Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 23 май 2010 г.

ТРТ новини - 23.05.2010 г. !

Президентът Гюл замина за Казакистан

Посещението ще се състои между 23-26 май т.г.

Изпратена 23.05.2010 10:32:22 UTC

Обновена 23.05.2010 10:32:22 UTC

Президентът Абдулах Гюл замина на тридневно посещение в Алматъ по офциалната покана на президента на Казакистан Нурсултан Назарбайев.По време на посещението,което ще продължи до 26 май,президентът Тюл е придружаван от делегация в която участват министъра на благоустрояването и жилищното настаняване Мустафа Демир,някои депутати, бюрократи и бизнесмени.
-
Международната конференция за Сомалия завърши.

Публикувана бе заключителна Истанбулска декларация.

Изпратена 23.05.2010 11:33:11 UTC

Обновена 23.05.2010 11:33:11 UTC

В Истанбул бе проведена международна конференция за сигурност и стабилност в Сомалия под егидата на генералния секретар на ООН Бан ки Мун и премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган.В заключителната декларация на конференцията бе отправен призив да не се изоставя сам сомалийския народ.

Премиерът Ердоган заяви,че конференцията където са били обсъдени всички проблеми в страната - от сигурността до политическата стабилност,ще бъде ново начало за Сомалия.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че международната общност трябва да положи двойно повече усилия за стабилизиране на обстановката в Сомали и че властите в тази страна се нуждаят от подкрепа на мирния процес и усилията, насочени към борба с екстремизма.

На срещата в Истанбул бе обсъден и проблемът с пиратството край сомалийското крайбрежие. В декларацията се предлага създаването на международен фонд за предаването на заловените пирати на правосъдието.

В рамките на подкрепата за Сомалия бе подписано рамково споразумение между Турция и Сомалия за военно,научно-техническо и образователно сътрудничество.Прието бе и принципно решение за обучение на сомалийските сили за сигурност.
-
Комисия на ООН за разследване на потъването на южнокорейския кораб.

В комисията участват 11 страни.

Изпратена 23.05.2010 10:47:25 UTC

Обновена 23.05.2010 10:47:25 UTC

ООН създаде комисия за разследване на инцидента с потъването на южнокорейския военен кораб .

По-рано международна комисия установи, че корабът е бил торпилиран , а използваното за това торпедо се намира на въоръжение в армията на Северна Корея. В случая бяха загинали 46 южнокорейски моряци и 58 се бяха спасили.

В комисията на ООН ще влязат представители на 11 страни – Южна Корея, САЩ, Великобритания, Австралия, Франция, Нова Зеландия, Турция, Дания, Швейцария и Швеция. Комисията ще трябва да установи още веднъж дали е имало нарушение на примирието от страна на Пхенян. Северна Корея заяви, че не признава комисията за легитимен орган. Очаква се новата комисия да изготви следващия месец своя доклад по случая.
-
Бан Ки Мун е в Истанбул

Мун отговори на въпроси на кореспондент на ТРТ

Изпратена 23.05.2010 11:27:54 UTC

Обновена 23.05.2010 11:27:54 UTC

Генералният секретар на ООН Бан ки Мун заяви че достигнатият етап на преговорите между двете общности в Кипър е много важен и изрази надеждата,че ще се постигне още по голям напредък.

<Намиращият се в Истанбул по повод Сомалийската конференция Бан ки Мун отговори на въпросите на кореспондента на ТРТ относно кипърските преговори,договора на Иран за размяна на уран ,дипломатическите инициативи на Турция и новата визия на ООН. Бан Ки мун каза,че достигнатия етап в кипърските преговори е с голяма важност и че новоизбраният президент на ТРСК Дервиш Ероглу е изявил решителността си да продължи преговорите. Правейки оценка на постигнатото споразумение за размяна на иранския уран Мун каза че усилията на премиера на Турция Ердоган и държавния глава на Бразилия Луиз Инасио Лула са значителни и представляват важна крачка за дипломатическо разрешаване на иранската криза. Относно структурните реформи в ООН където и Турция е непостоянен член на СС,Бан ки Мун каза че организацията е в постоянни усилия за реформи и че прозрачността е много важна,тоест глобалните проблеми трябва да се разрешават по ефикасен и прозрачен начин. - Поздравителни телеграми до Кълъчдароглу

Кемал Кълъчдароглу е новият председател на Републиканската народна партия

Изпратена 23.05.2010 10:38:58 UTC

Обновена 23.05.2010 10:38:58 UTC

Президентът Абдулах Гюл и председателят на ВНСТ Мехмет Али Шахин изпратиха поздравителни телеграми до новоизбраният 7-ми генерален председател на Републиканската Народна Партия Кемал Кълъчдароглу. Поздравление до Кълъчдароглу изпрати и бившият председател на РНП Дениз Байкал.
-
Ердоган заяви, че Иран може да обогатява уран с мирни цели

Премиерът Ердоган заяви,че Иран има правото да обогатява уран с мирни цели и че ако Иран не спази договора за размяна на уран подписан с Турция и Бразилия,ще направят нова преценка на положението.

Изпратена 23.05.2010 10:42:59 UTC

Обновена 23.05.2010 11:42:27 UTC

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган заяви,че Иран има правото да обогатява уран с мирни цели и че ако Иран не спази договора за размяна на уран подписан с Турция и Бразилия,ще направят нова преценка на положението. Вчера по време на провежданата в Истанбул Международна конференця за Сомалия премиерът Ердоган разговаря насаме с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.На организираната след това съвместна пресконференция Ердоган напомни,че следят отблизо процеса на подписания договор с Иран и по този повод е разговарял с лидерите на 9 държави и е изпратил писма до 26 лидера.

Ердоган посочи,че Иран им правото да даде отговор на отрицателни подходи и никой не трябва да пречи на дипломатическите пътища.Ако Иран не спази договора от 10 параграфа, тогава отново ще се обмисли въпроса.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун от своя страна заяви,че с одобрение следи усилията на Турция за установяването на мира и стабилността в региона.
-
Преглед на турския печат 23.05.2010

Новините в турските вестници

Изпратена 23.05.2010 11:37:40 UTC

Обновена 23.05.2010 11:37:40 UTC

....Вестник Заман осведомява за организираната в Истанбул най-мащабна досега международна конференция в подкрепа на Сомалия,където политическата нестабилност и гражданската война продължават.

В новината се сочи,че външният министър Ахмет Давутоглу е произнесъл встъпителна реч,в която е отправил призив за сътрудничество към международната общност за разрешаване на проблемите на Сомалия. Вестникът подчертава,че Давутоглу е изтъкнал важността от солидарната подкрепа на всички държави за обезпечаване на мира и стабилността в Сомалия.Той е отбелязъл също така,че Турция като преходен член на СС на ООН ще даде своя прнос за процеса в Сомалия и е привлякъл вниманието,че Турция е стратегически партньор на Африканския съюз.

Вестникът съобщава също така,че генералният секретар на ООН Бан ки Мун е благодарил на Турция като домакин на конференцията и е казал, че по този начин Турция по този начин своя принос за разрешаването на най сложните международни проблеми. .

...Вестник Сабах същата новина помества под заглавието „Трябва вече да се прекрати тази братска кавга”.Вестникът изтъква думите на премиера Ердоган ,че от самото начало Турция е оказвала всякаква подкрепа за Сомалия и ще продължава да оказва. Вестникът сочи,че в Сомалия най често даваното име на новородените деца от женски пол е Истанбул.

....Вестник Сабах помества новина озаглавена „Писма от Ердоган до 26 лидера”,в която съобщава,че премиерът Ердоган е изпратил до лидерите на 26 държави писма във връзка с ядрената програма на Иран,в които дава информация относно договора за размяна на уран, подписан от Турция Бразилия и Иран.Ердоган е подчертал също,че преговорите са най добрият път за постигане на споразумение и че Турция ще продължи политиката си,защитаваща здравомислието, справедливия подход и превъзходството на правото.

..Вестник Йени Шафак съобщава,че на 8 юни т.т. руският премиер Владимир Путин ще посети Турция по покана на премиера Реджеп Тайип Ердоган.В новината на вестника възоснова на руски източници се отбелязва,че се очаква Путин да вземе участие в Конференцията за сътрудничество и мерки за укрепване на доверието в Азия”,която ще се проведе в Истанбул между 7-9 юни.В новината се сочи,че на този форум Турция ще поеме от Казакистан мандатното председателство на Конференцията за Азиятско сътрудничество и мерки укрепващи доверието.

1 коментар:

  1. Турция е прекрасна страна и се надявам да бъде подкрепена в кандидатстването и в Европейския Съюз.

    ОтговорИзтриване

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2