Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 13 април 2010 г.

Турските новини - 13.04.2010 г. !

„Сабах”: 13 демонстранти са задържани в провинция Айдън, Западна Турция, за нападения над полицаи
13 април 2010 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Айдън. 13 души са били задържани в град Дидим, провинция Айдън, Западна Турция, за нападение срещу полицаи по време на протестна демонстрация срещу нападението над лидера на забранената Партия на демократичното общество Ахмет Тюрк, пише турският вестник „Сабах”. Много хора са се били събрали пред централата на Партията на мира и демокрацията в Дидим, за да организират протестно шествие в подкрепа на Ахмет Тюрк. Събралите се са скандирали лозунги в подкрепа на Кюрдската работническа партия /ПКК/. Полицията се е опитала да разпръсне групата, но част от нея са хвърляли камъни срещу полицаите и срещу две коли. При възникналото преследване по улиците са били задържани 13 демонстранти.

„Милиет”: Функционери на ПКК отклоняват огромни суми от организацията в собствени сметки
13 април 2010 | 13:00 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Бордо/Анкара. Кюрдска работническа партия /ПКК/, която преживява криза на липса на авторитети след операциите срещу нея в Европа, не секват, пише турският вестник „Милиет”. Отговорникът за младежките структури на ПКК във Франция Мустафа Д. е прехвърлил 300 000 евро на организацията в своя сметка. Парите са били собственост на дружество в град Бордо, което е било под контрола на ПКК. Случаят е бил разкрит от един от ръководителите на дружеството и информацията е била съобщена на Сабри Ок, който е отговорник за ПКК в Европа. Мустафа Д. е бил заловен от хора на Сабри Ок и изпратен в планината Кандил за наказание. През изминалите месеци също функционери на ПКК бяха откраднали 850 000 евро от ПКК, използвайки като параван дружеството „Кюрдски червен полумесец”.

„Сабах”: Срещу Турция в ЕС се играе голяма игра, каза полски евродепутат
13 април 2010 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Брюксел/Анкара. Полският евродепутат от групата на социалистите професорът по икономика Богуслав Либерадски отхвърли твърденията, че в доклада за проектобюджета на Европейския парламент фигурира предложението за привилегировано партньорство с Турция, пише турският вестник „Сабах”. Либерадски, който е автор на доклада, каза, че не е правил подобно предложение и добави, че срещу Турция в ЕС се играе голяма игра. Той допълни също, че подобно предложение е включено в доклада след като той е приключил с работата по него.

„Заман”: 11 нови язовира на турско-иракската граница ще възпрепятстват проникването на терористи от ПКК
13 април 2010 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Шърнак. 11-те нови язовира, които ще бъдат изградени близо до границата с Ирак, ще възпрепятстват както проникването на терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/, така и ще пълнят с вода пещерите, в които те се укриват, пише турският вестник „Заман”. 7 от язовирите се изграждат в провинция Шърнак, а 4 в Хаккяри. Язовирите „Силопи”, „Шърнак”, „Улудере”, „Баллъ”, „Кавшактепе”, „Мусатепе” и „Четинтепе” в Шърнак са по протежението на иракската граница, а „Гьолгелиямач” и „Чоджуктепе” се намират до границата с Иран. Частта от границата от река Хезил край Силопи до Улудере в провинция Шърнак ще бъде изцяло затворена от язовири, които ще пресекат логистичната подкрепа за ПКК. Строителството на язовирите трябва да приключи през 2011 година.

„Заман”: За 26 години Турция е дала 1269 жертви при експлозии на мини
13 април 2010 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. За 26 години Турция е дала 1269 жертви при експлозии на мини, пише турският вестник „Заман”. Според данни на турското вътрешно министерство 625 от загиналите при минни експлозии от 1984 година насам са служители на силите за сигурност, а 644 са цивилни граждани. Ранените за този период са 5 091. Според данни на главното жандармерийско командване от 2004 година насам има увеличаване на смъртните случаи. За периода 1 април 2004 година до края на март 2010 година в резултат на експлозии са загинали 193 служители на силите за сигурност и 61 цивилни граждани.

„Милиет”: Турция не иска в нито една страна от региона си да има ядрено оръжие, каза турският премиер
13 април 2010 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Вашингтон. Турция не иска в нито една страна от региона си да има ядрено оръжие, защото е против разпространението на ядрените оръжия в света, заяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, пише вестник „Милиет”. Ердоган, който е във Вашингтон за срещата по ядрената сигурност, изнесе лекция на тема „Алиансът на цивилизациите като визия за глобален мир” в университета „Джордж Масън”. Той засегна въпроси като тероризма, исляма, положението в Газа и ядрените оръжия. Ердоган посочи, че не желаят нито една страна в техния регион да притежава ядрено оръжие и призова страните, които имат такова, в рамките на определени срокове да се освободят от него. Турският премиер призова инвестициите, които ще се правят и се правят, да бъдат насочени към подобряване на стандарта на живот, към образование, към помощ на бедните, към инвестиции в мирното бъдеще на хората. По въпроса за Иран той каза, че много пъти са разговаряли с иранските представители и те все са отговаряли, че изграждат атомна централа, а не правят опити за сдобиване с ядрено оръжие.

„Хюриет”: Премиерът на Турция обсъди със сенатор Джон Кери въпроси на регионалната политика
13 април 2010 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Вашингтон. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган се срещна във Вашингтон с председателя на Комисията за външни отношения към американския сенат Джон Кери, пише турският вестник „Хюриет”. На срещата, продължила час, двамата са разговаряли за ролята на Турция в региона, за участието й в мисията в Афганистан, за отношенията с Израел, Сирия и ситуацията в Газа и Палестинската автономия. В отговор на въпроси на журналисти след срещата Кери каза, че не е била разисквана резолюцията за арменския геноцид.

„Хюриет”: Протести срещу нападението над лидера на забранената ПДО организираха в Югоизточна Турция
13 април 2010 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Хаккяри. Протестни действия срещу боя с юмруци над лидера на забранената прокюрдска Партия на демократичното общество Ахмет Тюрк бяха организирани днес в провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, пише турският вестник „Хюриет”. В околийския център Юксекова група протестиращи влязоха в сблъсък с полицията. Полицаите са се опитали да разпръснат демонстрантите с водни струи и сълзотворен газ. В Юксекова и други околийски центрове не са били отворени магазини и работни офиси в знак на протест. Група от 60 души е протестирала по пътя за Шемдинли. Днес около обяд във Ван и Хаккяри ще бъдат направени изявления във връзка със случая на нападение над прокюрдския лидер.

„Хюриет”: Съмнителна кутия пред сръбското посолство предизвика паника в Анкара
13 април 2010 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Съмнителна кутия, оставена пред сръбското посолство в Анкара, предизвика паника в турската столица, пише вестник „Хюриет”. За съмнителния пакет веднага е била сигнализирана полицията. На мястото веднага са били извикани трима специалисти по обезвреждане на бомби. Кутията е била гръмната с дистанционно управление. Оказало се е, че тя е празна.

„Милиет”: Лидерът на опозиционната НРП в Турция отправи ново предложение по пакета за конституционни промени
13 април 2010 | 10:00 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия в Турция Дениз Байкал отправи предложение към управляващата партия да извади трите члена от пакета за изменения в конституцията, по които няма съгласие между политическите сили и да ги внесе за обсъждане след изборите, пише турският вестник „Милиет”. Преди дни Байкал беше предложил да се внесат останалите членове от пакета за гласуване в парламента, а тези да се обсъждат отделно и ако трябва да се проведе референдум за тях. Байкал каза, че може да се срещне с премиера Ердоган за разискване на трите члена и предложи да се обсъди една по-широка конституционна промяна.

„Милиет”: 90 броя ядрени бойни глави тип В61 имат САЩ в базата Инджирлик в Турция
13 април 2010 | 09:38 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Ядрените глави на САЩ в Турция, чието съществуване се разисква от години, но никога информацията не е била потвърдена от официален източник, отново застанаха на дневен ред, пише турският вестник „Милиет”. На въпрос на журналисти по време на пътуването за Вашингтон какво ще стане с ядрените бойни глави, които се намират в базите на НАТО в Турция, Ердоган каза, че ситуацията в базата Инджирлик не е като тази преди тяхното управление. Според различни източници в Инджирлик се намират 90 броя ядрени бойни глави тип В61. Използването им е свързано със системата „един ключ”. Това означава, че те могат да бъдат активирани само с код от американска страна. От своя страна Анкара притежава пълномощие дали ще даде разрешение или не на излитането и кацането на самолети, пренасящ ядрени бойни глави.

„Йени шафак”: Лидерът на забранената ПДО е бил нападнат с юмруци
13 април 2010 | 09:19 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Самсун. Лидерът на забранената прокюрдска Партия на демократичното общество Ахмет Тюрк е бил нападнат вчера с юмруци пред съда в Самсун, пише турският вестник „Йени шафак”. Тюрк, който заедно с депутати от Партията на мира и демокрацията, е дошъл в съда във връзка с гледане на съдебно дело за демонстрации на ПДО, довели до забрана на партията, е бил нападнат след делото от едно лице. Въпреки мерките за сигурност нападателят се е промъкнал до политическия лидер и му е разкървавил устата с юмруци. Тюрк е бил отведен веднага в болница. След инцидента той призова всички да запазят здрав разум и случаят да не предизвиква напрежение. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган и вицепремиерът Бюлент Арънч са изказали съжаление по телефона за грозната случка. Арънч определи злополучния инцидент като опит за нарушаване на стабилността и спокойствието в страната. По случая са задържани две лица.

Си Ен Ен Тюрк: Турция, САЩ и Ирак постигнаха съгласие по план за борба срещу ПКК
13 април 2010 | 09:00 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Съгласие по план за тройно действие срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/ беше постигнато на заседанието на Тристранния комитет за сигурност, включващ САЩ, Турция и Ирак, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Петото заседание на комитета се състоя вчера в Истанбул с участието на турския вътрешен министър Бешир Аталай, генерал Джоузеф Андерсън и иракския министър по националната сигурност Ширван Ел Ваили. В изявление след заседанието беше посочено, че участниците са обменили ценна информация за борбата срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/ и са обсъдили механизми за прилагане на план за тройно действие срещу терористичната организация.

„Заман”: Турският премиер Ердоган и Серж Саркисян се срещнаха във Вашингтон
13 април 2010 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Вашингтон. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган се срещна с арменския президент Серж Саркисян във Вашингтон в рамките на срещата по ядрената сигурност, пише турският вестник „Заман”. На срещата двамата са обсъдили бъдещето на протоколите за нормализиране на турско-арменските отношения, подписани през октомври 2009 година. Двамата са засегнали съдържанието на писмото, което миналата седмица Ердоган изпрати до президента Саркисян чрез свой специален пратеник. Било е постигнато съгласие външните министри на двете страни да продължат да работят за ратифицирането на протоколите от парламентите на двете страни. Подписаните документи предвиждат установяване на дипломатически отношения и отваряне на границата между двете страни. В писмото, което Ердоган изпрати до арменския президент, се изтъкваше, че Турция продължава да се чувства обвързана с процеса за нормализиране на отношенията.
В изявления, които направиха в рамките на провеждания форум обаче двамата лидери запазиха досегашните си позиции по спорните въпроси. В лекция в университета „Джордж Масън” Ердоган каза, че решенията, които вземат парламентите по твърденията за арменски геноцид не са от полза и в интерес на Армения. Според него непрекъснатото изваждане на сенките на историята пречи на днешните поколения в търсенето им на мир и изграждане на диалог. Той отново повтори призива си историци от цял свят да проучат събитията от 1915 година.
Арменският президент пък при посещение на гроба на американския президент Уодроу Уилсън каза: „Турция говори с предварителни условия спрямо Армения и арменския народ. Ние няма да позволим това”. Той посочи, че е неизбежно признаването на арменския геноцид и поиска да бъде оказан натиск върху президента Барак Обама за това.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2