Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 12 април 2010 г.

Tурските новини - 12.04.2010 г. !



„Хюриет”: Киргизстан отзова посланика си от Турция

12 април 2010 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Киргизстан отзова посланика си от Турция, пише турският вестник „Хюриет”. Временното правителство на Киргизстан, което дойде на власт след кървавите протести миналата седмица, взе решение за отзоваване на посланици от ключови страни, с които страната има отношения. Посланикът в Анкара Ташбоо Джумагулов напуска поста си, както и посланиците в САЩ, Германия и Русия.

Турция: Президентът Абдуллах Гюл заминава на официално посещение в Оман
12 април 2010 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл заминава днес на официално посещение в Оман по покана на султана Кабус Бин Саид Ал Саид, пише турският вестник „Сабах”. В изявление от пресцентъра на президентството съобщават, че това е първото посещение на ниво държавни глави от 13 години насам. В рамките на тридневната визита Гюл ще се срещне с висши представители на Оман и ще се включи в Турско-оманския бизнес форум. Визитата има за цел разширяване на двустранните отношения, издигане на сътрудничеството в различни области на още по-високо равнище. При срещите си с оманските представители турският президент ще обсъди регионални и глобални процеси, като ще бъде обърнато внимание на разширяване на сътрудничеството на Турция със страните от Персийския залив.

Турски печат: Полемика между премиера и опозиционен лидер за конституционните изменения
12 април 2010 | 10:03 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Визитата на премиера Реджеп Тайип Ердоган във Вашингтон за срещата по ядрената сигурност, обсъжданията на пакета за конституционни промени в парламента и самолетната катастрофа, отнела живота на полския президент Лех Качински и други висши полски политици са водещите теми в турските вестници днес. Вестник „Милиет” пише, че преди да отпътува за Вашингтон премиерът Ердоган е коментирал предложението на опозиционния лидер Дениз Байкал да бъдат извадени трите члена от пакета за конституционни изменения, по които не могат да постигнат съгласие, и да бъдат гласувани само останалите. Според Ердоган това е лукавство. Той критикува и думите на главния прокурор Абдуррахман Ялчънкая, като посочва, че някои представители на висшето правосъдие излизат с изявления, които не подпомагат, а спъват процеса на реформите. Във връзка със срещата във Вашингтон той заявява, че Турция не желае ядрено въоръжаване в региона независимо дали това се отнася за Израел или Иран.
Вестник „Сабах” пише, че премиерът е оставил вратичка за коментиране на предложението на Байкал за приемане на измененията в конституцията, според което членовете, по които има съгласие могат да бъдат гласувани, а другите да бъдат предложени за референдум. Турският премиер казва, че ако лидерът на опозицията отнесе предложението където трябва, то може да бъде обсъдено. По въпроса за сформирането на Висшия съвет на съдиите и прокурорите Ердоган посочва, че премиерът също трябва да има роля в това и така е в САЩ, Германия, Франция, Италия, но въпреки това в направените предложения не се засягат висшите правосъдни институции, а само съставът на Конституционния съд се увеличава от 11 на 17. Той отхвърля твърденията, че с предложените изменения тези институции се превръщат в „продължение” на Партията на справедливостта и развитието.
Вестник ”Хюриет” пише, че думите на Ердоган Народнорепубликанската партия /НРП/ да се обърне към председателя на парламента с предложението си за конституционните изменения е намерило положителен отзвук у партията. В тази връзка представители на НРП ще се срещнат с председателя Мехмет Али Шахин, за да предложат трите члена, по които няма консенсус, да бъдат извадени от пакета, а останалите да бъдат гласувани в залата.
Вестник „Заман” коментира, че Ердоган е дал „условна зелена светлина” за предложението на Дениз Байкал конституционният пакет да бъде разделен. Той обаче пита дали при гласуването в парламента, което е тайно, има гаранция да бъде дадена подкрепа от 367 гласа. Турският премиер изтъква също, че не се страхува от референдум и има доверие в народа.

„Милиет”: Властта на армията в Турция намалява, коментира американски вестник
12 април 2010 | 09:05 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Вашингтон. Властта на армията в Турция над светската демокрация се изплъзва, коментира в публикация американският вестник „Вашингтон пост”, пише турският вестник „Милиет”. Изданието посочва, че в Турция армията се представя и възприема като пазител на светския характер на държавното управление и при нужда счита за необходимо да се намесва, за да държи религията далеч от управлението. В последно време обаче влиянието и авторитетът на армията намаляват, особено от нанесените й удари заради твърдения за корупция, злоупотреби и други скандални действия. Американският вестник коментира, че турците вече свободно могат да коментират действията на армията. Вашингтон иска Турция да продължи с реформите за демократизация, но в същото време иска да има и силен и сигурен съюзник в лицето на нейната армия в региона.
За разследването „Ергенекон” в публикацията се казва, че твърденията, че подсъдимите са целели да създадат невъобразим хаос и да бомбардират джамии, са пълни със сюжети на комплоти от евтини романи.

Си Ен Ен Тюрк: Премиерът на Турция и президентът на Армения ще се срещнат днес
12 април 2010 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Вашингтон. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган и арменският президент Серж Саркисян ще се срещнат днес в рамките на срещата по ядрената сигурност във Вашингтон, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Срещата ще се състои в Конгресния център между 16,30 и 18 часа. В рамките на процеса за нормализиране на отношенията между Турция и Армения Ердоган и Саркисян се срещнаха за първи път миналата година на форума в Давос. Според информация от дипломатически източници в срещата може да участва и президентът Барак Обама.
В интервю за арменска медия преди отпътуването си за Вашингтон Саркисян посочи, че са взели решението си относно Турция, но ще го оповестят когато дойде времето за това.

Анадолска агенция: Турският премиер Ердоган е във Вашингтон за участие в срещата по ядрената сигурност
12 април 2010 | 08:32 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Вашингтон. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е във Вашингтон за участие в срещата, посветена на ядрената сигурност, предава Анадолската агенция. Ердоган беше посрещнат от посланика на Турция в САЩ Намък Тан на военното летище „Ендрюс”. Турският премиер е съпровождан от министрите на външните работи и на енергетиката и природните ресурси Ахмет Давутоглу и Танер Йълдъз. В програмата на Ердоган е предвидена среща с президента на САЩ Барак Обама и арменския президент Серж Саркисян. Помощник-съветникът по националната сигурност на американския президент Бен Родъс заяви, че срещата Обама-Ердоган ще се състои във вторник. Той посочи, че много искат да обменят мнения с Турция по различни въпроси, защото като стратегически съюзници в НАТО работят заедно по много трудни проблеми. На срещата ще бъдат обсъдени и усилията за нормализиране на турско-арменските отношения, за което САЩ изказват активна подкрепа.

Барак Обама и Реджеп Тайип Ердоган ще се срещнат във Вашингтон
12 април 2010 | 02:05 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Вашингтон. Президентът на САЩ Барак Обама и турският премиер Реджеп Тайип Ердоган ще се срещнат във вторник в рамките на срещата по ядрената сигурност, която ще се състои във Вашингтон през следващите два дни, предаде АФП.
Обама и Ердоган ще разговарят по „спешните проблеми, по които САЩ и Турция работят в момента”, между които е „положението в Ирак и Афганистан”, „необходимостта Иран да спазва задълженията си” и „нормализацията на отношенията между Турция и Армения”.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2