Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 17 юни 2010 г.

ТРТ новини - 17.06.2010 г.

Сблъсъците в Киргизия са прекратени

Последиците от 6 дневните сблъсъци са стотици жертви и десетки хиляди бежанци опитващи се да просъществуват в обстановка на мизерия.

Изпратена 17.06.2010 10:44:45 UTC

Обновена 17.06.2010 10:44:45 UTC

Сблъсъците в Киргизия са прекратени.

Последиците от 6 дневните сблъсъци са стотици жертви и десетки хиляди бежанци опитващи се да просъществуват в обстановка на мизерия.

Киргизките сили за сигурност установиха сигурността в Ош и Джелалабад.

Правителството повиши мерките за сигурност в столицата Бишкек поради бозпокойство, че и в столицата може да избухнат размирици.

Доставянето на помощи за бежанците стекли се на границата на Узбекистан е невъзможно.

Междувременно премиерът Реджеп Тайип Ердоган вчера потърси по телефона вицепремиера на временното правитество на Киргизия Алмазбек Атамбаев и предаде, че Турция желае киргизката администрация да обезпечи час по-скоро спокойствието и стабилността в страната.
-
Лидерите на страните от ЕС заседават в Брюксел

Лидерите на страните от ЕС заседават в Брюксел за да дискутират методите за преодоляване на най-голямата за последните години дългова криза.

Изпратена 17.06.2010 11:47:34 UTC

Обновена 17.06.2010 11:47:34 UTC

Лидерите на страните от ЕС заседават в Брюксел за да дискутират методите за преодоляване на най-голямата за последните години дългова криза.

На срещата на върха, на която заседават държавни и правителствени лидери на 27те страни членки на ЕС ще бъдат дискутирани мерките, които ще бъдат взети срещу дълговите кризи в Гърция, Протугалия, Испания и Унгария.

На срещата на върха ще бъде обсъдено и предложението на канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Никола Саркози за „икономическо правителство” предвиждащо Брюксел да играе определяща роля в икономическото управление на ЕС и Еврозоната.

Лидерите ще дискутират разгръщането на контрола върху бюджетите на страните и мерките, които може да бъдат взети срещу страните с големи разходи.

Великобритания обаче не гледа топло на представянето на бюджетите на страните членки на Комисията на ЕС.
-
Европейският парламент се подготвя да заклейми Израел

Европейският парламент се подготвя да заклейми Израел за нападението, което осъществи срещу „флотилията на свободата” превозваща хуванитарни помощи за Газа.

Изпратена 17.06.2010 11:31:52 UTC

Обновена 17.06.2010 11:31:52 UTC

Европейският парламент се подготвя да заклейми Израел за нападението, което осъществи срещу „флотилията на свободата” превозваща хуванитарни помощи за Газа.

Проекторезолюцията по този въпрос ще бъде внесена днес за гласуване в Европейския парламент.

В проекторезолюцията се иска провеждането на международно следствие относно израелското нападение и незабавното вдигане на израелската блокада над Газа.
-
Израелската флотилия за Кипър е отменена

Израел се страхува да не привлече вниманието отново върху Ивицата Газа.

Изпратена 17.06.2010 10:04:39 UTC

Обновена 17.06.2010 10:04:39 UTC

Неправителствените организации в Израел се отказаха от намеренията си да изпратят флотилия в открито море край остров Кипър.

Според израелската преса,неправителствените организации в отговор на хуманитарната флотилия на Турция за Ивицата Газа, планираха да изпратят флотилия от 23 яхти с по 6 души персонал до Кипър. Но израелското правителство предупреди, че вниманието на международната медия ще се насочи отново към инцидента в Газа след неправителсвените организации се отказаха от изпращането на флотилията за Кипър.
-
Маневрите бяха приключени с успех...

Съвместните военни маневри на Турция и ТРСК в Източно Средиземно море бяха приключени с успех.

Изпратена 17.06.2010 10:55:03 UTC

Обновена 17.06.2010 10:55:03 UTC

Съвместните военни маневри на Турция и ТРСК в Източно Средиземно море бяха приключени с успех.

С тези маневри Турция и ТРСК доказаха, че издирвателно спасителните подразделения на двете страни може да служат при всякакви условия.
-
Давутоглу ще замине за Казакистан.

Турция полага усилия за стабилност в Киргизия

Изпратена 17.06.2010 09:56:52 UTC

Обновена 17.06.2010 09:56:52 UTC

След ескалацията на етническото напрежение в Киргизия Турция влезе в действие за установяване на стабилност в региона.

Външният министър Ахмет Давутоглу с цел провеждане на контакти за намаляване на напрежението в неделя , 20 юни, ще замине за Казакистан който е мандатен председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Предвижда се Давутоглу да проведе среща с външния министър на Казакистан Канат Саудабайев и да бъде приет от президента Нурсултан Назарбайев. Давутоглу заяви,че Турция ще положи максимални усилия за установяването на спокойствието и стабилността в Киргизия.

Специалният пратеник на Турция в Киргизия посланик Фатих Джейлян в момента провежда контакти в столицата Бишкек.
-
Израел смекчава обсадата на Газа.

Одобрен е списък на разрешените за внос стоки в Газа.

Изпратена 17.06.2010 10:10:24 UTC

Обновена 17.06.2010 10:10:24 UTC

Министерският съвет на Израел взе решение за отслабване на обсадата на Ивицата Газа и състави списък на стоките,които ще бъдат допуснати да влязат в Газа. В списъка са били включени и някои строителни материали. Забраната за внасяне на училищни предмети,компютри,хартия ,книги и играчки е била отменена.
-
Преглед на турския печат 17.06.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 17.06.2010 10:37:03 UTC

Обновена 17.06.2010 10:39:38 UTC

Вестник Ватан съобщава, че външното министерство на Турция е подготвило пътна карта с мерки, които ще бъдат взети срещу Израел. В новината се отбелязва, че в пътната карта се поставят 4 условия към Израел, а именно: Да поиска извинение за нападението срещу кораба „Мави Мармара”, което отне живота на 9 турци; Да върне на Турция на 3те кораба включително и кораба Мави Мармара, чиито товар се разтоварва под наблюдението на ООН на пристанище Ащдод и да улесни екипажа, който ще върне корабите; Да даде съгласие за започване на международно следствие и да се откаже от решението за провеждане на самостоятелно следствие и да заплати обезщетение за загиналите и ранените хуманитарни доброволци.

Вестник Стар съобщава, че в проекторезолюцията подготвена от Европейския парламент с призива на всички политически групи израелското кърваво нападение е окачествено като нарушение на международното право и се отправя призив към страните от ЕС да окажат помощ на Турция. Вестникът предава, че проекторезолюцията подготвена съвместно от всички политически групи на Европарламента и която утре ще бъде внесена за гласуване, заклеймява Израел поради нападението, което осъществи срещу „флотилията на свободата” превозваща хуманитарни помощи за Газа.

Вестник Сабах съобщава, че в Киргизия е бил обявен тридневен траур в памет на жертвите от сблъсъците в Ош и Джелалабад. В новината се отбелязва, че броя на жертвите се е покачил на 200, а на ранените на 2000. Вестникът предава, че премиера Реджеп Тайип Ердоган е потърсил по телефона вицепремиера на временното правителство на Киргизия Алмазбек Атамбаев и е казал, че Турция желае павителството час по-скоро да обезпечи реда и спокойствието в страната.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2