Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 21 юни 2010 г.

ТРТ новини - 21.06.2010 г.

През изминалата година са емигрирали над 43 милиона души

През изминалата година над 43 милиона души бяха принудени да потърсят приют в друга страна.

Изпратена 21.06.2010 10:48:01 UTC

Обновена 21.06.2010 10:48:01 UTC

През изминалата година над 43 милиона души бяха принудени да потърсят приют в друга страна.

Според данните на Върховния комисариат на ООН за бежанците 2/3 от бежанците са от Близкия Изток и Африка.

От началото на американската окупация в Ирак до днес са емигрирали 4 милиона и 500 хиляди души и 2 милиона души са мигрирали вътре в страната.

4 милиона и 100 хиляди афганци от Афганистан са емигрирали в други страни, а броят на афганците мигрирали вътре в страната е близо 1 милион и 500 хиляди.

Над 2 милиона пакистанци и близо толкова граждани на Източен Туркистан са със статут на бежанци.

Броят на палестинските бежанци, които през 1948ма година когато бе създаден Израел върху палестинска земя бяха близо 700 хиляди, а днес наброяват близо 6 милиона души.

Палестинците се опитват да просъществуват при много трудни условия в лагерите в Сирия, Йордан и Ливан.

Последния развой на събитията в Киргизия доведе до избухването на нова криза с бежанци.

Компетентните лица на ООН отбелязват, че до края на годината броя на гражданите напуснали Киргизия ще се покачи на 275 хиляди души.
-
Бронислав Коморовски води на първия тур от изборите...

Първият тур от президентските избори в Полша бе спечелен от кандидата на управляващата партия „Гражданска платформа” Бронислав Коморовски.

Изпратена 21.06.2010 10:45:30 UTC

Обновена 21.06.2010 10:45:30 UTC

Първият тур от президентските избори в Полша бе спечелен от кандидата на управляващата партия „Гражданска платформа” Бронислав Коморовски.

Президентът Лех Качински и другите висши компетентни лица на Полша бяха загинали по време на самолетната катастрофа в Русия преди 70 дни.

На президентските избори Бронислав Коморовски получи 41 % от гласовете на избирателите.

Близнакът на покойния Лех Качински, Ярослав Качински получи 36 % от гласовете на избирателите.

Тъй като нито един от кандидатите не успя да получи над 50 % от гласовете на избирателите, на 4ти юли ще се проведе втори тур на изборите с участието на двамата кандидата получили най-много гласове.
-
Започна семинарът за адмирали и генерали Път на Коприната 2010...

Началникът на турския генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг, във встъпителното слово на семинара за адмирали и генерали Път на Коприната 2010, отбеляза, че член пети на НАТО трябва да обхване и ракетната заплаха, енергийната сигурност и кибер тероризма...

Изпратена 21.06.2010 10:14:58 UTC

Обновена 21.06.2010 10:14:58 UTC

Началникът на турския генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг, във встъпителното слово на семинара за адмирали и генерали Път на Коприната 2010, отбеляза, че член пети на НАТО трябва да обхване и ракетната заплаха, енергийната сигурност и кибер тероризма.
Той каза, че алиансът не трябва да се ограничава само с географския регион обхващащ страните членки, но и да проявява активна дейност в региони които са източник на аплахи за колективната сигурност на страните членки.
Генерал Башбуг засегна и член пети от договора от Вашингтон, който постановява, че нападение срещу една от страните членки на НАТО се възприема като нападение срещу всички страни членки, и каза, че този договор трябва да бъде ревизиран.
В словото, което произнесе на английски език генерал Башбуг каза, че член пети от договора от Вашингтон трябва да остане като основен принцип на алианса, но трябва да бъде разширен и да обхване и енергийната сигурност, ракетните заплахи и кибер тероризма.
-
Няма проблеми в обмяната на разузнавателна информация...

Посолството на САЩ в Анкара направи изявления във връзка с разпространилите се след терористичното нападение срещу граничния полк в Текели твърдения за недостатъчно сътрудничество на САЩ с Туpция в обмяната на разузнавателна информация...

Изпратена 21.06.2010 10:07:04 UTC

Обновена 21.06.2010 10:07:04 UTC

Посолството на САЩ в Анкара направи изявления във връзка с разпространилите се след терористичното нападение срещу граничния полк в Текели твърдения за недостатъчно сътрудничество на САЩ с Туpция в обмяната на разузнавателна информация.
Говорителят на американското посолство Дебора Гидо отбеляза, че обмяната на разузнвателна информация между двете страни продължава. Дебора Гидо изказа съболезнованията си по повод загиналите турски военнослужещи и подчерта, че споделят тъгата на турския народ.
Тя отбеляза, че няма промени в процеса на обмяна на разузнавателна информация между Турция и САЩ и че са готови да преразгледат процеса ако бъдат отправени нови предложения.
Говорителят на американското посолство в Анкара подчерта, че американските войници стават също цел на подобни нападения в Афганистан и Ирак.
-
Ливан забрани на кораба с помощи да потегли за Газа...

Ливан оповести, че няма да разреши на кораба "Джулия" готвещ се да потегли за Ивицата Газа с хуманитарни помощи на борда да отплува за Газа...

Изпратена 21.06.2010 10:20:24 UTC

Обновена 21.06.2010 10:20:24 UTC

Ливан оповести, че няма да разреши на кораба "Джулия" готвещ се да потегли за Ивицата Газа с хуманитарни помощи на борда да отплува за Газа.
Министърът на транспорта на Ливан Гази Ариди каза, че корабът не е предал на ливанските власти плана си за движение и че в сответствие със законите ще възпрепятстват потеглянето му за Газа.
Ариди заяви, че отговорността за кораби потеглящи от ливански пристанища се поема от ливанската държава и че всички кораби пристигащи на ливански пристанища са длъжни да предават своите планове за движение.
-
Лидери от Югоизточна Европа ще се срещнат в Истанбул...

Президентът на Турция Абдуллах Гюл ще бъде домакин на срещата на високо равнище на държавните или правителствени лидери на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа...

Изпратена 21.06.2010 10:18:09 UTC

Обновена 21.06.2010 10:18:09 UTC

Президентът на Турция Абдуллах Гюл ще бъде домакин на срещата на високо равнище на държавните или правителствени лидери на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа и на осмата среща на форума на високо равнище на държавните лидери н страните от Югоизточна Европа за културни коридори, които ще се състоят в Истанбул.
Президентът Гюл ще председателства и заседанието на Съвета за Национална Сигурност което също ще се състои в Истанбул.
На срещата на високо равнище на страните от Югоизточна Европа, която ще се проведе на 23ти юни, мандатното председателство на организацията за сътрудничество ще бъде предадено от Турция на Черна Гора, и Словения ще бъде приета за нов член на процеса.
На 23ти юни следобед в Истанбул ще се състои и срещата на високо равнище за Курлтурни Коридори.
Президентът Абдуллах Гюл ще осъществи контакти с пристигналите в Истанбул държавни и правителствени лидери и с представители на различни международни организации.
На 24ти юни президентът Гюл ще изнесе конференция във Военната Академия и същия ден ще председателства заседанието на Съвета за Национална Сигурност.
-
Заседание на Кабинета за Сигурност...

Днес в Анкара се провежда заседание на кабинета за сигурност...

Изпратена 21.06.2010 10:04:53 UTC

Обновена 21.06.2010 10:04:53 UTC

Днес в Анкара се провежда заседание на кабинета за сигурност.
На заседанието в Резиденция Чанкая провеждащо се под председателството на президента Абдуллах Гюл присъстват премиерът Ердоган, държавния министър и вице-премиер Джемил Чичек, министъра на вътрешните работи Бешир Аталай, министъра на отбраната Вежди Гьонюл, командващия сухопътните сили армейски генерал Ъшък Кошанер, командващия жандармерията армейски генерал Атила Ъшък и съветника на националното разузнавателно управление Хакан Фидан.
На заседанието се обсъждат основно последните терористични нападения в Турция. Началникът на турския генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг ще пристигне за заседанието със закъснение тъй като произнесе встъпителното слово на семинара за генерали и адмирали Път на Коприната 2010, организиран в град Чанаккале.
След заседанието на кабинета за сигурност президентът Гюл ще проведе срещи с лидера на Партията на Националистическото Движение Девлет Бахчели и с члена на партията Мир и Демокрация Гюлтен Каснак.
Очаква се президентът Гюл да проведе утре разговор и с лидера на Републиканската Народна Партия Кемал Кълъчдароглу.
Президентът Гюл бе отправил към лидерите на политическите партии покана за среща в Резиденция Чанкая след заседанието на кабинета за сигурност.
-
Преглед на турския печат 21.06.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 21.06.2010 10:40:49 UTC

Обновена 21.06.2010 10:40:49 UTC

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Анкара търси разрешение” съобщава, че президентът Абдуллах Гюл след терористичното нападение в Хаккяри отнело живота на 11 военнослужещи днес ще свика заседание по въпросите на сигурността в президентската резиденция Чанкая. Вестникът отбелязва, че днес след заседанието президентът Гюл ще проведе отделни срещи с лидера на партията на Националистическото движение Девлет Бахчелиу, лидера на партията на Мира и демокрацията Селяхаттин Демирташ, а утре ще се срещне с лидера на Републиканската народна партия Кемал Кълъчдароглу. По време на срещите ще бъде обсъден последния развой на събитията.

Вестник Заман съобщава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган вчера следобед заедно с началника на генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг е посетил базата на полка разположен в областта Текели, окръг Хаккяри която стана цел на терористично нападение отнело живота на 11 военнослужещи. Ердоган и армейски генерал Башбуг са били информирани относно нападението, а след това са преминали в град Ван, където са участвали в церомонията организирана в памет на загиналите военнослужещи. Вестникът предава, че на церемонията са участвали и петима министри и че премиерът Ердоган е отправил следното послание към терористичната организация ПКК „Няма да успеят, нямат да получат нищо. Ще се претопят и изчезнат в собствения си мрак... Още повече ще разгърнем братството, приятелството и единството ни”.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Протестни демонстрации срещу кървавото нападение” пише, че в редица градове в страната са били осъществени протестни демонстрации срещу терористичната организация ПКК и че населението в Истанбул, Анкара и Измир е излязло по улицата с турски знамена в ръка и е протестирало терора.

Вестник Сабах предава, че Анкара ще продължи да посредничи по въпроса с иранската ядрена програма. Вестникът отбелязва, че усилията на Турция за постигането на споразумение между Запада и Иран продължават и че при условие, че процеса на диалог бъде възобновен се цели провеждането на среща между секретаря на Иранския съвет за сигурност Саит Джелили и върховния представител по външната политика на ЕС Катрин Аштън.

Вестник Ватан пише, че националният отбор по футбол на Бразилия е победил отбора Кот д`Ивоар с резултат 3 на 1 и е гарантирал класирането си в по-горната група в Световното първенство по футбол; срещата между Италия и Нова Зеландия е приключила с голово равнество от 1 на 1, а Словакия е била победена от Парагвай с резултат 2 на 0.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2