Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 12 април 2010 г.

Радио "Гласът на Турция" - 12.04.2010 г. !

Потвърдена бе готовността за сътрудничество в борбата с ПКК...

Вчера в Истанбул се състоя петото заседание на тристранния съвет за сигурност Турция-САЩ-Ирак...

Изпратена 12.04.2010 09:50:40 UTC

Обновена 12.04.2010 09:50:40 UTC

Вчера в Истанбул се състоя петото заседание на тристранния съвет за сигурност Турция-САЩ-Ирак.
На заседанието бяха потвърдени обещанията дадени по въпроса за борбата с терористичната организация ПКК.
На срещата проведена при закрити за преста врати присъстваха министърът на вътрешните работи Бешир Аталай, иракския държавен министър отговорен за националната сигурност Ширван Ел Ваили и мериканския бригаден генерал Джозеф Андерсън.
Съобщено бе, че на заседанието са били обмнени виждания и становища и отново са били потвърдени обещанията във връзка с борбата с терористичната организация ПКК.
Отбелязано бе, че е била постигната съгласуваност над тристранния акционен план, който ще стане пътепоказател за бъдещите съвместни дейности и който съдържа инициативи улеснващи свместната борба с терористичната организация ПКК.
На заседанието също така е било възприето и становището, че е необходимо да бъдат предприети спешни стъпки за поставянето в изпълнение на тристранния акционен план.
-
Някои терористични организации целят да се сдобият с ядрено оръжие...

Президентът на САЩ Барак Обама отбеляза, че терористични организации като Ел Каиде се стремят да се сдобият с ядрено оръжие...

Изпратена 12.04.2010 09:45:04 UTC

Обновена 12.04.2010 09:45:04 UTC

Президентът на САЩ Барак Обама отбеляза, че терористични организации като Ел Каиде се стремят да се сдобият с ядрено оръжие и подчерта, че ако съумеят да се сдобият с подобно оръжие, ще го използват без никакви угризения на съвестта.
Обама каза, че най-сериозният в кратък, среден и дългосрочен период проблем за САЩ е евентуалната възможност една терористична организация да стане притежател на ядрено оръжие. Тази евентуална опасност може да промени в бъдеще условията по сигурността в САЩ и в целия свят-отбеляза Обама.
Барак Обама проведе срещи с някои от лидерите пристигнали във Вашигтон за участие в срещата на високо равнище за ядрената сигурност.
Той подчерта, че целта на тази среща е да се намерят пътища за гарантирането на сигурността на ядрените складове и ядрените материали в света.
-
Посланикът на Киргизия в Анкара бе снет от поста...

Временното правителство сне от постовете им посланиците в Анкара, Вашингтон, Москва и Берлин...

Изпратена 12.04.2010 09:56:17 UTC

Обновена 12.04.2010 09:58:20 UTC

Новото временно правителдство на Киргизия съобщи че снема от поста посланика на страната в Анкара Ташбу Джумагулов.
Съобщено бе, че лидерът на временното правителство Роза Отунбайева е свалила от поствете им и посланиците на Киргизия в САЩ, Германия и Русия.
Братът на сваления киргизки президент Курманбек Бакиев, Марат Бакиев бе посланик на Киргизия в Берлин.
-
Иран ще се оплаче от САЩ пред ООН...

Иран се подготвя да внесе в ООН обвинение срещу САЩ поради новата ядрена политика на президента на САЩ Барак Обама...

Изпратена 12.04.2010 09:48:16 UTC

Обновена 12.04.2010 09:48:16 UTC

Иран се подготвя да внесе в ООН обвинение срещу САЩ поради новата ядрена политика на президента на САЩ Барак Обама.
Миналата седмица Обама бе оповестил, че няма да използват ядрено оръжие срщу страни, които не притежават подобно оръжие, но бе оставил Северна Корея и Иран извън групата на тези страни.
Религиозният лидер на Иран Али Хаманей заяви, че Обама е отправил по косвен път заплаха към Иран и отбеляза, че ако един лидер от 21вия век отправя заплаха за ядрен удар, това по много ясен начин показва, че не трябва да се изпитва доверие на САЩ.
-
Премиерът Ердоган ще се срещне със Саркисян...

Започна критичното по своето значение посещение на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган в САЩ....

Изпратена 12.04.2010 09:41:45 UTC

Обновена 12.04.2010 09:41:45 UTC

Започна критичното по своето значение посещение на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган в САЩ. По време на посещението Ердоган ще участва във високото равнище за ядрената сигурност и ще проведе важни срещи с президента на Армения Саркисян и президента на САЩ Обама.
Срещата със Саркисян ще се състои днес а срещата с Обама ще се проведе утре.
Срещата Ердоган-Саркисян се оценява като най-критичната от гледна точка на процеса на нормализиране на двустранните отношения среща.
След разговора със Саркисян, премиерът Ердоган ще произнесе слово в университета Джордж Мейсън, след което ще присъства на встъпителното заседание на срещата на високо равнище за ядрената сигурност.
Тази среща има спецално значение по оста Вашингтон-Техеран-Анкара.
Турция поддържа близки отношения с Иран, като същевременно е стратегически партньор на САЩ. Именно затова тя е страна с ключово значение за преодоляването на ядрената криза с Иран.
На срещата на високо равнище за ядрената сигурност ще присъстват лидери от около 50 страни.
-
Полша посрещна със сълзи ковчега с тленните останки на Качински...

Тленните останки на полския президент Лех Качински, който загина в резултат на самолетна катастрофа станала преди два дена бяха транспортирани с официална церемония в Полша...

Изпратена 12.04.2010 09:58:39 UTC

Обновена 12.04.2010 09:58:39 UTC

Тленните останки на полския президент Лех Качински, който загина в резултат на самолетна катастрофа станала преди два дена при опит за кацане на летището на руския град Смоленск, бяха транспортирани с официална церемония в Полша.
Ковчегът с тленните останки на Качински бе посрещнат в столицата Варшава от дъщеря му, брата му близнак и от хиляди полски граждани.
Продължава и разследването за установяването на причините за катастрофата.
Руски служители подчертават, че самолетът не е паднал поради техническа неизправност, а поради грешка на пилота.
Ръководителят на следствената комисия отбеляза, че пилотите са били информирани за неблагоприятните метеорологични условия на летището, но въпреки това са взели решение за кацане.
-
Абдуллах Гюл отпътува за Оман...

Целта на посещението на президента Гюл е разгръщане на двустранното сътрудничествов различни сфери...

Изпратена 12.04.2010 09:39:12 UTC

Обновена 12.04.2010 09:39:12 UTC

Президентът на Турция Абдуллах Гюл отпътува на тридневно официално посещение в Оман.
Гюл ще разговаря със султана на Оман Кабус, ще се срещне с членовете на оманското правителство и ще присъства на турско-оманския делови форум.
Посещението на президента Абдуллах Гюл, което е първото посещение на турски президент в Оман от 13 години насам, се оценява като възможност за разгръщането на двустранното сътрудничество в търговията, икономиката, взаимните инвестиции и в сферата на отбраната.
-
Преглед на турския печат 12.04.2010

Преглед на новините публикувани по страниците на някои от турските вестници отпечатани на 12ти април 2010та година....

Изпратена 12.04.2010 07:23:46 UTC

Обновена 12.04.2010 07:23:46 UTC

Прегледа на днешния турски печат започваме с новина на вестник Йени Шафак, във връзка с насрочените за 18ти април президентски избори в ТРСК. В новината се отбелязва, че според последните обществени анкети, борбата за президентския пост ще протече основно между настоящия президент Мехмед Али Талят и премиера Дервиш Ероглу.
Вестник Сабах отбелязва, че Полша все още е в шок от самолетната катастрофа, по време на която загинаха президентът Лех Качински, съпругата му и много висши държавни служители. В новината се отбелязва, че вчера в 12 часа, е била организирана национална церемония за отдаване почит с две минутно мълчание на загиналите по време на тази трагична катастрофа, и че страната е посрещнала в траур идентифицираните от брата му близнак Ярослав Качински тленни останки на полския президент.
Вестник Хабертюрк пише, че опозицията в Киргизия, водена от Роза Отунбайева, е сформирала временно правителство, припомняйки, че по време на народния бунт с който бе свален президентът Курманбек Бакиев, са загинали 81 и са били ранени над хиляда и 500 души. В новината пише, че сваленият киргизки президент Бакиев е казал за руската информационна агенция РИА Новости, че изпитва отговорност за събитията тъй като те са избухнали когато се е намирал на президентския пост на страната.
Вестник Миллийет се е спрял на проведения вчера в Унгария първи тур на общите парлментарни избори и пише, че победител в изборите е партията Млади Демократи, водена от премиера Виктор Орбан, която е получила 53 процента от гласовете.
Вестник Заман съобщава, че на аудио-визуална конференция министрите на икономиката и финансите на страните от Еврозоната са решили да отпуснат на Гърция кризисен кредит от 30 милиарда евро, с пет процентна лихва. В новината пише, че на пресконференцията организирана от еврокомисаря по икономиката и финансите Оли Рен съвместно с премиера на председателя на Еврозоната Люксембург, Ян Клод Юнкер, е било подчертано, че с приноса от една трета и на Международния Валутен Фонд, стойността на кредита може да се повиши на 45 милиарда евро и че този кредит ще бъде активизиран с решение на 16тте страни членки на Еврозоната след като бъде отправено искане по въпроса от страна на Гърция. Рен е казал, че този спасителен пакет ще бъде поставен в сила с условието, че до 2012та година Гърция ще намали бюджетния си дефицит на стойност под три процента.
Вестник Стар отбелязва, че политиката на турското правителство за нулеви проблеми във външните отношения е започнала да дава положителни резултати в икономиката и че според съюза на турските износители, които преживяха без особени сътресения кризата посредством износ за съседните и далечните страни, се наблюдава оживление на европейските пазари и постепен растеж в износа за тези страни.
Вестник Йени Шафак съобщава, че преподавателят в катедрата за електронно и електрическо инженерство на Близкоизточния Технически Университет, професор доктор Невзат Генчер е бил удостоен с връчващата се за първи път тази година награда по физика на името на световноизвестния физик Джеймз Едуард Змерман, за проект засягащ изследвания над електромагнитните вълни разпространявани от човешкия мозък.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2