Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 11 април 2010 г.

Радио "Гласът на Турция" - 11.04.2010 г. !

Давутоглу разговаря с иракския вице-премиер...

Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу проведе вчера срещи с гости от Ирак...

Изпратена 11.04.2010 09:45:12 UTC

Обновена 11.04.2010 09:45:12 UTC

Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу проведе вчера срещи с гости от Ирак.
Давутоглу разговаря с вице-премиера на Ирак Рафи Исави в двореца Чъраган. Той изрази очакването на Турция, в Ирак да бъде сформирано правителство което ще представя всички политически, етнически и религиозни групи в страната.
Давутоглу прие и ръководителя на политическата комисия на иракската група Садр Керрар Ел Хафаджи и придружаващата го делегация.
На срещата Давутоглу подчерта, че Ирак се намира в един труден период и че намират за много положително развитие успешното провеждане на изборите.
Давутоглу каза, че е време да се предприемат стъпки в името на бъдещето на Ирак.
-
Ердоган разговаря с иракски политически представители...

Срещите се състояха при закрити за пресата врати...

Изпратена 11.04.2010 09:41:51 UTC

Обновена 11.04.2010 09:41:51 UTC

Премиерът Ердоган се срещна вчера поотледно с лидера на иракската политическа група Хадба Усаме Нуджейфи и председателя на политическата комисия на групата Садр Керрар Ел Хафаджи.
Срещите се състояха при закрити за пресата врати.
Ердоган прие вчера и делегация на Съюза на турските износители. На тази среща присъства и държавният министър Зафер Чаглаян.
-
Среща на икономически министри от балканските страни...

Вчера в Истанбул се състоя среща на министрите на финансите и икономиката на балканските страни...

Изпратена 11.04.2010 09:47:30 UTC

Обновена 11.04.2010 09:47:30 UTC

Вчера в Истанбул се състоя среща на министрите на финансите и икономиката на балканските страни. Държавният министър и вице-премиер Али Бабаджан отбеляза, че основната им задача е да възстановят икономическия растеж и да намалят процентите на безработица.
Той каза, че Процеса за сътрудничество на страните от Югоизточна Европа е единствената платформа за сътрудничество основана по инициативата на регионалните страни.
Бабаджан каза, че стабилитетът на Балканите е с голямо значение и за мира и сигурността на Европа.
Той подчерта, че процесът на икономическо възстановяване в света все още е крехък и неуравновесен и акцентува на значението което имат международните и регионални партньорства за постигането на стабилно възстановяване.
-
Полша е в траур....

В Полша бе обявен едноседмичен траур...

Изпратена 11.04.2010 09:36:41 UTC

Обновена 11.04.2010 09:36:41 UTC

Полша е в траур за президента Лех Качински и другите висши държавни служители, които загинаха по време на вчерашната самолетна катастрофа.
В цялата страна се организират траурни церемонии за 88те висши държавни служители, които загинаха след като самолета в който пътуваха общо 96 души се разби близо до летището на руския град Смоленск.
Загинаха президентът Лех Качински и супругата му, началникът на полския генерален щаб Францишек Гагор, директора на полската централна банка Славир Скрзипек, заместник-министъра на външните работи Андрей Кремер и някои депутати.
В Полша бе обявен едноседмичен траур. Населението окачи по прозоррците и вратите черни знамена в знак на траур. Хиляди души палят свещи и поставят цветя пред президентския дворец в столицата Варшава. Междувременно премиерът на Полша Доналд Туск и бившият полски премиер и брат близнак на президента Качински, Ярослав Качински, инспектираха мястото на катастрофата. Туск постави заедно с руския премиер Владимир Путин венец на мястото на катастрофата.
Временно изпълняващия президентските функции на Полша Бронислав Коморовски, в словото което произнесе по телевизията каза, че ще оповести датата за провеждането на президентски избори след контакти с представителите на всички политически партии в страната.
В съответствие с полските закони Коморовски трябва да обяви в срок от 14 дена дата за провеждането на предсрочните президентски избори.
Президентът на Полша Лех Качински и другите висши полски служители пътуваха за Смоленск за участие в поменна церемония за руските и полски граждани избити по заповед на Сталин.
-
Турските щангистки са втори в Европа в отборното класиране...

Спечелен бе бронзов медал в категория над 75 килограма при жените...

Изпратена 11.04.2010 09:56:41 UTC

Обновена 11.04.2010 09:56:41 UTC

В столицата на Беларус Минск продължава европейското първенство по вдигане на тежести. Представителката на Турция в категория над 75 килограма Юммихан Учар спечели бронзов медал в изхвърлянето.
Турският женски национален отбор по двигане на тежести стана европейски вицешампион заемайки второто място в отборното класиране с актив от 497 точки.
-
Преговори между опозицията и сваления държавен глава Бакиев...

Съобщено бе, че новата администрация на Киргизия води преговори със сваления държавен глава Курманбек Бакиев...

Изпратена 11.04.2010 09:49:41 UTC

Обновена 11.04.2010 09:49:41 UTC

Съобщено бе, че новата администрация на Киргизия води преговори със сваления държавен глава Курманбек Бакиев. Представителят в Казахстан на Европейската организация за сигурност и сътрудничество Зиханбек Карибзанов каза-засега не можем да дадем информация относно преговорите, но същественото е че този процес е започнат.
Карибзанов отбеляза, че се е срещнал с представителите на новата администрация но не е провеждал среща с Бакиев.
Същевременно, в изявление за руската държавна телевизия, Бакиев, който се укрива в град Джелялабад, отбеляза, че ако се завърне в Бишкек ще бъде убит.
Вчера в Столицата Бишкек бе организирана погребалната церемония за 78те загинали по време на народния бунт в резултат на който бе свалена администрацията на Бакиев.
На церемонията присъстваха хиляди граждани.
-
Олимпиада по екология...

Столицата на Азербайджан Баку е домакин на Международна Олимпиада по Екология...

Изпратена 11.04.2010 09:54:26 UTC

Обновена 11.04.2010 09:54:26 UTC

Столицата на Азербайджан Баку е домакин на Международна Олимпиада по Екология.
В олимпиадата участват 97 проекта подготвени от гимназисти от 33 страни. Целта на проектите е запазването на екологията и чистотата на земята.
Гимназистката от частната гимназия Фатих в Измир Идил Йоздамар спечели златен медал с проекта си за екологично чиста батерия.
Идил ще представя Турция на олимпиадата която ще се състои идната седмица в САЩ.
-
Ердоган отлетя за САЩ...

Премиерът на Труция Р.Т. Ердоган ще проведев САЩ и някои двустранни контакти...

Изпратена 11.04.2010 09:32:24 UTC

Обновена 11.04.2010 09:32:24 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отпътува днес за САЩ за участие в срещата на високо равнище за ядрената сигурност.
Ердоган отлетя в 13 часа от летището на Истанбул.
В САЩ Ердоган ще присъства на срещата на високо равнище за ядрената сигурност и ще проведе някои двустранни контакти.
-
Преглед на турския печат 11.04.2010

Обзор на новините по страниците на турския печат от 11ти април 2010та година...

Изпратена 11.04.2010 07:28:26 UTC

Обновена 11.04.2010 07:28:26 UTC

Днешните турски вестници са отделили широко място на заглавните си страници на новината във връзка със самолетната катастрофа, по време на която загина президентът на Полша Лех Качински.
Вестник Джумхурийет, в новина по темата отбелязва, че самолетът в който са пътували 96 души сред които президентът Качински, началникът на полския генерален щаб, заместни-министърът на външните работи, директорът на полската централна банка и много полски депутати, се е разбил при опит за кацане при много гъста мъгла на летището на руския град Смоленск. В новината се отбелязва, че катастрофата е станала поради грешка на пилота. Вестникът сочи, че катастрофата е предизвикала и политическа криза в Плоша и че през предстоящия период се очаква провеждането на предсрочни президентски избори. В новината се съобщава, че руският министър за извънредните ситуации Сергей Шайгу е инспектирал по нареждане на президента на Русия Димитрий Медведев мястото на катастрофата и че комисията сформирана с цел разследване на причините за катастрофата ще бъде ръководена от премиера Владимир Путин.
Вестник Заман съобщава, че президентът Гюл е приел група американски журналисти, пристигнали в Турция в рамките на обиколката организирана от постоянното представителство на организацията Ислямска Конференция в главното седалище на ООН в Ню Йорк. В отговор на въпрос във връзка с президента Обама, президентът Гюл е казал, че словата произнесени от Обама в Анкара и Кайро са породили големи очаквания в Близкия Изток, като е подчертал, че усилията за мир в региона не трябва да се стоварват само на плещите на Обама и че и регионалните страни и специално Израел трябва да дадат положителен принос за процеса на мир.
Същият вестник в новина озаглавена "Контактите на Ердоган с иракски служители" съобщава, че Ердоган е разговарял в Истанбул с вице-премиера на Ирак Рафи Исави и че е приел поотделно и лидера на иракстата група Хадба Усаме Нуджейфи и председателя на политическата комисия на групата Садр Керрар Ел Хафаджи.
Вестник Сабах се е спрял на изявлението на британския премиер Дейвид Милибанд-Членството на Турция в ЕС е необходимо и от гледна точка на световния мир. В новината пише, че в една своя статия, Милибанд е продължил да оказва подкрепа на членството на Туpция подчертавайки, че това членство е нужно в името на благото на ЕС, Великобритания и на целия свят. В статията си Милибанд е отбелязал, че отдават голямо значение на укрепването на отношенията с Турция в сферата на икономиката и на сътрудничеството по различни международни въпроси.
Вестник Йени Шафак съобщава, че Турските Авиолинии са сред най-добрите авиационни фирми в света и че са заели място сред петте фирми с най-високи приходи през 2009та година.
Вестник Стар отбелязва, че седем звездният хотел чийто строеж започна през 2008ма година на крайбрежието на истанбулския квартал Бешикташ ще приключи през април 2012та година и ще бъде 14 етажен, като 7 от етажите ще са под морската вода.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2