Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 4 март 2010 г.

Turkiye haberler - 04.03.2010 !

Основните политически сили във Великобритания синхронизираха позицията си за приемането на Турция в ЕС
04 март 2010 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Лондон. Трите основни британски партии координираха подхода си за евентуалното приемане на Турция в ЕС, както и за нуждата на блока да мисли отвъд партньорството със САЩ, съобщава агенция Синхуа.
Единодушието беше постигнато по време на семинар в централата на мозъчен тръст в Лондон, като на форума присъстваха настоящият външен министър на Великобритания Дейвид Милибанд, опозиционната му сянка от консерваторите Уилям Хейг и говорителят на либерал-демократите Едуард Дейви.
„Заради енергетиката, както и изграждането на мостове към мюсюлманския свят, връзката между ЕС и Турция ще бъде от основно геостратегическо значение през следващите 20 години. Ако превърнем ЕС в християнски клуб, ще изпратим ужасно послание по света”, коментира Милибанд. Британският външен министър допълни, че спорът за Кипър е основната пречка в отношенията между Брюксел и Анкара.

Министърът на външните работи на Турция заяви, че Анкара не иска ядрено оръжие в региона
04 март 2010 | 12:59 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу заяви, че цел на Турция е да превърне Близкия изток в регион на мира, стабилността и процъфтяване, съобщава турски медии. Той отбеляза, че Турция ще полага и ще продължава да полага усилия за разрешаване на кризата около ядрената програма на Иран по мирен път.
„В това отношение Турция има ясна политика. Използването на ядрено оръжие като инструмент за осъществяване на политически цели се разглежда от нас като престъпление срещу човечеството…Ние не искаме ядрено оръжие в нашия регион. Не само в Иран, но и в други страни”, отбеляза турският външен министър.

Турският президент призова Барак Обама да наложи вето на законопроекта за геноцида над арменците
04 март 2010 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Турският президент Абдуллах Гюл призова американския си колега Барак Обама да наложи вето на законопроекта, който има за цел да определи масовите убийства на арменци от османски турци за геноцид, предаде АФП.
Гюл е разговарял по телефона късно в сряда с Обама „по въпроси, засягащи двустранните връзки и регионални отношения”.
В. „Хюриет” съобщи, че Гюл е призовал Обама да използва влиянието си да блокира законопроекта, предупреждавайки, че неговото приемане ще влоши връзките между двете страни-членки на НАТО.
Анкара предупреди по-рано, че законопроектът също така може да навреди на усилията за подобряване на отношенията с Армения.

Президентите на Турция и САЩ разговаряха по телефона преди гласуването на резолюция за арменския геноцид
04 март 2010 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Президентите на Турция и САЩ разговаряха по телефона вчера, в навечерието на гласуване на резолюцията за арменския геноцид в комисия на американския Конгрес, съобщава Анадолската агенция. Както се посочва в съобщение на турското президентство, Абдуллах Гюл и Барак Обама обменили мнения по двустранни и регионални въпроси.
Знаменателен е фактът, че разговорът се е състоял преди насроченото за днес гласуване в комисията по външни работи на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ на резолюцията за събитията в Турция през 1915 година, отбелязали турски служители.

„Ди Пресе”: Ердоган има желание да изтегли турските военнослужещи от Кипър
04 март 2010 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Виена. В интервю за няколко кипърски вестника турският премиер Реджеп Тайип Ердоган за първи път демонстрира желание за изтегляне на военнослужещите от северната част на Кипър, отбелязва австрийският в. „Ди Пресе”. Това означава, че най-големите препятствия за обединението на острова може да бъдат отстранени. С желанието си да изтегли турските войници от Кипър Ердоган също така увеличава шансовете на Турция за присъединяване към Европейския съюз.

Лидерът на кипърските турци пристига в Анкара
04 март 2010 | 00:48 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Премиерът на Северен Кипър Дервиш Ероглу ще бъде на посещение днес в Анкара, където ще бъде приет от президента Абдуллах Гюл и ще има срещи с премиера Реджеп Тайип Ердоганр и с външния министър Мехмет Давутоглу, предаде Анадолската агенция.
Посещението на министър–председателя на признатата само от Турция Севернокипърска турска република е по покана на Международната организация за стратегически изследвания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2