Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 12 април 2010 г.

Ердоган:Светът затваря очи за израелската ядрена програма !

Ердоган:Светът затваря очи за израелската ядрена програма !

Автор: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган замина за Вашингтон, за да вземе участие в среща на върха, посветена на ядреното разоръжаване. В рамките на форума всяка страна ще представи свой национален меморандум по темата за ядрената сигурност.

Преди да отпътува Ердоган заяви, че светът затваря очи за израелската ядрена програма и че той възнамерява да повдигне този въпрос на срещата.

"Иранската ядрена програма се следи под лупа заради членството на Иран в Международната агенция за атомна енергетика, докато Израел, който не е подписал Договора за неразпространение на ядреното оръжие, прави каквото си иска. Ние сме обезпокоени от това и ще го кажем", заяви Ердоган.

За Турция срещата във Вашингтон е особено важна от гледна точка на турскоарменските отношения, тъй като днес е договорена двустранна среща на Ердоган с арменския президент Серж Саркисян. Това ще бъде първата среща между двамата лидери след подписването през октомври миналата година в Швейцария на протоколите за нормализиране на турскоарменските отношения.

Ердоган наскоро заяви, че Турция няма да отстъпи от протоколите и дори изпрати в Армения свой личен посланик. Турски дипломатически източници посочиха, че премиерът ще поиска от Ереван да предприеме конкретни стъпки за привеждане в действие на договореностите от Швейцария. Освен това Турция ще настоява за ненамеса на трети страни при разрешаването на този проблем.

Българско национално радио /


Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2