абдуллах Гюл днес проведе срещи с представители на неправителственни организации в Истанбул по въпроса за борбата срещу тероризма.

Изпратена 25.06.2010 11:38:20 UTC

Обновена 25.06.2010 11:44:10 UTC

Президентът Абдуллах Гюл днес проведе срещи с представители на неправителственни организации в Истанбул по въпроса за борбата срещу тероризма.

В началото на седмицата президентът Гюл бе провел среща на върха по въпросите на сигурността в президентската резиденция Чанкая, а след това проведе среща с политическите лидери на партиите прадставяни в парламента.
-
Въодушевлението продължава...

Вчера се играха срещите от групите Е и F на Световното първенство по футбол в ЮАР.

Изпратена 25.06.2010 11:59:23 UTC

Обновена 25.06.2010 11:59:23 UTC

Вчера се играха срещите от групите Е и F на Световното първенство по футбол в ЮАР.

Отборът на Холандия в последната си среща от група Е победи отбора на Камерун с резултат 2 на 1 и стана лидер в групата си.

Япония победи отбора на Дания с резултат 3 на 1 и се класира за осминафиналите.

Последният световен шампион по Футбол Италия в последната си среща от група F бе победен от Словакия с резултат 3 на 2 и не успя да се класира за осминафиналите.

Словакия се нареди на второ място в групата си и се класира за осминафиналите.

Другият отбор от група F, който се класира за осминафиналите е Парагвай.

Срещата между Парагвай и Нова Зеландия завърши с резултат 0 на 0, с което Парагвай стана лидер в групата си и се класира за осминафиналите.

Днес ще се играят 4 срещи от Световното първенство по футбол.

Срещите от Група G ще се играят между отборите на Португалия и Бразилия и Северна Корея и Кот д`Ивоар в 17:00 часа, а срещите от Група H ще се играят между отборите на Чили и Испания и Швейцария и Хондурас в 21:30 часа.
-
„Европейската литература в Турция- Турската литература в Европа”
Приключи културният проект „Европейската литература в Турция- Турската литература в Европа”.

Изпратена 25.06.2010 11:56:39 UTC
Обновена 25.06.2010 11:56:39 UTC
Приключи голямото литературно турне между ЕС и Турция.

Последната спирка от културния проект „Европейската литература в Турция- Турската литература в Европа”, който бе проведен съвместно от културни дружества от Германия, Италия, Великобритания и Франция бе Европейския парламент.

В рамките на този културен проект, който измина над 26 хиляди километрово разстояние в Турция и Европа и който бе посетен от над 40 000 души бяха осъществени четения на литературни произведения, концерти, изложби, а така също бяха прожектирани и филми.

Близо 40 автора от Турция и Европа се срещнаха със своите читатели.

Целта на проекта бе взаимното намаляване на предубежденията и изкарване на преден план на сътрудничеството в сферата на културата.
-
Американският конгрес одобри допълнителните санкции за Иран

Американският конгрес одобри допълнителните санкции, които ще бъдат наложени на Иран поради ядрената й програма.

Изпратена 25.06.2010 11:50:19 UTC

Обновена 25.06.2010 11:50:19 UTC

Американският конгрес одобри допълнителните санкции, които ще бъдат наложени на Иран поради ядрената й програма.

Новите санкции вземащи на прицел енергийния и банковия сектор на Иран предвиждат налагането на санкции и на компаниите на трети страни водещи бизнес с Техеранската администрация.

Проектът бе приет единодушно от Сената, а в Камарата на представителите бе приет с 408 гласа „За” срещу 8 гласа „Против” и бе представен за одобрението от президента Барак Обама.

Този проект съдържа по-строги санкции в сравнение със санкциите приети от Съвета за сигурност на ООН.

Според това компаниите продаващи бензин на Иран, банките опериращи със средства на Иранската революционна гвардия или относно иранската ядрена програма ще бъдат включени в черния списък на САЩ.

Тези банки и компании няма да може да получават кредит от САЩ и да прехвърлят пари.

Проектът предоставя на президента Обама право да амнистира от санкциите компаниите на страните водещи сътрудничество срещу Иран. Източници от конгреса акцентуват на вероятността президентът Обама да се възползва от това право в името на китайските фирми.

Агенциите съобщават, че италианските и френските компании са започнали да се изтеглят от иранския пазар, но че интереса на руския енергиен гигант „Газпром” продължава да проявява интерес към петролните залежи в Иран, а Китай продължава да продава бензин на Иран.
-
Вчера Съветът за национална сигурност заседава извънредно

Вчера Съветът за национална сигурност заседава извънредно по въпроса за бората срещу тероризма.

Изпратена 25.06.2010 11:34:20 UTC

Обновена 25.06.2010 11:34:20 UTC

Вчера Съветът за национална сигурност заседава извънредно по въпроса за бората срещу тероризма.

В декларацията публикувана след заседанието бе акцентувано на решителността в борбата срещу терора.

В декларацията се отбелязва „Грозните нападения на терористичната организация ПКК и нейните привърженици вземащи на прицел единството и сплотеността на страната ни никога няма да постигнат целите си. Борбата срещу терора ще бъде продължена без да се правят остъпки, до пълното ликвидиране на тази заплаха”.

В декларацията се посочва „Дискутирани бяха всички измерения на борбата срещу терора, а така също и допълнителните мерки които са взети и които ще да бъдат взети”.

На заседанието бе акцентувано на доверието, търпението и здравомислието на народа срещу подстрекателствата на терористичната организация ПКК. В тези рамки бе акцентувано и на отговорността на медийните органи.

В декларацията се акцентува на решителността в борбата срещу терора и на значението на международното сътрудничество в борбата срещу тероризма, който представлява престъпление срещу човечеството и взема на прицел правото на живот. В декларацията се отправя призив към съседните, приятелските и съюзническите страни за солидарност в борбата срещу тероризма.
-
Преглед на турския печат 25.06.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 25.06.2010 10:23:46 UTC

Обновена 25.06.2010 10:23:46 UTC

Вестник Миллиет съобщава, че на заседанието на Съвета за национална сигурност е било отправено посланието „Няма да правим отстъпки пред терора”. Вестникът предава, че заседанието на Съвета за национална сигурност е състояло вчера под председателството на президента Абдуллах Гюл във военната академия. В новината се отбелязва, че в изявлението направено след заседанието е било акцентувано на „многостранните допълнителни мерки” които ще бъдат взети в борбата срещу терора. В новината пише, че изявлението е било акцентувано на значението на международното сътрудничество в борбата срещу терора представляващ престъпление срещу човечеството и вземащ на прицел основните човешки права и е бил отправен призив за солидарност към приятелските и съюзнически страни.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Европа осъди, нападението” съобщава, че общото събрание на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, което заседава в Страсбург единодушно заклеймило Израел, който нападна „флотилията на свободата” превозваща хуманитарни помощи за Газа. В новината се посочва, че всички парламентаристи са одобрили доклада „Ескалиращото напрежение в Близкия Изток” и проекторезолюцията свързана към него и че отрицателен вот са дали само двамата изрелски парламентаристи. В новината пише, че с това решение е било отбелязано, че Израел е нарушил международното право. Вестникът предава, че Парламентарната асамблея на Съвета на Европа е поискала от Израел да прекрати строежа на нови жилища в окупираните палестински земи включително и в Източен Ерусалим.

Вестник Заман предава думите на назначената от президента на САЩ Барак Обама специална представителка за връзки с мюсюлманските общности Фарах Пандит. Вестникът сочи, че Пандит е акцентувала, че мюсюлманите са част от Запада и е казала „Никой не трябва да прави избор между мюсюлманството и западната самоличност; Както е възможно съвместното съществуване на исляма и демокрацията така също е възможно даден човек да бъде едновременно мюсюлманин и модерен”. В новината пише, че Пандит е подчертала, че между Запада и Исляма не съществува война и че Исляма и демокрацията са в пълна хармония.

Вестник Йени Шафак акцентува, че е бил отбелязан ръст в броя на туристите посетили Турция през тази година. В новината със заглавие „Рекорден брой туристи” съобщава, че през първите 5 месеца на годината Турция за първи път е била посетена от над 8 милиона туристи.

Вестник Стар в новината със заглавие „Световните лидери ще се срещнат в Истанбул” отбелязва, че срещата на върха на лидерите на промяната ще се състои през 2011 година в Истанбул. В новината се посочва, че на срещата на върха, на която ще участват лидери, държавници, духовни лидери, глобални икономически актьори, академици и бюрократи предводители на важни промени в редица страни, ще се проведе със съвместната организация на Истанбулския университет и Турската фондация за бъдещи изследвания ТЮГАВ в периода 14-15 март 2011 година в Истанбул.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2