Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 17 юни 2010 г.

„Юропиън войс”:Турция успява,там където ЕС се проваля

„Юропиън войс”:Турция успява,там където ЕС се проваля

17 юни 2010 | 13:56 |

Брюксел. Ангажиментът към Западните Балкани показва, че Турция не се обръща към по-ислямски дневен ред, коментира в новия си брой седмичникът „Юропиън войс” във връзка със срещата на 24 април т.г. между сръбския президент Борис Тадич, Харис Силайджич, председателстващия председателството на Босна и Херцеговина, и турския държавен глава Абдуллах Гюл в Истанбул. Срещата бе резултат на месеци интензивна дипломация между Анкара, Сараево и Белград., паралелно с турското посредничество между Хърватия и Сърбия.
В рамките на месеци, Турция помогна на трите най-големи държави, образували се след разпада на Югославия, да се приближат към нормализиране на своите отношения, отколкото ЕС успя през 15-те години след Дейтънските мирни споразумения, сложили край на войните в региона. Бе направен сериозен завой в дипломатическия пейзаж на Западните Балкани, но изглежда малко официални лица и дипломати в ЕС са си взели бележка.
Способността на Турция да действа като безпристрастен посредник на Западните Балкани е още по-удивителна с оглед на историята на имперско доминиране в региона. Съпротивата срещу турците – и мюсюлманите най-вече – е мощна историческа съставна част от сръбската национална идентичност. Въпреки това, Сърбия и Турция днес поддържат топли отношения, политически и търговски. Истината е, че Турция е открила ролята си на регионална сила и е облекчена в преследването на националните си интереси в задния си двор, пише вестникът.

иаф / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2