Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 14 април 2010 г.

Турските новини - 14.04.2010 г. !

„Сабах”: Георгиос Папандреу предупреди кипърските политици да бъдат настоятелни за решаване на кипърския въпрос
14 април 2010 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Начало / Гърция
Атина/Никозия/Анкара. Гръцкият премиер и външен министър Георгиос Папандреу е предупредил кипърските гръцки политици да проявят настоятелност за намиране на решение на кипърския въпрос, пише турският вестник „Сабах”. „Турция иска да се реши кипърският въпрос. ЕС също вече не е същият ЕС. Събирайте си умовете, защото иначе ще загубите”, е казал Папандреу.
По време на визитата си в Кипър Георгиос Папандреу е изразил пълна подкрепа за кипърския гръцки лидер Димитрис Христофяс и е отправил „сладкоостри” послания към партийните лидери, участващи в правителствената коалиция и онези, които са извън правителство, които съставляват Националния съвет на Кипър. Той се е обърнал към тях с посланието да се откажат от това да омаловажават кипърските турци, защото отправят грешни сигнали към международната общност като твърдят от една страна, че искат да намерят начин да живеят с тях, а от друга непрестанно ги омаловажават и подценяват.
Папандреу е изтъкнал, че Турция вече не е същата Турция, която те познават от 60-90-години на миналия век и иска решаване на кипърския въпрос. Той е препоръчал да престанат да искат непрекъснато да „глобяват и наказват” Турция, защото ако я подкрепят за ЕС, може да има по-добри резултати за тях. Гръцкият премиер е обърнал внимание, че и в ЕС системата вече е променена и решенията се вземат не с единодушие, а с мнозинство.
Партията ДИКО на покойния кипърски президент Тасос Пападопулос в кипръското коалиционно правителство, социалистическата ЕДЕК, която напусна правителствената коалиция, и други по-малки партии критикуват Христофяс, че продължава преговорите, като прави отстъпки без да вижда ответно действие от Турция.
Решението на ЕС да въведе в изпълнение решението си за отваряне за кипърските турци на вратите за търговска дейност с членките на ЕС, което на практика означава прекратяване на търговската и икономическа изолация на Северен Кипър, предизвика голяма паника в гръцката част на острова. ЕС обаче настоява Турция да отвори пристанищата и летищата си за Република Кипър.

„Радикал”: ПМД в Турция внесе писмени забележки по пакета за конституционни промени
14 април 2010 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Партията на мира и демокрацията в Турция внесе своите писмени забележки по пакета за промени в конституцията, предложен от управляващата партия, пише турският вестник „Радикал”. В позицията на ПМД се казва, че не са отхвърлили изцяло този пакет, който не съдържа нищо сериозно като изменения, но в противовес на всички останали опозиционни партии са представили своите предложения, които почиват върху обществения интерес и са изготвени след анализ на общите изисквания и нуждите на Турция. Те посочват, че управляващата Партия на справедливостта и развитието не зачита факта, че те представляват милиони граждани на тази страна и не взема под внимание нито едно тяхно предложение. От ПМД обръщат внимание, че сега действащата конституция отразява хаотичната ситуация в страната в 1982 година и се налага изцяло да бъде променена.
Партията на мира и демокрацията в Турция е приемник на прокюрдската Партия на демократичното общество.

„Заман”: Бедреттин Далан е подсъдим номер 1 в осмия обвинителен акт по делото „Ергенекон”
14 април 2010 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Председателят на фондацията „ИСТЕК” Бедреттин Далан е подсъдим номер едно в осмия обвинителен акт по делото „Ергенекон”, пише турският вестник „Заман”. В обвинителния акт, изготвен от прокурорите от Истанбулската прокуратура, водещи разследването, фигурират още 7 обвинени. Сред тях е и полковник Дурсун Чичек, чийто подпис стои под документа „План за борба срещу реакцията”, който стана известен след като до него се добраха и го публикуваха медии. Те са обвинени в намерение за сваляне на законното правителство на страната с използване на насилие и заплахи. Вчера прокуратурата в Истанбул издаде решение за задържане на Бедреттин Далан, който напусна Турция преди 15 месеца, след като към него бяха повдигнати обвинения по делото „Ергенекон”.
Бедреттин Далан е бивш представител на десния политически спектър в Турция. Бил е член на Отечествената партия, а след това създава Демократична центристка партия, която се влива по-късно в Партията на верния път. Бивш кмет на Истанбул и основател на университета „Йедитепе”.

„Хюриет”: 9 души, от които 7 полицаи, са ранени при протести в провинция Хаккяри, Югоизточна Турция
14 април 2010 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Хаккяри. 9 души, от които 7 полицаи, са ранени при протестите в провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, срещу нанесения бой с юмруци на лидера на забранената Партия на демократичното общество Ахмет Тюрк, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Напрежението след вчерашните протести в околийските центрове в провинцията продължава и днес. В Юксекова и Шемдинли сутринта магазини и работни офиси не бяха отворени в знак на протест срещу боя над Тюрк. Валията на Хаккяри каза, че са били ранени 9 души при протестите, като 7 от тях са полицаи.

„Хюриет”: Гръцки евродепутат разкритикува Дениз Байкал на среща в ЕП за двойнствените му позиции
14 април 2010 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Брюксел. Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия в Турция Дениз Байкал, който е на посещение в Брюксел за срещи с европейски представители, говори пред групата на социалистите в Европейския парламент, пише турският вестник „Хюриет”. Байкал изтъкна, че ЕС гледа изцяло от неверни перспективи на Турция, като че ли от една страна има светска, авторитарна група, която се противопоставя на членството в ЕС, обявява се срещу реформата в правосъдието и другите реформи, а от другата страна са реформистите привърженици на ЕС. Според Байкал това е в крайна степен заблуждаващ поглед. По думите му Народнорепубликанската партия е повече от всички привърженик на ЕС и иска повече демокрация и повече свободи, свободна пазарна икономика и по-либерален начин на живот. Байкал обаче беше критикуван от гръцкия евродепутат Ставрос Ламбринидис, който каза, обръщайки се към Байкал, че е говорил за разширяване на правата на човека, но в последните години партията му създава сериозни притеснения, обявявайки се срещу подобни демократични процеси. Той разкритикува Байкал, че тяхната партия е отворила път Ердоган да влезе в парламента, а след това е била начело на действията за забрана на партията му. Гръцкият евродепутат посочи също, че той като лидер на НРП е бил срещу промяната на член 301 от турския наказателен кодекс и срещу стартирането на канал на кюрдски език по турската държавна телевизия.

„Сабах”: На 10 месеца затвор е осъден бивш лидер на забранената ПДО в Турция
14 април 2010 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. На 10 месеца затвор беше осъден бившият лидер на забранената Партия на демократичното общество в Турция Нуреттин Демирташ за изказване, направено в Германия, пише турският вестник „Сабах”. При гледането на делото адвокатът на Демирташ е казал, че изказването на довереника му е критикувало политическата власт и в него не може да бъде намерено извършено престъпление. Според решението на съда обаче той е извършил пропаганда в полза на терористична организация и е осъден на 1 година затвор. Присъдата обаче е намалена от съда на 10 месеца.

„Милиет”: ПКК е убила двама кюрдки, отказали да платят данък в полза на организацията
14 април 2010 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/ е убила двама кюрди, които са отказали да платят данък /харадж/ в полза на организацията, пише турският вестник „Милиет”. Разклонението на ПКК в Иран – ПЖАК е изпратила свои членове в селата Ханкент и Котур, свързани административно с град Хой на територията на Иран до границата с Турция да събират финансова помощ за организацията. В резултат на оплаквания на жители на селата са били предприети операции срещу организацията от иранските сили за сигурност, които са задържали 8 терористи и 220 000 долара. Задържаните са били осъдени на затвор между 1 и 5 години за членуване в терористична организация.

„Милиет”: Подкрепата на измененията в конституцията е предателство към страната, каза лидерът на ПНД в Турция
14 април 2010 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Лидерът на Партията на националистическото движение /ПНД/ в Турция Девлет Бахчели разкритикува лидера на Народнорепубликанската партия /НРП/ Дениз Байкал за предложението му за условна подкрепа на пакета за конституционни промени, пише турският вестник „Милиет”. Според Бахчели НРП и Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ могат да постигнат съгласие по въпроси, които ще отведат Турция към крах. На брифинг вчера ПНД посочи, че сътрудничеството между ПСР и Партията на мира и демокрацията е излязло наяве. Според него подкрепата на измененията в конституцията е предателство спрямо страната и нацията.

„Та неа”: Турция обвини в шпионаж трима гърци
14 април 2010 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Атина. Турски съд повдигна обвинение в шпионаж срещу трима гръцки граждани от мюсюлманското малцинство на остров Кос, съобщи гръцкият вестник „Та неа”. Според обвинителния акт задържаните през декември 2009 г. лица са давали информация на гръцките тайни служби срещу заплащане от 300 долара месечно до 2 000 евро месечно. За повдигнатите обвинения гръцките граждани могат да получат до 20 години затвор. Делото ще продължи през следващите дни.

Турция: Парламентарната конституционна комисия прие пакета за реформи в конституцията
14 април 2010 | 10:08 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Конституционната комисия в турския парламент прие пакета за реформи в конституцията, пише турският вестник „Заман”. При обсъждането бяха направени някои изменения в пакета и той ще бъде поставен на в пленарна зала. Поправки бяха направени в трите члена, по които имаше разногласия между управляващи и опозиция. Според приетите поправки забраната на политически партии се обвързва с решение на парламента. Изменения бяха направени и в предложенията, засягащи Конституционния съд и Висшия съвет на прокурорите и съдиите, както и в члена, засягащ Висшия военен съвет.
Премахват се временният член 15 в конституцията, както и ограниченията за пътувания, за синдикално сдружаване и на други граждански права, въведени в конституцията след военния преврат от 1980 година.

„Милиет”: Турция няма да подкрепи твърди действия срещу Иран
14 април 2010 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Вашингтон. На проблемите, които произтичат от иранската ядрена програма, трябва да бъде намерено решение по дипломатически път, заяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган в интервю за Си Ен Ен, пише турският вестник „Милиет”. Телевизията коментира, че турският премиер е отказал да подкрепи нови предложения на САЩ за твърди действия срещу Иран. Ердоган е изтъкнал, че искат да посредничат за решаване по дипломатически път на проблемите с Техеран и е добавил, че съседското сътрудничество между Турция и Иран датира от векове. Той е казал също, че Турция не желае ядрено оръжие в нито една страна от региона си и е разкритикувал Израел, че не признава споразумението за предотвратяване на разпространението на ядрено оръжие и въпреки че е известно, че притежава ядрено оръжие, за нея не се говори, че представлява опасност.
В интервюто си Ердоган е казал също, че не приемат събитията от 1915 година да се определят като геноцид.

Си Ен Ен Тюрк: Анкара и Пекин ще отворят нова страница в отношенията си
14 април 2010 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Нова страница в отношенията между Анкара и Пекин ще бъде отворена със започващото днес посещение на постоянния член на президиума на Китайската комунистическа партия Ли Чанчун в Турция, пише турският вестник „Сабах”. Преди визитата си Чангун изрази голямо задоволство от предстоящото си посещение в страната. Програмата му включва срещи с президента Абдуллах Гюл и премиера Реджеп Тайип Ердоган, с вицепремиера Али Бабаджан и представители на управляващата Партия на справедливостта и развитието. На тях ще бъдат обсъдени двустранните отношения, ще бъдат обменени мнения по регионални и глобални проблеми. Независимо от географската си раздалеченост отношенията между Турция и Китай в миналото са били много близки, особено чрез Пътя на коприната. След установяването на дипломатически отношения през 1971 година и най-вече след 2000 година сътрудничеството между двете страни се засилва, а търговският обмен достига през 2008 година 12,6 милиарда долара. Китай от три години насам е четвъртият търговски партньор на Турция.
От 2007 година китайски фирми инвестират във важни проекти в Турция, а чрез Турция Китай цели да засили и връзките си със страните от Централна Азия.

Си Ен Ен Тюрк: Външните министри на Турция и Армения обсъдиха двустранните отношения
14 април 2010 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Вашингтон. Турският външен министър Ахмет Давутоглу се срещна с арменския си колега Едвард Налбандян във Вашингтон в рамките на срещата по ядрената сигурност, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В изявление говорителят на турското външно министерство Бурак Йозюгергин посочи, че срещата на двамата министри е своеобразно продължение на срещата Ердоган-Саркисян от предния ден. От своя страна говорителят на Държавния департамент Филип Кроули посочи, че е ключов моментът да бъдат подтикнати Турция и Армения да приложат на практика онова, което предвиждат протоколите за нормализиране на отношенията между двете страни.
Кроули изтъкна, че и на срещата Давутоглу-Клинтън също е бил коментиран въпросът за отношенията с Армения, както и отношенията на Босна и Херцеговина с НАТО. Той посочи, че като представители на американската администрация желаят да помогнат не само за нормализирането на отношенията между Армения и Турция, но и за решаване на въпроса за Нагорни Карабах и полагат усилия в тази посока в рамките на Минската група.

Си Ен Ен Тюрк: Турският премиер Ердоган и Барак Обама обсъдиха проблеми на регионалната и глобалната политика
14 април 2010 | 08:36 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Вашингтон. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган се срещна с американския президент Барак Обама в рамките на срещата по ядрената сигурност, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. На срещата, продължила 45 минути, се включиха и външните министри на двете страни.
В изявление след срещата е било изтъкнато, че тя е преминала в много сърдечна атмосфера и са били обсъдени редица въпроси, като на първо място отношенията с Армения и проблемът с Иран. Ердоган е представил пред Обама усилията, които полага Турция за мир и стабилност в Близкия изток и Кавказ. В същото време външният министър Ахмет Давутоглу и държавният секретар Хилари Клинтън са постигнали споразумение да продължат усилията си за успокояване на ситуацията в Кавказкия регион. Обама е посочил от своя страна, че следи дипломатическите усилия на Турция в решаването на заплетени проблеми и е поискал да засили възможностите си за конструктивен принос в тази насока.
След срещата си с Барак Обама турският премиер Ердоган се е срещнал и с руския президент Дмитрий Медведев.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2