Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 14 април 2010 г.

Турция е срещу налагане на строги санкции срещу ядрената програма на Иран !

Турция е срещу налагане на строги санкции срещу ядрената програма на Иран !

Автор: Нихал Йозерган - кор. на БНР в Турция

Турция отхвърли идеята за налагане на строги санкции срещу ядрената програма на Иран. Турският премиер Реджеп Ердоган, който участва на Срещата на върха за ядрената сигурност във Вашингтон, се обяви за уреждането на въпроса чрез нови дипломатически усилия, вместо налагането на четвърти пакет от санкции срещу ислямската република, заради отказа на Техеран да спре атомната си програма.

Ердоган принципно се обяви за разоръжаването на целия регион от ядрени оръжия, но се разграничи от мнението на Обама, Съветът за сигурност на ООН да приеме нови строги санкции спрямо Иран, насочени към режима за неразпространение на атомното оръжие.

По време на лекцията си в университета "Джордж Масън" на тема "Алиансът на цивилизациите като визия за глобален мир" и в специално интервю за СNN по-късно, визирайки Израел, турският премиер призова страните от Близкия изток които притежават ядрено оръжие да се освободят час по-скоро от него.

Реджеп Ердоган заяви, че в разговори с ирански представители е бил уверен, че изграждат ядрената си програма само с мирни цели, след което потвърди нееднократно декларираната готовност на Турция – като страна подписала договора за неразпространяването на атомно оръжие – активно да посредничи за преодоляване на кризата с Иран.

"Вярвам, че ще намерим изход чрез средствата на дипломацията. Затова съм тук" – увери Ердоган. Той добави още, че е много трудно Израел да сътрудничи за мира в региона, "поради какофонията от звуци в коалиционното правителство в Тел Авив".

Относно предстоящата традиционна годишна реч на американския президент на 24-и април, във връзка с трагичните събития около избиването на хиляди арменци в периода на разпада на Османската империя от 1914-1918 г., Ердоган изрази своето убеждение, че подобно на миналата година Барак Обама ще избегне израза "геноцид", защото нито един досегашен президент на САЩ не е използвал тази дума в своето слово.бнр

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2