Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 5 март 2010 г.

TRT - VOT - News - 05.03.2010 !

Американския парламент стана арена на една историческа грешка...

Председателят на ВНСТ Мехмед Али Шахин подчерта, че американския парламент е извършил една историческа грешка...

Изпратена 05.03.2010 11:17:37 UTC

Обновена 05.03.2010 11:17:37 UTC

Председателят на ВНСТ Мехмед Али Шахин подчерта, че американския парламент е извършил една историческа грешка и каза, че очакват тзи грешка да бъде поправена в кртък срок.
Мехмед Али Шахин, който се намира на посещение в столицата на Италия Рим, заяви за кореспондента на Турското Радио и Телевизия че е станало ясно, че арменските твърдения за геноцид са загубили достоверността си.
-
Гюл изрази остра реакция...

Президентът Абдуллах Гюл окачестви решението на Комитета като възмутително...

Изпратена 05.03.2010 11:13:49 UTC

Обновена 05.03.2010 11:13:49 UTC

Турция изрази много остра реакция по повод приемането на проекто-закона за арменските твърдения.
Посланикът на Турция във Вашингтон Намък Тан бе отзован за консултации в Анкара.
Туриця отправи предупреждението, че приемането на този проекто-закон ще навреди на турско-американските отношения и на процеса на нормализиране на турско-арменските отношения.
Президентът Гюл отбеляза по повод решението на Комитета за външни отношения на камарата на представителите, че са възмутени от това решение и каза, че Турция няма да носи отговорността за отрицателните резултати и последствия, които ще предизвика проведеното гласуване.
Президентът Гюл заяви, че решението не съответства на степента на турско-американските отношения и ще навреди на усилията за мир и стабилност в Южен Кавказ.
В изявлението на Министерския Съвет на Турция се заявява, че осъждат решение обвиняващо турския народ в неизвършено престъпление и се подчертава че проекто-законът е подготвен въз основа на погрешно представяне на историческата същност на събитията от 1915та година и с напълно едностранна и пристрастна позиция.
В посланието на Министерския Съвет на Турция се заявява свледното-"Сериозно сме обезпокоени от вероятността това решение, прието от комитета въпреки всички предупреждения на Турция, да навреди сериозно на турско-американските отношения и на усилията за нормализиране на турско-арменските отношения. Това решение, което ще се отрази негативно на съвместната ни с американската администрация дейност по различни въпроси, всъщност представлява и признак за липсата на стратегическа визия."
-
Проекто-закона е стъпка за възпрепятстване на мирните инициативи в региона...

Председателят на комисията за външни отношения на ВНСТ Мурат Мерджан окачестви решението като опит на арменската диаспора да навреди на предприеманите с добра воля регионални стъпки...

Изпратена 05.03.2010 11:20:02 UTC

Обновена 05.03.2010 11:20:02 UTC

Турската делегация водеща усилени контакти в САЩ за да възпрепятства приемането на арменския проекто-закон, също изрази остра реакция.
Председателят на комисията за външни отношения на ВНСТ Мурат Мерджан окачестви решението като опит на арменската диаспора да навреди на предприеманите с добра воля регионални стъпки.
След гласуването над проекто-закона за арменските твърдения, турската парламентарна делегация водена от Мурат Мерджан организира пресконференця в сградата на турското посолство във Вашингтон.
Мурат Мерджан отбеляза, че гласуването не може да промени историческата истина и че това гласуване може да се окачестви като най-голямата комедия от последните години.
Той заяви, че председателят на комитета Берман е напуснал по време на гласуването залата и е оказал силно давление над четирима депутата, които не са присъствали на гласуването. Мерджан подчерта, че Берман му е казал че в бъдеще, преди всяко решение засягащо Турция иска да се консултира с него, и че това е доказателство, че и Берман е осъзнал грешкта си.
Посланикът на Турция във Вашингтон Намък Тан изказа съжалението си поради приемането на арменския проекто-закон, но отбеляза, че са водили много систематична и колективна дейност и са постигнали важен успех, поради което поздравява турската общност в САЩ и вярва че в бъдеще ще могат да преодолят опозицията на всяко лоби в тази страна.
Членът на комисията за външните отношения на ВНСТ Шюкрю Елекдаг заяви, че проарменската страна е спечелила с един глас, но е загубила много от авторитета си.
Членът на комисията Митхат Мелен от своя страна разкритикува гласуването с думите-това бе едно много странно гласуване в страна, която се опитва да дава урок по демокрация на ВНСТ.
Председателят на парламентарната група за турско-американска дружба Суат Кънъклъоглу подчерта, че гласуването е било проведено с депутати, които са били принудени под давление да участват в гласуването.
-
Арменското лоби в САЩ постигна успех...

Комитетът за външни отношения на Камарата на представителите на Американския Конгрес прие с 23 гласа За и 22 Против пректо-закона за арменските твърдения за събитията от 1915та година...

Изпратена 05.03.2010 11:11:20 UTC

Обновена 05.03.2010 11:11:20 UTC

Комитетът за външни отношения на Камарата на представителите на Американския Конгрес прие с 23 гласа За и 22 Против пректо-закона за арменските твърдения за събитията от 1915та година.
В края на определения за гласуване срок, гласовете против проекто-закона бяха в преобладаващо мнозинство, но с решение на председателя на комисията срокът бе неколкократно удължаван за да се изчака пристигането и гласуването на някои делегати.
При резултат 22 на 22 гласа, крайната точка постави делегатът от Демократическата партия Ген Грийн, който гласува за проекто-закона.
На гласуването, 13 депутата от Републиканската партия гласуваха против а 6 За, девет депутата от Демократическата партия гласуваха против и 17 За.
Приетият проекто-закон ще бъде постaвен на обсъждане в Камарата на Представителите.
В проекто-закона, който се поставя ежегодно в навечерието на 24ти април на дневен ред от страна на арменското лоби, към президента на САЩ се отправя призива да окачестви събитията от 1915та година като геноцид.
-
Хилари Клинтън коментира решението...

Държавния секретар на САЩ заяви че са се обявили против проекто-закона поради сериозните промени настъпили в турско-арменските отношения...

Изпратена 05.03.2010 11:25:50 UTC

Обновена 05.03.2010 11:25:50 UTC

Първия коментар на американската администрация във връзка с гласуването над арменския проекто-закон бе направен от държавня секретар Хилари Клинтън. Тя заяви, че вярват че конгресът няма да може и не трябва да оказва въздействие над проекто-закона и че са споделили това свое становище със всички засегнати страни.
По време на посещението на Клинтън в Коста Рика, един журналист подчерта, че преди да дойдат на власт, тя и президентът Обама са подкрлепяли арменските твърдения, но сега са против проекто-закона и запита каква е причината за тази коренна промяна на вижданията им.
В отговор Хилари Клинтън каза, че са настъпили сериозни промени в международната конюнктура по въпроса и посочи като пример процеса на преговори между Турция и Армения, подчертавайки, че подкрепят този процес.
-
Турция подкрепя намирането на разрешение на кипърския проблем...

Президентът на ТРСК Мехмед Али Талят реагира на отрицателните отзвуци в кипърската гръцка част след срещата на премиера на Турция Ердоган с кипърски гръцки журналисти...

Изпратена 05.03.2010 11:29:05 UTC

Обновена 05.03.2010 11:29:05 UTC

Продължават отзвуците от изявленията на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган направени пред кипърски турци и гръцки журналисти.
Отрицателните отзвуци предизвикани в кипърската гръцка част вчера бяха тема и на преговорите за разрешаване на кипърския проблем. Президентът на ТРСК Мехмед Али Талят предаде на кипърския гръцки лидер Димитрис Христофяс безпокойството си във връзка с отрицателните изявления в кипърската гръцка част.
По време на вчерашната 69та поредна среща между Талят и Христофяс, бе обсъдена главата Икономика. В изявлението което направи след срещата президентът на ТРСК Талят каза, че срещата на премиера на Турция Ердоган с кипърски гръцки журналисти показват интереса му към кипърската гръцка общност и искреното му желание за намиране на разрешение на кипърския проблем и затова не може да разбере причините за отрицателните отзвуци предизвикани в кипърската гръцка част.
Талят окачестви изявлението на говорителя на кипърската гръцка адмнистрация Стефану-"Турция да остави настрана думите. Старае се да създава нов имидж." като много неподходящо и зяви, че Турция е изразила открито подкрепата си за намиране на разрешение на кипърския проблем и е показала, че не таи омраза към кипърските гърци.
Следващата среща между президента на ТРСК Талят и лидера на кипърските гърци Христофяс ще се състои на 16ти март.
-
Давутоглу поздрави правителството на Белгия

Държавният министър Ахмет Давутоглу поздрави правителството на Белгия поради операцията осъществена срещу терористичната организация ПКК и заяви „Много сме щастливи, че Белгия изпълни тази своя обязаност”.

Изпратена 05.03.2010 13:08:32 UTC

Обновена 05.03.2010 13:08:32 UTC

Държавният министър Ахмет Давутоглу поздрави правителството на Белгия поради операцията осъществена срещу терористичната организация ПКК и заяви „Много сме щастливи, че Белгия изпълни тази своя обязаност”.

Вчера на съвместна пресконференция след среща с външния министър на Нова Зеландия Мъри МакКъли, Давутоглу каза: „Посрещаме с респект решителната позиция на белгийските власти. Надяваме се за напред терористичната организация ПКК да не намери подходяща основа за подобни терористични дейности. Операцията осъществена в Белгия след операциите в Италия и Франция е сериозно послание за групите оказващи подкрепа за подобни терористични дейности”.

На въпрос дали Турция ще поиска екстрадирането на ръководителя на организацията в Европа Ремзи Картал и помощника му Зюбейир Айдар, които бяха задържани в рамките на операцията в Белгия, Давутоглу каза: „Операцията продължава и именно поради това не искам да навлизам в детайли”.
-
Армения доволна от решението...

Председателят на турско-американската коалиция Линкълн Маккърди заяви, че приетият арменски проекто-закон ще постави препятствия пред процеса на нормализиране на турско-арменските отношения...

Изпратена 05.03.2010 11:23:58 UTC

Обновена 05.03.2010 14:31:10 UTC

Председателят на турско-американската коалиция Линкълн Маккърди заяви, че приетият арменски проекто-закон ще постави препятствия пред процеса на нормализиране на турско-арменските отношения.
"Американският конгрес не е нито съвестта на света, нито историческо учреждение. Стъпката на конгреса представлява сериозна историческа грешка и приемането на проекто-закона ще погребе с развалините на политиката истината по въпроса.
Армения от своя страна изрази задоволството си от приемането на проекто-закона. Министърът на външните работи на Армения Едуард Налбантян и председателят на американския арменски комитет Кен Хачикян заявиха че са много доволни от приемането на проекто-закона.
-
Преглед на турския печат 05.03.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешната турска преса.

Изпратена 05.03.2010 11:29:53 UTC

Обновена 05.03.2010 11:29:53 UTC

Вестник Хабер Тюрк публикува новината относно приемането от Комисията по външни отношения към Камарата на представителите в САЩ на проекторезолюцията относно арменските твърдения за събитията от 1915 година със заглавието „Резолюцията бе одобрена, вследствие на което посланика на Турция в САЩ бе отзован”. Вестникът предава, че Комисията по външни отношения към Камарата на представителите в САЩ е одобрила с 23 гласа „За” срещу 22 гласа „Против” проекторезолюцията окачествяваща събитията от 1915та година в Анадола като геноцид въпреки усилията на двете делегации на ВНСТ, които се намират в САЩ и телефонния разговор между президента А.Гюл и президента на САЩ Барак Обама. Вестникът пише, че в изявлението направено от Министерския съвет на Турция непосредствено след гласуването е била заклеймена проекторезолюцията приета от Комисията по външни отношения към Камарата на представителите в САЩ. В изявлението е било отбелязано, че посланика на Турция във Вашингтон Намък Тан е бил привикан в Анкара за консултации.

Вестник Заман в новината със заглавие „Гюл, който проведе срещи с лидерите иска да бъде постигнат консенсус относно реформите в правосъдието” съобщава, че президентът Абдуллах Гюл искащ да бъдат осъществени реформи в сферата на правосъдието отговарящи на европейските стандарти е приключил срещите си с председателите на парламентарните групи. В новината се отбелязва, че президентът Абдуллах Гюл, който преди два дни бе провел среща с лидера на Републиканската народна партия Дениз Байкал, вчера е приел лидера на партията на Националистическото движение Девлет Бахчели и лидера на партията Мир и демокрация Нуреттин Демирташ. Вестникът пише, че Гюл иска да бъде постигнат консенсус относно реформите в правосъдието.

В новината със заглавие „Белгия нанесе удар на терористичната организация ПКК” вестник Джумхуриет съобщава, че след Италия и Франция в Белгия също е била осъществена мащабна операция срещу терористичната организация ПКК. В новината пише, че в рамките на операциите срещу ПКК осъществени в Белгия са били арестувани общо 18 души сред които са и ръководителя на организацията в Европа Ремзи Картал и неговия помощник Зюбейир Айдар. Полицията е осъществила операция и в студиото на „Рож ТВ” в град Дендерлеув, в рамките на която са били задържани 10 души.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „ВНСТ ратифицира споразумението за проекта „Набуко”” съобщава, че ВНСТ е ратифицирало договора за строежа на тръбопровода „Набуко”. Проектът „Набуко” предвижда строежа на тръбопровод по който ще бъде транспортиран природен газ от източната граница на Турция до Австрия през територията на Турция, България, Румъния и Унгария.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2