Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 13 април 2010 г.

Радио "Гласът на Турция" - 13.04.2010 г. !

Ердоган се срещна със Саркисян...

Премиерът Ердоган обсъди във Вашингтон с президента на Армения Серж Саркисян въпроса за двустранните протоколи за нормализиране на отношенията...

Изпратена 13.04.2010 09:26:07 UTC

Обновена 13.04.2010 09:26:07 UTC

Премиерът Ердоган, който се намира във Вашингтон за участие в срещата на високо равнище за ядрената сигурност, проведе срещи с редица пристигнали за срещата лидери. Вчера премиерът Ердоган се срещна с президента на Армения Серж Саркисян. Прието бе решението министерствата на външните работи на двете страни да започнат съвместна работа с цел поставянето в сила на двустранните протоколи за нормализиране на отношенията.
След срещата арменския президент Саркисян каза, че не е одобрявал никакви предварителни условия. "Нямаме никакво намерение да предприемаме инициативи за дискутирането на въпроса с геноцида. Не желаем да създаваме и лъжливото впечатление, че Турция е поела положителна роля в усилията за разрешаване на Нагорно-Карабахския въпрос."-каза Саркисян.
След срещата със Саркисян, премиерът Ердоган присъства на церемонията по откриването на Центъра за Ислямски Изследвания на името на Али Вурал Ак, в университета Джордж Мейсън. В словото, което произнесе на церемонията Ердоган подчерта, че решенията приети от парламентите на някои страни не са в полза на Армения и изрази надеждата си, че депутатите опитващи се да пишат историята чрез гласувания в парламента, ще осъзнаят в кратък срок, че по този начин нанасят голяма вреда на усилията за мир, диалог и разбирателство.
След церемонията премиерът Ердоган взе участие в срещата на високо равнище за ядрената сигурност и разговаря на официалната вечеря със световни лидери и с президента на САЩ Барак Обама.
Ердоган проведе тристранна среща и с канцлера на Германия Меркел и президента на Франция Саркози.
По-късно Ердоган прие председателя на комисията за външни отношения към Камарата на представителите на американския конгрес Джон Кери. Премиерът Ердоган направи изявление и за телевизионния канал СиЕнЕн. Той подчерта, че с категоричност не приемат окачествяването на събитията от 1915та година като геноцид и изрази увереността си, че и президентът Обама няма да използва тази дума.
На въпрос засягащ ядрената програма на Иран, Ердоган каза, че вярва че може да бъде намерено дипломатическо разрешение на проблема.
Днес президентът Ердоган ще бъде приет от президента на САЩ Барак Обама.
-
Имунитета на държавния глава Курманбек Бакиев бе снет
Временното правителство в Киргизстан съобщи, че са снели имунитета на държавния глава Курманбек Бакиев.

Изпратена 13.04.2010 10:41:36 UTC
Обновена 13.04.2010 10:41:36 UTC
Временното правителство в Киргизстан съобщи, че са снели имунитета на държавния глава Курманбек Бакиев.

Главният прокурор на временното правителство Азимбек Бекназаров каза „Снехме имунитета на Бакиев. Очакваме доброволно да подаде оставката си, но той продължава да иска от привържениците си в Джелалабад да организират протестни демонстрации”.

Бекназаров каза „Започнахме следствие относно бившия държавен глава на Киргизстан. Ако днес след митинга не се предаде ще започнем операция за залавянето му”.

Хиляди привърженици на Бакиев днес организираха протестна демонстрация в град Джелалабад.

Временното правителство оповести, че временно са прекратили и дейностите на Конституционния съд.

Бакиев, който избяга от столицата Бишкек вчера за първи път от 7 април насам излезе пред обществеността. Бакиев се обърна към 2 хиляди свои привърженици в родния си град Тейит с думите „Аз все още съм президент на Киргизстан, никой не може да ме свали от власт”.

Лидерът на временното правителство Роза Отунбаева, която се срещна с представителя на ЕС в Бишкек отбеляза, че няма да използват сила за разрешаването на въпроса и няма да позволят да се пролива кръв.
-
Обама поиска час по-скоро да бъдат одобрени протоколите за нормализиране на отношенията...

Президентът на САЩ Барак Обама призова Турция и Армения да постигнат напредък в процеса на нормализиране на двустранните отношения...

Изпратена 13.04.2010 09:29:57 UTC

Обновена 13.04.2010 09:29:57 UTC

Президентът на САЩ Барак Обама призова Турция и Армения да постигнат напредък в процеса на нормализиране на двустранните отношения.
В изявление на Белия Дом се отбелязва, че по време на срщата си с президента на Армения Серж Саркисян, президентът Обама е поискал да бъде реализиран напредък в усилията за нормализиране на двустранните отношения с Турция.
Президентът на САЩ Обама също така е поискал да бъдат положени всички усилия, за да се осигури приемането на протоколите в парламентите на двете страни.
-
Президентът Гюл продължава контактите си в Оман...

Във втория ден от официалното си посещение в Оман, президентът Гюл се срещна най-напред с вице-премиера Алсаид....

Изпратена 13.04.2010 09:24:05 UTC

Обновена 13.04.2010 09:24:05 UTC

Президентът на Турция Абдуллах Гюл продължава контактите си в Оман.
Във втория ден от официалното си посещение в Оман, президентът Гюл се срещна най-напред с вице-премиера Алсаид.
Следобед президентът Гюл ще излезе на разходка с яхта в Персийския Залив, и ще посети музея Зубаир, ще осъществи редица двустранни контакти и ще присъства на турско-оманския делови форум. Очаква се на форума президентът Гюл да отправи призив за увеличаване на сътрудничеството между безнесмените от двете страни.
-
Преглед на турския печат 13.04.2010

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 13ти април 2010та година...

Изпратена 13.04.2010 08:20:38 UTC

Обновена 13.04.2010 08:20:38 UTC

Днешните турски вестници са се спрели на заглавна страница на срещата на високо равнище за ядрената сигурност, организирана в столицата на САЩ Вашингтон с участието на представители от 47 страни.
В новината по въпроса, озаглавена "Израел не е включен в дневния ред на срещата на високо равнище за ядрената сигурност" вестник Хабертюрк пише, че САЩ са оповестили, че въпросът за израелските ядрени оръжия не е включен в дневния ред на срещата. В новината се отбелязва, че в отговор на въпроси засягащи разпространяващи се във Вашингтон твърдения, че Турция и Египет подготвят съвместна декларация в която към Израел се отправя призива за откритост по въпроса за ядрените оръжия, заместник-съветникът по въпросите на националната сигурност на президента на САЩ Барак Обама, Бен Родес е заявил, че американската администрация не счита за необходимо да се отдава внимание на този въпрос, тъй като в дневния ред е въпросът за рзмера на ядрената терористична заплаха и за осигуряването на безопасността на ядрените комплекси и материали. В новината пише, че премиерът Ердоган, който отпътува за САЩ за участие в тази среща на високо равнище, е провел във Вашингтон среща с президента на Армения Серж Саркисян и че след тази среща не е било направено никакво изявления за медиите. Вестникът съобщава, че след тази среща арменския президент Саркисян е посетил гроба на 28мия президент на САЩ Уидроу Уилсън и е разговарял с арменци живеещи в САЩ. Саркисян е казал по време на тази среща че Турция отправя към Армения и арменския народ предварителни условия и че това е неприемливо, че Армения е против всякакви дискусии във връзка с твърденията за геноцид и не вярва, че Турция ще играе положителна роля в усилията за разрешаване на Нагорно-Карабахския проблем.
В новината озаглавена "Роза отзова посланика в Турция" вестник Йени Шафак съобщава, че временното правителство на Киргизия, което бе сформирано след свалянето с народен бунт на президента Курманбек Бакиев, е отзовала посланика в Анкара Ташбу Джумагулов и сочи, че са били отзовани и посланиците на Киргизия в САЩ, Германия и Русия.
Вестник Заман в новината озаглавена "Медведев подчерта, че евентуална израелска атака срещу Иран ще предизвика глобална криза", съобщава, че според руския президент Димитрий Медведе, нападение на Израел срещу Иран ще доведе до ядрен конфликт и ще предизвика глобално бедствие. Вестникът пише, че според Медведев, последствията от една военна операция срещу Иран ще се отразят отрицателно на всички регионални страни.
Вестник Джумхурийет съобщава в новината озаглавена "Кредит от 30 милиарда евро за Гърция", че страните от еврозоната са приели ршение за отпускането на Гърция на кредит от 30 милиарда евро, с пет процентна лихва и че и Междунродния Валутен Фонд е готов да отпусне допълнителен кредит от 10 милиарда евро. Вестникът отбелязва, че въпреки това решение, Германия е отбелязала, че все още не е настъпило времето за отпускането на този кредит. В новината пише, че засега Гърция не е отправила искане за отпускането на финансовата помощ, но решението за кредита е успокоило до известна степен финансовите пазари в страната.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2