Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 21 юни 2010 г.

Турция засилва борбата с терористите от ПКК (ОБЗОР)

Турция засилва борбата с терористите от ПКК (ОБЗОР)

21 юни 2010 | 17:09 |

Турски командоси, подкрепени от хеликоптери, са разположени по границата с Ирак днес, след като кюрдски сепаратисти убиха 11 военнослужещи през почивните дни при една от най-смъртоносните атаки от години в конфликта.
В Анкара президентът Абдуллах Гюл председателства извънредна среща, посветена на сигурността, с участието на премиера Реджеп Тайип Ердоган и военни лидери на фона на натиск над правителството да прекрати насилието в населения предимно с кюрди югоизток.
Анадолската агенция съобщи, че елитни части са били разположени в рамките на операция срещу Кюрдската работническа партия по протежение на иракската граница. Кюрдските терористи имат бази в Северен Ирак.
Коментирайки последните нападения на терористичната Кюрдската работническа партия (ПКК), турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че терористите все още остават инструмент, който се използва от определени кръгове срещу Турция, съобщават местни медии.
„Терористичната организация, която се намира в отчаяно и критично положение, се опитва да докаже, че все още съществува, въпреки разбирането за невъзможността за постигането на своите цели”, посочи Ердоган.
По думите на премиера, днес терористичната организация прибягва към кървави атаки за саботиране на икономическите, социалните и демократичните процеси по подобряване на ситуацията в Турция. Но, както подчерта Ердоган, правителството ще продължи започнатите реформи и борбата с тероризма.
САЩ от своя страна обявиха, че са готови да окажат подкрепа на Турция в борбата срещу кюрдските сепаратисти и „спешно” да обмислят всяко ново искане за помощ от Анкара. Това заяви днес американският посланик в Турция.
„Готови сме да преразгледаме спешно всякакви нови искания от турската армия или правителство с оглед на терористите от ПКК”, заяви посланик Джеймс Джефри.
„Терористичната организация ПКК са общ враг за Турция и САЩ и ние активно подкрепяме усилията на турския съюзници срещу тази терористична заплаха”, отбеляза дипломатът, имайки предвид Кюрдската работническа партия (ПКК), която е включена в
черния списък с терористични организации на Вашингтон и на Анкара.
Междувременно командващият турската армия призова за търпение в „дългосрочните усилия” срещу терористите от ПКК. В изказване след сериозното увеличение на нападенията, довело до смъртта на 11 войници през уикенда, генерал Илкер Башбуг потвърди решимостта за победа над 26-годишната съпротива в населената с кюрди южна част на страната.
„Ние сме напълно решени да се борим с терористичните организации до пълното им унищожаване. Тази борба ще е дългосрочна и изисква търпение”, каза той на пресконференция.
Според генерала борбата срещу терористите от ПКК трябва да включва комбинация от мерки за сигурността, икономически и социално-културни инициативи за спечелване на голямата кюрдска общност.

иаф / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2