Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 4 март 2010 г.

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган:Всеки трябва да си знае мястото !

Армията под контрол или режим на Ердоган?

3 Март 2010

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Кафесаясет

Арестуването в Турция на десетки офицери, обвинени в участие в план за преврат, нанесе сериозен удар върху безнаказаността, с която се ползваше армията, но някои наблюдатели си задават въпроси за мотивите на ислямско-консервативното правителство в областта на демокрацията.

Основните партии са единодушни за това, че армията трябва да се оттегли от политическата сцена, но критиците на управляващата Партия на справедливостта и развитието се безпокоят от открилата се така възможност за авторитарен уклон на правителството. Те отбелязват специално честите му нападки срещу медиите и правосъдието.
Премиерът Реджеп Тайип Ердоган приветства в петък разследването за предполагаем план за преврат, датиращ от 2003 г., като “проява на една напреднала демокрация”, но в същото изказване той призова и медийните босове да уволняват авторите на публикации, които според него “създават напрежения” в страната. “Всеки трябва да си знае мястото. Тези, които са им дали перото, трябва да им кажат: “Съжаляваме, няма вече място за вас в този дом”", заяви Ердоган.

Според Джан Дюндар от либералния ежедневник “Миллиет” изказването на премиера представлява нов знак за слабата му привързаност към демократичните ценности. “Режимът в съзнанието на премиера е също толкова авторитарен и потиснически, колкото “надзорът на военните”, срещу който той твърди, че е насочено разследването на плана за преврат, отбеляза анализаторът в статия в понеделник. “Той не се опитва да премахне режима на надзор, а да го монополизира”. Тридесет и петима офицери на активна служба или от резерва бяха обвинени и поставени под арест през последните дни заради предполагаемото им участие в плана “Чук”, който според правосъдието е целял да се предизвика хаос в Турция и така да се създадат благоприятни условия за сваляне на правителството от армията. Армията, която се разглежда като пазителка на светския режим, е отстранила от власт четири правителства от 1960 г. насам.

Няколко десетки военнослужещи са вече съдебно преследвани в рамките на друго разследване, предприето през 2007 г. и отнасящо се до мрежата Ергенекон, която също е обвинена, че е искала да извърши атентати, за да насърчи намеса на армията. Разследването на мрежата Ергенекон, което е приветствано от проправителствените и либерални среди, които виждат в него безпрецедентен напредък в борбата за установяване на правова държава, също има ожесточени критици. Те обвиняват правителството, че иска да накара да замълчи опозицията, която е привърженик на светските принципи. Разследването бе критикувано специално заради масовото прибягване до телефонни подслушвания, включително на съдии, и до тайни свидетели.

Професорът по конституционно право Сюхейл Батум определи арестите, извършени миналата седмица, като “заключителната фаза на една стратегия”, целяща да отслаби опонентите на Партията на справедливостта и развитието. “Някои в средите на армията може да са планирали преврат и трябва да бъдат съдени, но не мога да приема толкова хора да бъдат арестувани”, заяви Батум. “Целта (на ПСР) е очевидна: да установят една мнима демокрация и законов ред, който зависи от тях, което според мен е авторитарен режим”, посочи той. Седат Лачинер, директор на център за международни стратегически проучвания (USAK), не споделя това мнение и изразява съжаление за усилията за дискредитиране на сегашния процес на прогонване на военните извън полето на политиката.

“Преобразованията, на които сме свидетели, са революционни”, посочва той. “В Турция съществува един военен истаблишмънт, който не е съставен само от войници, но и от съдии и прокурори и други бюрократи”. Да се постави под контрол армията е “най-спешният въпрос” за Турция, подчертава той. “Какви проблеми може да решава една държава с постоянно дебнещата я заплаха от чук?”.

По БТА

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2