Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 8 април 2010 г.

Радио "Гласът на Турция" - 08.04.2010 г. !

Опозицията в Киргизстан свали правителството

Опозицията в Киргизстан свали правителството на президента Курманбек Бакиев.

Изпратена 08.04.2010 11:44:49 UTC

Обновена 08.04.2010 11:44:49 UTC

Новото управление съобщи, че ще сформира временно правителство и че са взели под контрол положението във всички области с изключение на Джелалабад и Ош.

Президентът Курбанбек Бакиев избяга в родния си град Джелалабад. Според официалните източници броят на загиналите в инцидентите е 68 души.

Роза Отунбаева, която преди 5 години бе допринесла за избирането на Курманбек Бакиев за президент на страната, но която в последтвие пое лидерството на опозицията съобщи, че е разпуснала правителството и че е застанала начело на управляващата групировка.

Отунбаева, която отправи призив към Бакиев да подаде оставка отбеляза, че Бакиев може да отправи призив за протести към привържениците си в южните части на страната.

Отунбаева посочи, че след поправки в избирателния закон и закона за политическите партии ще бъдат проведени избори и че ще проведе среща с Бакиев в родния му град Джелалабад.

Отунбаева посочи, че американската военна база в Манас няма да бъде закрита.

Междувременно дейностите на 5 банки в странта бяха суспендирани за срок от 6 месеца.

Протестиращите в столицата Бишкек нападнаха къщата на Бакиев и административните сгради. Едно от местата, които бяха разграбени е държавното радио на Киргизстан.

Според някои източници по време на инцидентите загинаха 68 души, а според опозицията техния брой е 100.

Съобщено бе, че след вчерашните инциденти в Бишкек положението днес е спокойно.

Инцидентите в град Ош продължават, а опозицията и привържениците на Бакиев са в сблъсък.

Вследствие на тези събития Узбекистан затвори границата си с Киргизстан.

Премиерът на Русия Владимир Путин подкрепящ Отунбаева съобщи, че Русия няма нищо общо с промяната на властта в Киргизстан.
-
Преглед на турския печат 08.04.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 08.04.2010 10:36:37 UTC

Обновена 08.04.2010 10:36:37 UTC

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Дипломация в Париж” съобщава за контактите на премиера Реджеп Тайип Ердоган в Париж. В новината пише, че премиерът Ердоган е провел контакти с президента на Франция Никола Саркози, с председателя на Сената и премиера.

Вестник Заман в новината относно контактите на премиера Ердоган в Париж предава, че френският президент Никола Саркози обявяващ се против членството на Турция в ЕС е приел поканата на премиера Ердоган и в края на годината ще посети Турция. Вестникът сочи, че Саркози ще посети Турция преди да поеме ротационното председателство на групата Г-20.

Вестник Ватан в новина по същата тема съобщава, че френският президент Никола Саркози, който е приел поканата на премиера Ердоган ще види отново Турция след 30 годишен период. Вестникът отбелязва, че по време на срещата си с Ердоган, френския президент е подновил подкрепата си за процеса на нормализиране на отношенията между Турция и Армения и е посочил, че подкрепят Турция в борбата, която води срещу терористичната организация ПКК.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Закрита бе инициативата „Сезон на Турция във Франция” съобщава, че церемонията по закриването на културната инициатива „Сезон на Турция във Франция”, която бе стартирана преди 9 месеца се е състояла в уникалната театрална зала на Версайския дворец, където от 240 години насам не са изнасяни никакви представления. Вестникът пише, че френските компетентни лица са оповестили, че за последно в тази театрална зала е била осъществена сватбата на крал Луис 14 и Мария Антоанета през 1770 година.

Вестник Стар в новината със заглавие „Старт за нормализиране на отношенията с Армения преди 24 април” съобщава, че премиерът Ердоган е изпратил на арменския държавен глава Серж Саркисян второ писмо относно процеса на нормализиране на отношенията между двете страни посредством специалния представител на Турция посланик Феридун Синирлиоглу. В писмото Ердоган отбелязва „Нека да не правим крачка назад”. Вестникът пише, че двамата лидери ще се срещнат на 13 април във Вашингтон.

Вестник Сабах съобщава, че турски кораб „YASİN-C” с 25 членния си екипаж е бил похитен от морски пирати на 270 морски мили от пристанище Момбаса в Кения.

Вестник Миллиет предава, че според анализа за Турция подготвен от най-голямата американска информационна агенция Bloomberg прогнозата направена от Голдман Сакс през 2008ма година, че турската икономика ще задмине световните гиганти вече изглежда напълно възможна.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че десетки хиляди души в Киргизстан в знак на протест срещу високите цени са се стекли по улиците и са нападнали административните сгради и телевизионните канали. Вестникът предава, че според получени слухове президента Курманбек Бакийев се укривал в град Ош. Вестникът пише, че опозицията в Киргизстан е съобщила, че в сблъсъците между протестиращите граждани и полицията са загинали 100 души.

Вестник Ватан отбелязва, че министерството на здравеопазването на Великобритания е забранило томографското сканиране на здравословни лица тъй като излага човешкото тяло на 10 кратно по-висока радиация от нормалната. Вестникът пише, че според британското министерство на здравеопазването радиацията, на която се излага човешкото тяло при томографското сканиране е в същата степен като при спасилите се от атомното нападение над Хирошима.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2