Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 2 март 2010 г.

TRT - VOT - News - 02.03.2010 !

Гус Хидинк е новия технически директор на националния отбор по футбол...

Хидинк е 18тия чужденец поемащ ръководството на нционалния отбор...

Изпратена 02.03.2010 07:51:09 UTC

Обновена 02.03.2010 07:51:09 UTC

Новият технически директор на турския национален отбор по футбол Гус Хидинк е първият холандец поемащ този пост. До днес турския национален отбор бе ръководен от 41 технически директора, 24 от които турци и 17 чужденци. Хидинк е 42рия технически директор на турския национален отбор по футбол и 18тия чужденец поемащ ръководството на националния отбор.
-
Износът за месец февруари е нарастнал...

Оповестени бяха цифрите на износа на турски стоки...

Изпратена 02.03.2010 07:49:20 UTC

Обновена 02.03.2010 07:49:20 UTC

Съюзът на турските износители оповести цифрите за износа на турски стоки за месец февруари. Според данните, износът на турски стоки през изтеклия месец е нарастнал с 20,34 процента и е достигнал стойностното изражение от 8 милиарда и 226 милиона долара. Приходите на Турция от износа за последния 12 месечен период възлизат на 99 милиарда и 337 милиона долара. Износът на годишна база е намалял с 18 процента.
-
Караджич: "Каузата ни е справедлива и свещенна"

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич се яви пред съда и във втория ден от процеса водещ се в Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия в Хага.

Изпратена 02.03.2010 11:37:20 UTC

Обновена 02.03.2010 11:37:20 UTC

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич се яви пред съда и във втория ден от процеса водещ се в Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия в Хага.

В защитата си от първия ден Караджич заяви, че каузата им срещу мюсюлманите е справедлива и свещенна.

Караджич бе изградил своята защита на тезата че са били принудени да се отбраняват.

64 годишният Караджич е обвиняван, че в периода от 1992-95 година е избил 8 хиляди мюсюлмани в Сребреница, извършване на масови кланета, етническа чистка и геноцид.

Караджич, който бе издирван в продължение на 13 години бе заловен през 2008 година в столицата на Сърбия-Белград.
-
Киргизия бе разтърсена от земен трус

Киргизия бе разтърсена от земен трус с магнитуд 5 бала по скалата на Рихтер.

Изпратена 02.03.2010 11:34:37 UTC

Обновена 02.03.2010 11:34:37 UTC

Киргизия бе разтърсена от земен трус с магнитуд 5 бала по скалата на Рихтер.

Американската служба за геологични наблюдения съобщи, че епицентъра на земния трус е на 78 км югоизточно от столицата Бишкек и на дълбочина 17 км.

Предполага се, че земетресението е придизвикало сериозни разрушения.
-
Таркан бе освободен...

Таркан и още 9 души бяха освободени след разпита в съдебната палата...

Изпратена 02.03.2010 07:47:06 UTC

Обновена 02.03.2010 07:47:06 UTC

Турската поп-звезда Таркан, който бе арестуван по време на операция на полицията срещу пласьори на наркотици, бе освободен, след като даде показания в съдебната палата в истанбулския квартал Бешикташ. Таркан бе арестуван в рамките на операция на отдела за борба с наркотрафика към истанбулската дирекция на полицията срещу престъпна организация за пласиране на наркотици.
-
Среща Давутоглу-Мубарек...

Давутоглу е на посещение в Египет...

Изпратена 02.03.2010 11:04:48 UTC

Обновена 02.03.2010 11:04:48 UTC

Мнистърът на външните работи на Турция Ахмед Дaвутоглу, който е на официално посещение в Египет, бе приет от президента на тази страна Хюсню Мубарек. Отбелязано бе, че срещата, състояла се в египетския курортен център Шарм Ел Шейх е била проведена в рамките на подписания през 2007ма година рамков договор за турско-египетски стратегически диалог.
Съобщено бе, че на срещата египетския президент е подчертал, че трябва да бъде развито морското корабоплаване между двете страни. Обсъден е бил и проблемът с иранската ядрена програма и е била направена преценка на преговорите между палестинските фракци.
На срещата Давутоглу е отбелязъл, че са респектирани от усилията на Египет по палестинския проблем и е казал, че Турция винаги е готова да окаже помощ и подкрепа по въпроса.
По време на срещата са били обсъдени и пътищата за съживяването на изправения пред безизходица близкоизточен умиротворителен процес.
-
Преглед на турския печат 02.03.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 02.03.2010 11:28:17 UTC

Обновена 02.03.2010 11:28:17 UTC

Вестник Заман съобщава, че преди 24 април Турско-Американските отношения, както всяка година така и тази преминават през теста на арменските твърдения за геноцид. Вестникът предава, че на 4 март, четвъртък Комисията по външни отношения на Камарата на представителите в САЩ ще обсъди проекторезолюцията предвиждаща събитията от 1915та година да бъдат окачествени като геноцид. В отговор на това Анкара е започнала дипломатически инициативи за да възпрепятства приемането на проекторезолюцията. Докато две отделни групи от депутати водят контакти във Вашингтон, вчера външното министерство на Турция публикува „предупредително послание” до американската администрация. Министерството предупреждава, че проекторезолюцията ще навреди на усилията за нормализиране на отношенията между Турция и Армения. Основното предупреждение обаче се очаква да бъде направено по време на посещението през идните дни на външния министър Ахмет Давутоглу в САЩ.

Вестник Стар отбелзва, че докато Комисията по външни отношения на Камарата на представителите в САЩ се готви да внесе за обсъждане проекторезолюцията относно арменските твърдения за геноцид Турция и Армения са поставили подпис под още една новост. В новината се акцентува, че външният министър Ахмет Давутоглу е обсъдил с президента на Армения Серж Саркисян в Киев въпроса с Нагорни Карабах и че това е положително събитие тъй като се случва за първи път в историята на двете страни.

Вестник Йени Шафак съобщава, че правителството ще сформира комисия, която да води дейности първоначално за облекчаване на визовия режим на ЕС с Турция, а в последствие за пълната отмяна на визите. Вестникът предава, че този въпрос се е превърнал в приоритет в преговорите на Турция с ЕС.

Вестник Йени Шафак в друга новина отбелязва, че психолозите от екипа на Турския червен полумесец, който се намира в Хаити рехабилитират децата пострадали в земетресението. Вестникът съобщава, че Турският червен полумесец е построил палатково градче в Хаити, който бе разрушен от земетресението и не само, че посреща нуждите от храна на пострадалите, но също така рехабилитацията на пострадалите деца е била поета от психолозите от екипа на Турския червен полумесец.

Вестник Сабах пише, че Турската интернационална петролна компания /TPIC/ е спечелила търга на стойност 318 милиона долара предвиждащ отварянето на 45 нефтени кладенци в иракското находище в „Румайла”. Вестникът предава, че през 2009 година TPIC е осъществила сондаж в 36 кладенци. 3 от кладенците са в Казахстан, 1 в Туркменистан, а останалите 32 са в Турция. Вестникът сочи, че TPIC е поела ангажимент за отварянето на общо 197 кладенци, 17 от които в Казахстан, а останалите 180 в Турция.

Вестник Миллиет съобщава, че бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич в защитата си пред Трибунала в Хага е отбелязал, че босненските сърби са водили справедлива и свещенна война за да възпрепятстват превземането на властта от мюсюлманите. Радован Караджич е заявил, че крайно радикалните босненци са възнамерявали да създадат ислямска държава.

Вестник Хюрриет съобщава, че продължават прожекциите на първия турски триизмерен филм. В новината се отбелязва, че Музафер Йълдъръм-главният изпълнителен директор на Марс Етертайнмен Груп, който е партньор в проекта на първия турски триизмерен филм, който се очаква да бъде приключен до края на годината е казал, че през 2010 година приходите от турското кино ще достигнат 275 милиона долара.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2