Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 4 март 2010 г.

TRT - VOT - News - 04.03.2010 !

Започват ежегодно провежданите учения на НАТО

Днес започват ежегодно провежданите учения на НАТО за управление на кризи СМХ.

Изпратена 04.03.2010 13:00:55 UTC

Обновена 04.03.2010 13:00:55 UTC

Днес започват ежегодно провежданите учения на НАТО за управление на кризи СМХ.

В ученията ще участват страните членки на НАТО и на инициативите Партньорство за мир и Средиземноморски диалог като ученията ще се проведат едновременно както в Щаба на НАТО, така и в столиците на страните членки.

Учението ще се проведе въз основа на генеричен сценарий и в рамките на ответна операция срещу причинена от ООН криза ще се разработи механизма на алианса за взимане на решения. Ученията, имащи за цел изпробването на способността на НАТО да се защитава срещу химически, биологически и радиологични заплахи ще приключат на 10 март 2010 година.

В Турция учението на НАТО за управление на кризи СМХ ще се проведе в сградата на Генералния секретариат на Общото събрание на Съвета за национална сигурност.
-
Гюл проведе телефонен разговор с Обама

Президентът Абдуллах Гюл проведе телефонен разговор с президента на САЩ Барак Обама.

Изпратена 04.03.2010 11:54:36 UTC

Обновена 04.03.2010 13:28:03 UTC

Президентът Абдуллах Гюл проведе телефонен разговор с президента на САЩ Барак Обама.

По време на телефонния разговор двамата лидери обсъдиха двустранни и регионални въпроси.

Внимание привлича факта, че телефонния разговор бе проведен непосредственно преди гласуването в Комисията по външни отношения на Камарата на представителите в САЩ на проекторезолюцията относно арменските твърдения за събития от 1915 година.
-
Манга ще представя Турция с песента „We could be the same”

Стана известна песента на рок групата Мангa, която ще представи Турция на конкурса за песен Евровизия 2010.

Изпратена 04.03.2010 13:13:04 UTC

Обновена 04.03.2010 13:13:04 UTC

Стана известна песента на рок групата Мангa, която ще представи Турция на конкурса за песен Евровизия 2010.

Песента на МАНГA „We could be the same” или „може да бъдем едни и същи” бе представена на живо по каналите на Турската телевизия ТРТ на гражданите на Турция и на целия свят.

Рок групата ще представи Турция първо на полуфинала на 27 Май и ако се класира ще участва и на финала на 29 май 2010 г. в Осло.
-
Политическите среди разкритикуваха проекторезолюцията

Политическите среди във Вашингтон разкритикуваха проекторезолюцията за арменските твърдения относно събитията през 1915 година, която ще бъде гласувана днес от Комисията по външни отношения на Камарата на представителите в САЩ.

Изпратена 04.03.2010 12:41:45 UTC

Обновена 04.03.2010 12:41:45 UTC

Политическите среди във Вашингтон разкритикуваха проекторезолюцията за арменските твърдения относно събитията през 1915 година, която ще бъде гласувана днес от Комисията по външни отношения на Камарата на представителите в САЩ.

Републиканският член от Камарата на представителите Ед Уайтфийлд в интервю за репортера на Турското радио и телевизия във Вашингтон отбеляза, че тази проекторезолюция няма да послужи за нищо друго освен да навреди на Турско-Американските отношения и за създаването на нови проблеми. Уайтфийлд каза „Голяма грешка е поставянето на този въпрос на дневен ред в период когато между правителствата на Турция и Армения се водят преговори и още повече, че този въпрос трябва да бъде дискутиран от историците”.

Уайтфийлд, който същевременно е председател на групата за приятелство с Турция акцентува, че тази проекторезолюция, която не предвижда налагането на санкции представлява загуба на време и ще навреди на отношенията между Турция и САЩ.

Ед Уайтфийлд припомни, че подобна проекторезолюция е била поставена на дневен реди преди няколко години и каза „Обама не прави никакви опити да спре проекторезолюцията и според мен това е голяма грешка. Турция бе една от първите страни, които Обама посети след като бе избран за президент на САЩ. Турция е важен член на НАТО, има военен контингент в Афганистан и въобще е важен партньор по редица други въпроси. В Турция имаме военна база. Турция същевременно е наш важен търговски пратньор”.

Ед Уайтфийлд посочи за пример позицията на Великобритания относно събитията през 1915 година и акцентува, че Великобритания не се намесва по този въпрос.
-
Преговорите продължават

Продължават преките преговори между президента на ТРСК Мехмет Али Талят и лидера на кипърските гърци Димитрис Христофяс за намирането на разрешение на Кипърския въпрос.

Изпратена 04.03.2010 12:45:36 UTC

Обновена 04.03.2010 12:45:36 UTC

Продължават преките преговори между президента на ТРСК Мехмет Али Талят и лидера на кипърските гърци Димитрис Христофяс за намирането на разрешение на Кипърския въпрос.

Лидерите, които се срещнаха за 69ти пореден път в буферната зона в Кипър преговарят над преговорната глава „Икономика”.
-
Проекторезолюцията ще бъде гласувана днес

Проекторезолюцията относно арменските твърдения за събитията през 1915 година ще бъде представена за гласуване днес в Комисията по външни отношения на Камарата на представителите в САЩ.

Изпратена 04.03.2010 11:52:30 UTC

Обновена 04.03.2010 11:52:30 UTC

Проекторезолюцията относно арменските твърдения за събитията през 1915 година ще бъде представена за гласуване днес в Комисията по външни отношения на Камарата на представителите в САЩ.

Турция е против прокарването през Камарата на представителите на проекторезолюцията относно неоснователните арменски тези и се възползва от всички възможности за да възпрепятства одобрението й.

Външният министър Ахмет Давутоглу заяви, че според Турция обсъждането от Комисията по външни отношения на Камарата на представителите в САЩ на подобна проекторезолюция е неприемливо както от политическа така и от етична гледна точка и каза дословно „Членовете на Конгреса трябва да вземат решение вземайки предвид бъдещето на отношенията между Турция и САЩ и Турция и Армения. Даването на положителен вот поради обречени политически доводи ще навреди на тези отношения”.

Давутоглу, който се намира на посещение в Египет отбеляза, че поддържа контакт с американските си събеседници и че всеки трябва да се отнесе деликатно към въпроса. Давутоглу каза „Приемането на решение обезпокояващо страна оказваща толкова голям принос за световния и регионалния мир е нелогично. Всеки трябва да бъде наясно с това. Надяваме се членовете на Комисията по външни отношения на Камарата на представителите в САЩ да не допуснат подобна грешка”.

В рамките на инициативите на Турция срещу проекторезолюцията две делегации от ВНСТ лобират във Вашингтон.

Председателят на Комисията по външна политика към ВНСТ Мурат Мерджан каза, че обсъждането на арменските твърдения в Американския конгрес може да навреди на продължаващия процес на нормализиране на двустранните отношения между Турция и Армения.

В речта си на заседание организирано от идейно учреждение във Вашингтон Мерджан каза, че събитията от 1915 година трябва да бъдат проучени не от политици, а от независими историци.
-
Преглед на турския печат 04.03.2010

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 04.03.2010 11:13:46 UTC

Обновена 04.03.2010 11:13:46 UTC

Вестник Стар съобщава, че преди гласуването на прокторезолюцията относно арменските твърдения за събитията от 1915 година, администрацията на президента Обама и редица видни компании и учени са отправили предупреждение към Комисията по външни отношения на Камарата на представителите в САЩ. Вестникът предава, че от държавният департамент на САЩ е било направено изявлението „Случилото се преди 90 години е загадка, света има интерес от бъдещето”, а няколко видни американски компании в писмо до Комисията са отбелязали „Не ядосвайте Турция, която е наш съюзник и партньор”.

Вестник Йени Шафак съобщава, че в писмото на директорите на изпълнителните съвети на фирмите Локхийд Мартин, Боинг, Райтон, Юнайтед Текноложи и Нортоп Грунман до Комисията по външни отношения на Камарата на представителите в САЩ е отбелязано „Ако проекторезолюцията бъде одобрена ще предизвика сериозен проблем в Турско-Американските отношения и всичко ще бъде поставено под риск”.

Вестник Ватан публикува новината по темата със заглавието „Турция реагира остро срещу САЩ” и пише, че американските гигантски компании са оказали намеса в отговор на изявлението на Анкара „Ако проекторезолюцията бъде одобрена ще анулираме договорите за закупуване на самолети, хеликоптери, оръжие и ракети на стойност 45 милиарда долара”.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Съдбата на проекторезолюцията е в ръцете на 7те неориентирани члена” предава, че съдбата на арменската проекторезолюция, която ще бъде представена за гласуване днес ще бъде определена от 7 неориентиране членове на Комисията по външни отношения на Камарата на представителите в САЩ. Вестникът сочи, че е било научено, че 22ма от 46те членове на Комисията ще одобрят проекторезолюцията за арменските твърдения, а 17 от членовете ще дадат отрицателен вот.

Вестник Заман съобщава, че Дамаск е реагирал остро срещу новините излъчени в подкрепа на арменските твърдения от американския телевизионен канал CBS, че масовите гробове се намират на територията на Сирия. Вестникът предава, че сирийският министър на информацията Мухсин Билял е опровергал новините, че в град Дейр ез-Зор има масов гроб и е казал дословно „Тази новина е пълна лъжа. Ако знаехме намеренията им няша да позволим да заснимат кадри тук”.

Вестник Хабер Тюрк отбелязва, че снощи в приятелска среща от Евро 2012 година националният отбор по футбол на Турция е победил с резултат 2:0 гостуващия състав на Хондурас. Вестникът предава, че головете за турския отбор са били отбелязани от Емре Гюнгюр и Хамит Алтънтоп.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че вчера песента „We could be the same”, с която турската рок група Манга ще представи Турция на таз годишния конкурс за естрадна песен Евровизия е била излъчена за първи път по телевизията. Вестникът сочи, че солистът на Манга- Ферман Ангюл е казал, че са подготвили изключително хубава песен и че са убедени, че ще спечелят първото място.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2