Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 2 март 2010 г.

Turkiye haberler - 02.03.2010 !

Израел достави на Турция безпилотни летателни апарати
02 март 2010 | 16:43 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. След забавяне от две години в Турция бяха доставени шест безпилотни летателни апарата „Херон”, израелско производство, съобщават турски медии.
Останалите четири апарата, предвидени от сключения между Анкара и Тел Авив договор, ще бъдат предадени на Турция през май или юни.
Междувременно израелските компании трябва да платят около 12 млн. долара неустойки за забавянето. По думите на представител на турските власти Израел ще компенсира тази сума с техническо оборудване и обучение на турски специалисти за работа с летателните апарати.

Общо 70 кг хероин и 93 кг хашиш са иззети при акции в две турски провинции
02 март 2010 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Мерсин. Полицията конфискува 70 кг хероин днес в провинция Мерсин, Южна Турция, съобщава Анадолската агенция. В камион, спрян за проверка близо до пристанище Мерсин, полицаите намерили скрития наркотик. Арестувани са трима души.
В провинция Коджаели, Северозападна Турция, са открити 93 кг хашиш, разпределен в 36 пакета. Микробусът, пътуващ от Диарбекир за Истанбул, бил спрян за проверка близо до град Картепе. Това е станало на 19 февруари, уточнява агенцията
В три провинции – Коджаели, Диарбекир и Истанбул, са задържани общо 11 души за участие в трафик на наркотици.

"Заман": Генералният щаб на турската армия призна автентичността на заговора за преврат на Дурсун Чичек
02 март 2010 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Ново военно разследване е започнало по заговора за преврат, изготвен според твърденията от действащ полковник. Това става след като са получени нови сведения, които говорят за автентичността на заговора, съобщи Генералният щаб на турската армия в изявление, публикувано на страницата си в интернет на 1 март, пише днес турският всекидневник "Заман".
Изявлението рязко контрастира с твърдото отричане от страна на началника на Генералния щаб генерал Илкер Башбуг на съществуването на такъв заговор. Заговорът бе окачествен като „лист хартия” и турски вестник бе обвинен, че е публикувал фотокопирана версия на работен документ, за да се подрони авторитетът на турските въоръжени сили, припомня „Заман”.Според твърденията въпросният заговор, озаглавен "план за действие за борба с реакционерството", бил изготвен от полковник Дурсун Чичек.
Генералният щаб оповести също, че военен прокурор е поискал ареста на Чичек, но военният съд към щаба отказал. Разследването продължава в офиса на военния прокурор.

Турция: Още двама турски офицери са арестувани по опита за преврат
02 март 2010 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Още двама турски офицери са арестувани по опита за преврат „Кувалд”, предаде турското електронно издание „Today’s Zaman”.
Така общият брой на арестуваните става 35 души.
Последните двама арестувани са полковник Хасан Озчобан, началник на жандармерията в град Коня, в центъра на Южен Анадол, и подполковник Юмер Келели.
Полковник Озчобан е обвинен в подготовка на терористични актове в турски джамии по време на петъчни служби.

Агенция „Фокус” припомня:
Планът за подготвян военен преврат „Кувалд” бе публикуван за първи път през януари във вестник „Тараф”. Според изданието той е разработен още през 2003 г. „Кувалд” е предвиждал дестабилизация на Турция чрез поредица от терористични операции и последващо сваляне на правителството на Ердоган от власт. Смята се, че във въоръжените сили съществуват групи офицери, които приемат Партията на справедливостта като заплаха за светския характер на турската държава и водят борба срещу нея.

Турция: За първи път е повдигнато обвинение на действащ командващ на полева армия
02 март 2010 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. За първи път в най-новата история на Турция е повдигнато обвинение на действащ командващ на полева армия, предаде РИА „Новости”.Обвинението е подготвено от прокуратурата в провинция Ерзурум, в източната част на страната, в рамките на разследването на ултранационалистическата организация „Ергенекон” за подготовка на военен преврат.
В рамките на разследването са обхванати около 200 души – политици, общественици, журналисти, адвокати, университетски преподаватели, бивши и действащи военни, полицаи. Съдебните заседания се провеждат Истанбул вече трета година.
Новото обвинение е повдигнато на 16 лица, които ако бъдат признати за виновни ще получат от 7,5 до 15 години затвор.
Сред обвиняемите са командващият Трета полева армия армейски генерал Салдирай Берк, командирът на жандармерията в Ерзурум полковник Али Тапан, местният шеф на Националната разузнавателна служба /МИТ/ Шинаси Демир, главният прокурор на провинция Ерзурум Илхан Джиханер и др.

Безработицата в Турция е била 14% през 2009 г.
02 март 2010 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Безработицата в Турция през 2009 г. е била 14% при 11% през 2008 г., съобщи Анадолската агенция. Броят на безработните през миналата година е нараснал с 860 000 души в сравнение с предходната и е достигнал 3 471 000, сочат оповестените днес данни на турския Национален статистически институт.
Към 31 декември 2009 г. населението на Турция е наброявало 72 561 312 души.

„Филелевтерос”: Турските войски биха могли да се изтеглят от Кипър, според Реджеп Тайип Ердоган
02 март 2010 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул.Турските войски биха могли да се изтеглят от Кипър, стига двете страни да се споразумеят, съобщи електронното издание на кипърския вестник „Филелевтерос” . Това е заявил пред кипърски журналисти в Истанбул турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. По думите му целта на Турция е да бъде постигнато трайно и цялостно решение на кипърския въпрос на базата на двузонална двуобщностна федерация с политическо равенство, съгласно резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Турция иска да види Кипър като мирен остров и няма скрит дневен ред, подчерта Ердоган. Той отново изрази турската позиция, че гръцко-кипърската страна забавя преговорите. Кипърският правителствен говорител Стефанос Стефану коментира в отговор, че „турското правителство твърди, че работи за решение на кипърския въпрос, но досега не сме видели нищо, което да сочи, че полага усилия в тази посока”.

Анадолска агенция: Турция остава безпристрастна към президентските избори в Северен Кипър
02 март 2010 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Начало / Кипър
Анкара. Турското външно министерство заяви, че Турция запазва безпристрастното си отношение към президентските избори в Северен Кипър и желае успех на всички кандидати, предаде Анадолската агенция. Изборите в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република са насрочени за 18 април.
Съобщението на министерството е публикувано след като президентът на Северен Кипър Мехмет Али Талят направи изявление, че споделя виждането на турското правителство за намиране на справедливо и трайно решение в Кипър и че идеята за решение ще пострада, ако той загуби изборите, припомня агенцията.
Правителството на Турция поддържа трайно и справедливо решние в Кипър откакто е на власт, се казва в министерското съобщение и се подчертава, че правителството е насърчавало кипърските турци да гласуват положително на референдума през април 2004 г. и продължава да подкрепя конструктивната политика на кипърските турци въпреки неотстъпчивостта на кипърските гърци в сегашните преговори. „В СКТР е налице перфектно функционираща демокрация”, се казва в съобщението и се изтъква, че решимостта и подкрепата на Турция за решаване на кипърския въпрос ще продължи независимо кой ще бъде президент.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2