Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 16 април 2010 г.

Радио "Гласът на Турция" - 16.04.2010 г. !

Преглед на турския печат 16.04.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 16.04.2010 11:29:45 UTC

Обновена 16.04.2010 11:29:45 UTC

Вестник Заман публикува новината във връзка с развоя на събитията в Киргизия със заглавието „Анкара оказа подкрепа за временната киргизка администрация”. В новината се отбелязва, че Анкара е дала открита и пълна подкрепа за временното правителство, което бе сформирано след народния бунт на 7 и 8 април в Киргизия. В новината пише, че президентът на Турция Абдулллах Гюл е поканил в Анкара вицепремиера отговарящ за икономиката на временното правителство в Киргизия Алмазбек Атамбаев. Атамбаев е бил приет от президента Гюл, председателя на ВНСТ Мехмет Али Шахин и премиера Реджеп Тайип Ердоган и е провел среща с вицепремиера Али Бабаджан. В новината се сочи, че Атамбаев е поискал както политическа така и финансова подкрепа от Турция и Анкара е дала положителен отговор.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Искаме да се запознаем със съдържанието на пакета” съобщава, че външният министър Ахмет Давутоглу, чиито контакти в САЩ продължават е отправил към администрацията на президента Обама важни послания по въпроса за налагането на нови санкции на Иран. В новината се отбелязва, че Давутоглу е казал „Турция като съседна на Иран страна не може да действа свободно по въпроса със санкциите както някои страни намиращи се на километри разстояние от Иран. Убедени сме, че разрешение на въпроса може да бъде постигнато по пътя на преговорите без да се прекратява диалога. Въпреки, че сме член на Съвета за Сигурност на ООН нито някой се консултира с нас нито пък бяхме информирани относно новите санкции, които се планира да бъдат наложени на Иран. Именно поради това не сме запознати с въпроса”. В отговор на това говорителят на Държавния департамент на САЩ Филип Кроули е казал „В процеса на вземане на решение относно налагането на нови санкции на Иран ще вземат участие всички страни членки на Съвета за Сигурност на ООН”.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че завчера в Южна Исландия е изригнал вулкан след 189 годишен период на затишие. Вестникът пише, че изригването на вулкана е повлияло отрицателно не само Исландия, но и редица страни в Европа. При изригването на вулкана са се отделили облаци от черен дим които са дотигнали до Швеция, Норвегия, Белгия, Дания, Финландия и Германия. Тези облаци от черен дим са станали причина за закриването на голям брой летища и за анулирането на полетите.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2