Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 1 март 2010 г.

Turkiye haberler - 01.03.2010 !

„Ватан”: Турското външно министерство отправи предупреждение към САЩ за отношенията между двете страни
01 март 2010 | 15:09 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Турското външно министерство отправи предупреждение към САЩ за отношенията между двете страни във връзка с проекторезолюцията за арменския геноцид, който в четвъртък ще се разглежда в Комитета за външни отношения към конгреса на САЩ, пише турският вестник „Ватан”. Министерството заявява, че посреща със съжаление поставянето на дневен ред на резолюцията и посочва, че приемането й може да разклати отношенията между двете страни. То посочва, че това ще нанесе вреда и на процеса за нормализиране на отношениата между Турция и Армения.

Банките „Зираат” и „Гаранти” са най-печелившите банки в Турция за 2009 година

01 март 2010 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Съветът за устройство и контрол на банките в Турция обяви банките с най-големи печалби за 2009 година, пише турският вестник „Дюня”. Според изнесените данни банката в Турция с най-голяма печалба е „Гаранти” – с 3,1 милиарда лири, следвана от „Иш банкасъ” и „Акбанк” с 2,7 милиарда лири печалба, „Халк банкасъ” с печалба от 1,6 милиарда лири и банката „Япъ креди” с печалба от 1,3 милиарда лири.
Това обаче не е окончателната класация, защото банката „Зираат”, която е първата турска банка, все още не е обявила печалбата си. Предполага се, че тя ще бъде от порядъка на 3,5 милиарда лири, което ще я нареди начело в класацията на най-печелившите банки.

„Милиет”: Израелската МОСАД стои зад задържането на лидера на ПКК Йоджалан в Кения, според нови твърдения
01 март 2010 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара/Тел Авив. Зад задържането на лидера на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан в Кения на 15 февруари 1999 година стоят израелските тайни служби МОСАД. Това се посочва в книга, опираща се на разкрития на израелски тайни агенти, пише турският вестник „Милиет”. Според книга за тайната история на МОСАД „Шпионите на Гидеон”, която предизвика твърде противоречиви реакции и беше обявено, че съдържа доста несъответствия, 6 израелски агенти, сред които една жена, са заловили лидера на ПКК. Йоджалан е бил „заклещен” точно преди да замине за Северен Ирак, както е възнамерявал. Според книгата методите на залавянето на Йоджалан твърде напомнят убийството на един от лидерите на военното крило на „Хамас” Махмуд ам Мабхух в Дубай.
Според вестник, издаван в Кения „Дейли нешъл”, ЦРУ е имало информация за отиването на Йоджалан в Кения, но залавянето е станало от израелските служби. МОСАД е преминала към действия след като тогавашният премиер Бюлент Еджевит е поискал помощ от колегата си Бенямин Нетаняху. Неговото условие е било акцията да бъде „поета официално” от турските тайни служби, а ролята на МОСАД да остане в тайна. ЦРУ е следила Йоджалан до дома на гръцкия посланик в Найроби, но не го е задържала. От летището обаче той е бил следен и от 6 агенти, които не са се различавали от туристи, отиващи на сафари. Те са следили отблизо лидера на ПКК и са обменяли информация с кенийските служби и ЦРУ. Един от агентите с перфектен кюрдски език е установил контакт с охраната на Йоджалан. След като му е било отказано убежище в Европа и ЮАР, в дома на гръцкия посланик в Найроби е било решено кюрдският терористичен лидер да замине за Кандил в Северен Ирак. Кенийските и израелските агенти са задържали Йоджалан още в дома, преди да отиде излезе навън и са го изпратили в Турция.

Турция предупреди САЩ за евентуално влошаване на отношенията
01 март 2010 | 14:13 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Турско-американските връзки ще пострадат, заедно с усилията за помиряване между Турция и Армения, ако американските законодатели одобрят законопроект, определящ като геноцид масовото избиване на арменци миналия век, обяви днес турското външно министерство, предаде АФП.
Предупреждението е направено три дни преди заседание на комисията по външни работи на американския Конгрес, която ще дискутира резолюцията.
„Очакваме комисията да отхвърли резолюцията, която ще навреди на турско-американските връзки и ще попречи на усилията за нормализиране на отношенията между Турция и Армения”, посочва министерството в свое становище.
„Бихме искали да вярваме, че членовете на комисия съзнават щетите”, отбелязва още турското външно министерство.

„Заман”: Турски професор излекува българка от Хасково от тумор на костите с изключително рядка операция
01 март 2010 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул/София. 49-годишната българка Ваня Енчева, след като е претърпяла 7 операции в страната си срещу тумор в рамото, но не се е излекувала, се е подложила на изключително рядка операция в Турция и се е излекувала, пише турският вестник „Заман”. Енчева е претърпяла операция, която се прави изключително рядко в световен мащаб, в Анадолския медицински център в Истанбул от специалиста по ортопедия и травматология проф. Каан Ерлер. Болестта на банковата служителка Енчева, която е жител на град Хасково, е започнала с болки в коленете и при медицински преглед е било установено, че има тумор на костите и е била поставена диагноза „остеохондрома”, което е засегнало целия й живот. Тя е претърпяла първо операция на коляното, но туморът се е разпространил под мишниците и е бил злокачествен. Отново е претърпяла операции – 5 пъти, но безуспешно. След като е разбрала, че туморът се е разраснал върху раменната област близо до сърцето, Енчева е започнала да търси бързо друг изход. От приятел на съпруга си е научила за възможностите в Турция и е била поканена да опита лечение там. След прегледа проф. Каан Ерлер й е предложил операция по метода „Тъкхоф-Линдберг”, при който се отнема цялата горна раменна част на болния – костите на лопатката и ключицата, без да се засягат нервите. На тяхно място се поставят протези. Енчева е щастлива, че в момента живее своя „втори живот”, пише вестникът.

Си Ен Ен Тюрк: 20,34 % увеличение регистрира износът на Турция през февруари
01 март 2010 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. 20,34 % увеличение регистрира износът на Турция през февруари, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Според данни на Съюза на турските износители през февруари е била изнесена продукция за 8,227 милиарда долара.
На пресконференция в Орду председателят на съюза Мехмет Бююкекши обяви, че общо изнесената за първите два месеца на годината продукция е нараснала с 16,26 % и е на стойност 16,123 милиарда долара. Отчетеният размер на износ през февруари е най-високият от дълго време насам.

Си Ен Ен Тюрк: От земеделските продукти през февруари в Турция най-много е поскъпнал зеленият фасул
01 март 2010 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Според изследване на Съюза на земеделските борси в Турция от земеделската продукция през февруари най-много е поскъпнал зеленият фасул, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Най-много е паднала цената на морковите. От селскостопанските продукти най-голяма е разликата между производствената и пазарната цена на крушите – 315,9; на доматите – 299 %, на спанака – 289,8 %, на ябълките – 287,9 %.
При 3 от наблюдаваните селскостопански продукти няма промяна на цената, при 6 има спад в цените, при 20 увеличение.

Процесът 28 февруари беше движение за отдалечаване на народа от неговата същност, коментира бивш турски премиер
01 март 2010 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Процесът 28 февруари беше движение за отдалечаване на народа от неговата същност и не успя, заяви бившият премиер на Турция Неджеметтин Ербакан, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. 13 години след решенията на Съвета за национална сигурност от 28 февруари 1997 година, които се оценяват като „постмодерен преврат”, тогавашният премиер Неджметтин Ербакан, който беше принуден да се оттегли от поста си, коментира тогавашните събития. На конференция, организирана от Дружеството на дребните производители, търговци и занаятчии, Ербакан каза, че голяма част от днешните успехи се дължат на факта, че тогава политиката на Партията на благоденствието е имала успешна икономическа и външна политика. о думите на Ербакан той е казал на съвета, че предложенията, които армията е представила, противоречат на конституцията, и тогава се е намесил президентът Сюлейман Демирел, който според него е бил техен играч, бил е близък до армията. Според Ербакан с 28 февруари е бил нанесен удар на турската демокрация. На заседанието тогава, продължило 9 часа, 5 часа са говорили представителите на армията. След натиск от страна на президента и армията, Ербакан е бил принуден да подаде оставката си като е посочил, че до 3 месеца трябва да се състоят избори, но това не се е случило. След оставката на правителството в икономиката на страната е настъпил хаос и е била изживяна най-голямата икономическа криза в Турция, чиято най-характерна черта е била ограбването на банките.

Кипър възпрепятства опит на НАТО да разреши на Турция да участва в учения на ЕС
01 март 2010 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Никозия. Кипър възпрепятства опит на НАТО да разреши на Турция да участва в учения на ЕС, предаде гръцката агенция АНА-МПА. Предложението е внесено от генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в рамките на неформалната среща в Майорка на министрите на отбраната на страните от ЕС и на страните, кандидатстващи за членство. Във възражението си пред Расмусен кипърският министър на отбраната Костас Папакостас е посочил, че пречките в отношенията между ЕС и НАТО не са институционални, а са резултат от отношението на Турция, която отказва да признае Република Кипър. Кипърското възражение беше подкрепено от Гърция, Германия и Франция.

Си Ен Ен Тюрк: Известният турски поп певец Таркан беше предаден на съда в Истанбул
01 март 2010 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Известният турски поп певец Таркан беше предаден на съда в Истанбул днес, след като приключи разпитът му в полицията, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Таркан беше задържан миналия четвъртък от екипи на отдела за борба с наркотиците към полицията в Истанбул. Сред задържаните с Таркан лица бяха и двама синове на известен бизнесмен и син на един бивш депутат. Те са обвинени в употреба, склоняване към употреба и продажба на дрога.

Турски печат: Реформен пакет по процеса на евроинтеграция ще бъде поставен в дневния ред на парламента
01 март 2010 | 09:47 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Вчерашната изненадваща среща на премиера Реджеп Тайип Ердоган и началника на генералния щаб на фона на възникналото политическо напрежение в Турция заради разкрития за план за военен преврат и изявленията на политическите лидери по повод 13-годишнината от т.н. постмодерен преврат от 28 февруари 1997 година привличат вниманието на турските вестници днес. Вестник „Милиет” обръща внимание на изказването на Ердоган на заседанието на групата за следене на реформите по пътя към евроинтеграция, в което той посочва, че в най-скоро време ще бъде внесен в парламента пакет за промени в конституцията и в законите в най-различни области. Относно функционирането на съдебната система той посочи, че тя трябва да се издигне до стандартите на ЕС. Ердоган осъди също авторите на решенията от 28 февруари 1997 година, определяни като постмодерен преврат.
Вестник „Сабах” пише, че през настъпващата пролет ще бъде представен реформен пакет, включващ и реформи в правосъдието. Той ще включва структуриране по нов начин на висшия съвет на съдиите и прокурорите, така че да стане независим и безпристрастен орган.
Вестник „Заман” се спира на изказването на опозиционния лидер Дениз Байкал на конгрес на Народнорепубликанската партия в Анкара, в което той се обявява срещу предложението на премиера повдигането на дело за забраната на политически партии да става само след гласуване в парламента. Думите на Байкал цитира и вестник „Хюриет”. Според тях премиерът Ердоган иска да изгради първо удобна за себе си правосъдна система и второ, да удари армията.

„Милиет”: Турският премиер Ердоган и началникът на Генералния щаб се срещнаха изненадващо вчера
01 март 2010 | 09:04 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган и началникът на Генералния щаб Илкер Башбуг в Турция се срещнаха изненадващо и вчера след тройната среща в президентската резиденция „Чанкая” в Анкара, пише турският вестник „Милиет”. Срещите в Анкара за преодоляване на кризата, започнала с арестите на висши военни по разследването за план за военен преврат, не спряха и в неделя. В изявление от пресцентъра на министерския съвет определиха вчерашната среща като обичайна и посочиха, че тъй като редовната седмична среща на 4 март няма да може да се състои поради зимно военно учение се е наложило тя да се изтегли напред. В него се посочва, че Ердоган е призовал отново към отговорност, за да се спре напрежението между институциите.

Протестни прояви се организираха в Турция срещу т.н. постмодерен преврат от 28 февруари 1997 година
01 март 2010 | 08:41 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Протестни прояви бяха организирани в различни градове на Турция по повод 13-та годишнина от решенията на Съвета за национална сигурност, взети на 28 февруари 1997 година, пише турският вестник „Сабах”. Решенията, взети под натиска на армията и висшата бюрокрация, се определят като постмодерен преврат в най-новата турска история. Хиляди души се събраха на площад „Беязът” в Истанбул и сканидраха лозунга „Да бъдат съдени превратаджиите”. Друга група премина през площад „Таксим”, скандирайки „Илкер Башбуг да бъде свален от поста си”. Група привърженици на лявата организация „Мазлумдер” пък организираха протест пред дома на тогавашния президент Сюлейман Демирел с искане да бъдат съдени представителите на военната и цивилната бюрокрация, организирали „процеса 28 февруари”.

„Хюриет”: 6 от безпилотните самолети „Херон”, които Турция купува от Израел, вече са в Турция
01 март 2010 | 08:20 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. 6 от безпилотните самолети „Херон”, които Турция купува от Израел, вече са в Турция, пише турският вестник „Хюриет”. Самолетите пристигнаха в петък, но окончателното им приемане ще стане през следващите две седмици след технически прегледи. Според информацията тестът на самолетите, който е продължил повече от 1 година, е приключил. Според договора Израел трябваше да предостави на Турция 10 безпилотни самолета „Херон”. Останалите 4 самолета ще бъдат предадени през май или юни. 45 лица от турските въздушни сили са преминали през обучение за работа със самолетите. Някои от елементите на самолетите са турско производство – термалните камери, радиоустройствата, инерционните навигационни устройства, пише вестникът.

Анадолска агенция: На една четвърт от цялото население на страната е спаднало селското население в Турция
01 март 2010 | 07:53 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Населението, живеещо в селата в Турция, е намаляло на една четвърт от общия брой на населението на страната, предава Анадолската агенция. Докато през 1927 година 75,8 % от населението на Турция е живеело в селата и малките общински центрове, през 2009 година този брой е спаднал на 24,5 %. В същото време за 82 години от 24,2 % на 75,5 % се е увеличило населението, живеещо в областните и околийските центрове.
Според данни, изнесени от Турския статистически институт през 1927 година 3 306 000 турски граждани са живеели в областните и околийски центрове, а 10 342 000 са живеели в селата. Според данните от преброяването от 2009 година 54 807 000 души живеят в градовете, а 17 754 000 души в селата. Най-голямото увеличаване на градското население се регистрира през 80-те години. Между 1980-2009 година градското население се е увеличило 2,8 пъти. За този период градското население се е увеличило с 35 200 000 души, като увеличението от 10 800 000 души е регистрирано след 2000 година. За първи път броят на градското население е надминал броя на селското население през 1985 година, когато то е достигнало 26 866 000 души, а селското е било 23 799 000 души.
През 2009 година общият брой на живеещите в селата – 17 754 000 души, се равнява почти на общия брой на жителите на Истанбул и Анкара – 17 565 960 души.

Управляващите в Турция ще внесат поправки в конституцията на страната
01 март 2010 | 00:05 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Управляващата в Турция партия ще внесе поправки в конституцията преди края на месец март, обяви премиерът Реджеп Тайип Ердоган, докато страната е разтърсена от криза във висшите военни кръгове, предаде АФП.
„Това няма да е пълна промяна на конституцията, а ние имаме предвид подобряването на определени текстове” свързани със забраняването на партии и правосъдието, каза Ердоган пред журналисти. Съобщението бе направено докато расте напрежението между Партията на справедливостта и развитието на премиер и армията, десетки офицери от която бяха обвинения в подготвяне на заговор са сваляне на правителството през 2003 г.
„Ние ще пристъпим бързо, по съответния ред, към преговори с другите партии” представени в парламента, каза Ердоган, отбелязвайки, че промените са част от усилията на Турция за реформиране според европейските демократични норми.
Настоящата конституция на Турция е приета през 1980 г. и от тогава е причина за много спорове.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2