Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 5 март 2010 г.

Turkiye habereler - 05.03.2010 !

Турският парламент ратифицира споразумението за "Набуко" !

Турският парламент ратифицира междуправителственото споразумение за строежа на европейския газопровод "Набуко". Проектът предвижда да намали зависимосттта на Европа от Русия. Споразумението беше подписано през юли от пет страни: Австрия, България, Унгария, Румъния и Турция.

Българският и румънският парламент вече ратифицираха проекта.

Проектът Набуко, който има подрепата на САЩ, предвижда построяването на газопровод, който ще пренася 31 милиарда кубични метра газ годишно от Централна Азия за Европа, преминавайки през Турция и Югоизточна Европа.
Една четвърт от природния газ, използван в Европа сега идва от Русия. Спор между Русия и Украйна, през която преминават тръбите, сериозно засегна доставките на газ за Европа през 2008 година.

Анадолската агенция / Портал Турция

:::

Турция: Най-голямата хотелска верига в Турция за ваканционни почивки „Джой груп” фалира

05 март 2010 | 16:05 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Най-голямата хотелска верига в Турция за ваканционни почивки „Джой груп” фалира, пише турският вестник „Хюриет”. Веригата притежава 14 петзвездни хотела и един от по-ниска класа с общ леглови капацитет 20 000 легла. Компанията навлезе в туристическия сектор през 2001 година, а през 2006 година управляваше вече 12 хотела.
Под запор е сложено и личното имущество на собственика на компанията Акън Йълмаз.

„Газета ру”: Турският газов реверанс
05 март 2010 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Начало / Русия
Москва. Турция одобри „Набуко”. Подкрепата за европейския газопроводен проект за сметка на „Южен поток” е политически реверанс към Европа. В същото време експерти смятат, че Турция е напълно възможно да пусне през своя територия и „Набуко”, и „Южен поток” едновременно, коментира руското електронно издание „Газета ру”.
Турция заедно с Унгария и България, които също участват в „Набуко”, подкрепят едновременно с това и руския проект „Южен поток”. По отношение на двата проекта съществуват различни мнения – Европа неведнъж е заявявала, че не ги смята за конкурентни и част от експертите на пазара подкрепят тази гледна точка. Основен аргумент е увеличаващото се потребление на газ в страните от ЕС – всеки газопровод ще заеме своя дял от пазара.
В същото време други специалисти казват, че два тръбопровода, осигуряващи газ в едно направление, не са нужни и реално ще работи само този газопровод, който бъде построен първи, а необходимостта от втория автоматично ще отпадне.

Турция: Трима войници загинаха, 30 са ранени при преобръщане на военен автобус
05 март 2010 | 15:55 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Битлис. Трима турски войници са загинали и 30 са били ранени при преобръщане на автобуса, с който пътували, съобщава Догу хабер ажансъ /ДХА/. Инцидентът станал в четвъртък близо до град Татван в провинция Битлис, Източна Турция. Шофьорът на военния автобус не успял да вземе завой и загубил контрол на заледения път. Войниците пътували от Ван за Елязиг. Ранените са настанени в болници в градовете Битлис и Татван.

8 активисти на ПКК са осъдени на затвор след широкомащабната операция в Белгия
05 март 2010 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Брюксел. 8 активисти на терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/ са осъдени на затвор след широкомащабната операция в Белгия, пише турският вестник „Заман”. При операцията вчера бяха задържани 22 високопоставени ръководители на организацията в Европа, сред които и двама бивши депутати в турския парламент Ремзи Картал и Зюбейр Айдар. Федералната прокуратура освободи след разпита 14 от задържаните, а имената на осмината осъдени на затвор не бяха оповестени. Според коментари в белгийските меидии арестите са показател за край на толерантността към дейността на ПКК и нейните разклонения в Белгия. Арестите са резултат от тригодишно разследване на структурата на организацията в страната. Осъдените са привличали младежи за въоръженото крило на организацията, изпращали са ги на обучение в лагери, занимавали се с рекет, пране на пари и изработване на фалшиви банкноти.

Резолюцията на Комисията за външни работи в Конгреса на САЩ предизвиква остри реакции в Турция
05 март 2010 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Вашингтон/Анкара. Приемането на резолюцията за извършен геноцид над арменците в Османската империя през 1915 година от Комисията за външни работи в Конгреса на САЩ предизвиква бурни отрицателни реакции в Турция, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Президентът Абдуллах Гюл заяви, че не намира за разумно това решение и го посреща с голямо съжаление. Той посочи, че Турция няма да бъде отговорна за всички отрицателни последици от това решение. Според него това решение ще се отрази негативно на установяването на трайно приятелство и мир между народите в Южен Кавказ. Председателят на парламента Мехмет Али Шахин също посочи, че резолюцията, която се базира на арменските твърдения за събитията, не е убедителна. По думите му парламентите правят закони с актуален характер, насочени към днешния ден и бъдещето, а не пишат история. Проучването на миналите събития трябва да се остави на историците.
Според заместник-председателя на Партията на националистическото движение Мехмет Шандър това решение е обида към Турция, правителството трябва да поиска извинение от турския народ и да оттегли протоколите за нормализиране на отношенията между Турция и Армения.
Според Октай Вурал от същата партия нито един парламент няма право да съди за чужда история, това решение е черно петно за САЩ. Бившият посланик Илтер Тюркмен приемането на резолюцията от Комитета за външни отношения поначало е била очаквана, но истинската битка ще бъде на общото заседание на Конгреса. През 2000 и 2007 година с активната намеса на президентите резолюцията не е била приета.
Държавният министър Кюршад Тюзмен определи изявлението на председателя на комисията при приемането на резолюцията като субективно и правителството трябва да положи усилия срещу гласуването й в Конгреса.
По думите на Центъра за икономически и социални изследвания Реджаи Кутан Турция посреща това решение на крака.

Турция: Министърът на отбраната ще участва в среща в Париж за самолета А-400М
05 март 2010 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Министърът на националната отбрана на Турция Веджди Гьонюл ще участва в среща в Париж, на която ще се водят преговори за изпълнението на поръчките за военнотранспортния самолет A400M, съобщава Анадолската агенция. Делегация, водена от Гьонюл, заминава утре за френската столица, откъдето ще се завърне на 9 март.
Програмата за А400М получи през 2003 г. бюджет от 20 млрд. евро за построяването на 180 самолета, но разработките се натъкнаха на проблеми и са необходими още около 11 млрд. евро, за да бъде напълно успешно производството, отбелязва агенцията. Европейският самолетостроителен концерн EADS поиска от седемте страни, поръчали такива самолети, да поемат непредвидените разходи от 5,2 млрд. евро.
Очаква се европейският най-голям и най-модерен военнотранспортен самолет да бъде готов за доставяне на купувачите през 2012 г. Поръчка на стойност 20 млрд. долара бе направена през 2003 г. от седем страни - Турция, Великобритания, Франция, Германия, Испания, Белгия.
А400М, разработен от Еърбъс, е четиримоторен турбовитлов транспортен самолет, снабден с нови технологии, с двойна товароподемност в сравнение със съществуващите самолети. Товароподемността на A400M е 37 тона (120 напълно екипирани войници, до 66 носилки с ранени, придружавани от 10-членен медицински екип, два хеликоптера). Максималното излетно тегло е 136,5 тона, а максималната скорост – 560 км/час, пише Анадолската агенция.

Президентът на Турция изрази съжаление за приемането на резолюцията за арменския геноцид
05 март 2010 | 11:50 | Агенция "Фокус"
Начало / Институции
Анкара. Турският президентът Абдуллах Гюл изрази съжаление по повод приеманото от комисията по външните работи на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ на резолюция за събитията в Турция през 1915 година, съобщава Анадолската агенция.
Решението по думите на държавния глава е неоснователно и той „енергично го осъжда”. „Това не означава нищо за турския народ. Турция няма да носи отговорност за негативните последици от това гласуване”, предупреди Абдуллах Гюл.
Резолюцията, с която се призовава събитията от 1915 г. да бъдат окачествени като геноцид, бе предложена от демократите Адам Шиф и Франк Палоне и републиканците Джордж Раданович и Марк Къркело – важни фигури за арменското лоби в САЩ, отбелязва агенцията.
Комисията одобри с 23 срещу 22 гласа резолюцията за инцидентите през 1915 г., станали малко преди разпадането на Османската империя, пише Анадолската агенция, като посочва, че Турция енергично отхвърля твърденията за геноцид и разглежда тези събития като граждански сблъсъци по време на война, в които са загинали много турци и арменци. Подобна резолюция беше приета с 27 срещу 21 гласа през 2007 г., но в резултат на намесата на тогавашния президент Джордж Буш тя не бе внесена в Камарата на представителите.

Турският външен министър призова администрацията на САЩ да спре законопроекта за арменския ‘геноцид’
05 март 2010 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Турският външен министър Ахмет Давутоглу призова днес администрацията на САЩ да спре законопроекта за арменския геноцид, предаде АФП.
По думите на Давутоглу Анкара категорично запазва позицията си спрямо Армения, след като комисията по външни работи на Камарата на представителите на американския Конгрес одобри законопроект, който определя масовите убийства на арменци в Османската империя миналия век като „геноцид”.

Интерфакс: Турция ратифицира споразумението за „Набуко”
05 март 2010 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Начало / Институции
Анкара. Турският парламент ратифицира в четвъртък споразумението за газопровода „Набуко”, подписано от страните-участници в проекта през 2009 г., съобщи Интерфакс. По думите на заместник-председателя на законодателния орган Невзат Навдил, 229 депутати са се изказали „за” одобрението на проекта, а 12 членове на парламента са гласували „против”.

Ереван не е доволен от позицията на Анкара по нормализирането на арменско-турските отношения
05 март 2010 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Начало / Свят
Ереван. Министърът на външните работи на Армения Едуард Налбандян смята, че без промяна в позицията на Анкара прогресът в нормализирането на арменско-турските отношение е проблематичен, съобщи в петък пресслужбата на арменското външно министерство, предаде РИА Новости.
Налбандян коментира изказването на турския си колега Ахмед Давутоглу, че подписаните от двете страни протоколи могат да бъдат ратифицирани за три дни, но по известни причини това не е направено. Освен това Давутоглу заплаши с прекратяване на процеса.
„Ако наистина има такова изказване, това означава, че Турция е можела да ратифицира протоколите преди месеци, но не го е направила. Протоколите бяха внесени в турския парламент през октомври миналата година. Оттогава са изминали не три дни, а три по 33,” заяви Налбандян.
„Т.е. Турция признава, че изкуствено затруднява процеса на ратификация. Това е очевидно нарушение на постигнатите договорености, за които ясно се говори в съвместното изявление на външните министерства на Армения, Турция у Швейцария от 31 август 2009 г.,” подчертава арменският първи дипломат.

„Таймс”: Турция отзова посланика си в САЩ след резолюция за геноцида над арменците
05 март 2010 | 05:16 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Лондон. Едно от най-ужасните кланета през 20 век отново се оказва в центъра на международната политика, след като влиятелната Комисията по външни отношения на Палатата на представителите на конгреса на САЩ гласува резолюция определяща убийството на около 1,5 милиона арменци в Османската империя през Първата световна война като „геноцид”, пише британският вестник „Таймс”. След повече от три часа дебати комисията много трудно одобри резолюцията призоваваща президента Обама да „характеризира систематичното и преднамерено унищожение на 1,5 милиона арменци като геноцид”.
Резолюцията беше одобрена въпреки призивите в последния момент от Белия дом и държавния департамент, и предизвика яростна реакция от страна на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.
„Ние осъждаме тази резолюция, която обвинява турската нация в престъпление, с което не е свързана”, заяви Ердоган. Докато арменски представители аплодираха решението, турския посланик във Вашингтон беше отзован за консултации. Администрацията на Обама може и да успее да предотврати приемането на резолюцията в Камарата на представителите, но приетия от Комисията по външни отношения документ заплашва да отрови отношенията на САЩ с най-близкия им мюсюлмански съюзник.

Комисията по външни отношения на конгреса на САЩ прие резолюция, признаваща геноцида над арменците (ОБЗОР)
05 март 2010 | 03:24 | Агенция "Фокус"
Начало / Свят
Американските законодатели определиха като „геноцид” убийствата на арменци в Османската империя по време на Първата световна война, игнорирайки силната опозиция от страна на Турция и администрацията на президента Барак Обама.
Комисията по външни отношения към конгреса на САЩ одобри символичната резолюция с 23 срещу 22 гласа, давайки възможност за одобряване на резолюцията в Камарата на представителите. Преди решението да бъде взето съюзникът на САЩ в НАТО Турция предупреди, че подобен ход може да навреди на отношенията между двете страни, а държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън призова да бъде забавено приемането на резолюцията. Гласуването в комисията по външни отношения се смята за необвързващо и не е окончателно, като сега документът ще бъде разгледан в конгреса
След гласуването в комисията, Турция отзовава посланика си във Вашингтон за консултации.
„Ние осъждаме тази резолюция, която обвинява турската нация в престъпление, с което не е свързана. След това развитие на нещата, нашият посланик във Вашингтон, Намик Тан, е отзован в Анкара за консултации”, се казва в изявлението на турското правителство.
Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган изрази своята „сериозна загриженост” от това, че решението на Комисията по външни отношения на конгреса на САЩ, може да навреди на американско-турските отношения и на опитите на Турция и Армения да сложат край на почти половинвековна вражда.
От своя страна, външното министерство на Армения приветства приемането на резолюцията признаваща геноцида над арменците в Османската империя.
„Ние оценяваме високо приемането от Комисията по външни отношения на Палатата на представителите на конгреса на САЩ на резолюция 252, признаваща геноцида над арменците”, се казва в изявление на арменският външен министър Едуард Налбандян.
„Това е свидетелство на привързаността на американския народ към общочовешките ценности и е важна стъпка по пътя на възпрепятстване на извършването на престъпления срещу човечеството”, се казва в изявлението.

Армения приветства приемането в конгреса на САЩ на резолюция признаваща геноцида над арменците
05 март 2010 | 01:33 | Агенция "Фокус"
Начало / Свят
Ереван. Външното министерство на Армения приветства приемането от Комисията по външни отношения на Палатата на представителите на конгреса на САЩ на резолюция признаваща геноцида над арменците в Османската империя през 1915 година, предаде агенция Интерфакс.
„Ние оценяваме високо приемането от Комисията по външни отношения на Палатата на представителите на конгреса на САЩ на резолюция 252, признаваща геноцида над арменците”, се казва в изявление на арменският външен министър Едуард Налбандян.
„Това е свидетелство на привързаността на американския народ към общочовешките ценности и е важна стъпка по пътя на възпрепятстване на извършването на престъпления срещу човечеството”, се казва в изявлението.

Премиерът на Турция изрази „сериозна загриженост” от решението на Комисията по външни отношения на конгреса на САЩ
05 март 2010 | 01:22 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган изрази своята „сериозна загриженост” от това, че утвърждаването от Комисията по външни отношения на конгреса на САЩ на резолюция признаваща геноцида над арменците в Османската империя през 1915 година, може да навреди на американско-турските отношения и на опитите на Турция и Армения да сложат край на почти половинвековна вражда, предаде агенция Ройтерс. В четвъртък Комисията по външни отношения на конгреса на САЩ утвърди резолюция, признаваща геноцида над арменците в Османската империя в годините на Първата световна война. Във връзка с това решение турският посланик във Вашингтон беше отзован в Анкара за консултации, допълва агенцията.

Би Би Си: Комисията по външни отношения на конгреса на САЩ утвърди резолюция за „геноцида” над арменците
05 март 2010 | 00:40 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Вашингтон. Комисията по външни отношения към Палатата на представителите на конгреса на САЩ утвърди резолюция, определяща като „геноцид” убийствата на арменци в Османската империя по време на Първата световна война, съобщи Би Би Си. В подкрепа на приемането на резолюцията гласуваха 23 представители на комисията, а против – 22. По-рано администрацията на американския президент Барак Обама и властите в Турция призоваха комисията да не утвърждава резолюцията, която може да навреди на отношенията между двете страни. Гласуването в комисията по външни отношения се смята за необвързващо и не е окончателно, като сега документът ще бъде разгледан в конгреса, допълва медията.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2