Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 19 февруари 2010 г.

Turkiye haberler - 19.02.2010 !

Турция е регистрирала необичаен растеж от 12,3 % в туризма през 2008 година, посочва доклад на ОИРС
19 февруари 2010 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция е регистрирала необичаен растеж от 12,3 % в туризма през 2008 година, се посочва в доклад на Организацията за икономическо развитие и сътрудничество за 2010 година, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. Според доклада Турция е заела 4,6 % от туристическия пазар в Европа и е влязла сред 20-те предпочитани туристически дестинации в света. По брой на туристите, които са я посетили, е седма, а по приходи от туризма девета. В доклада се констатира, че туризмът е един от най-динамичните сектори на турската икономика. През 2008 година Турция е била посетена от 26,3 милиона туристи, а приходите са достигнали 21,9 милиарда долара. В същото време 4,9 милиона турски граждани са посетили чужди страни. Трите страни, от които най-много туристи са посетили Турция, са Германия, Русия и Великобритания. За сравнение през 1985 година чуждите туристи, посетили Турция, са били 2,1 милион души.
В доклада на световната организация се отбелязва, че министерството на културата и туризма в последните години инициира много успешни проекти, които привличат много туристи като „Ликийският път”, „Посоката на Свети Павел” и „Пътят на коприната”, които минават през важни културни центрове в страната.

Адвокати в Измир призоваха министъра на правосъдието на Турция Садуллах Ергин да подаде оставка
19 февруари 2010 | 16:06 | Агенция "Фокус"
Измир. Председателят на Адвокатската колегия в Измир Йоздемир Сьокмен призова министъра на правосъдието на Турция Садуллах Ергин да подаде оставка, пише турският вестник „Милиет”. Адвокатът защити арестувания прокурор на Ерзинджан Илхан Джиханер, който съобразно революционните закони е водил разследване срещу незаконни религиозни структури. Според него отговорен за войната в съдебната система е правосъдният министър. Вчера Ергин реагира срещу отнемането на специалните пълномощия на прокурорите, разпоредили задържането на прокурора Джиханер и посочи, че реформата в съдебната система е много наложителна при тази ситуация.

Кметът на Одрин Хамди Седефчи бе осъден на 4 години затвор във връзка с търг за общински площи
19 февруари 2010 | 15:49 | Агенция "Фокус"
Одрин. Първи състав на наказателния съд в Одрин осъди на 4 години и 2 месеца затвор кмета на Одрин Хамди Седефчи за предизвикване на интриги във връзка с търг за общински площи, пише турският вестник „Хюриет”. След оповестяване на съдебното решение Седефчи посочи, че ще уважи решението, но не е извършил престъпление. Той каза, че ще обжалва решението и ще бъде оправдан.
Делото срещу Седефчи беше повдигнато през 2009 година за незаконно отдаване под търг на общинска територия.

За бърза и широка съдебна реформа призова турският президент Абдуллах Гюл
19 февруари 2010 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. За бърза и широка съдебна реформа призова турският президент Абдуллах Гюл, пише турският вестник „Йени шафак”. Абдуллах Гюл изрази съжаление от събитията, които се случват в системата на правосъдието в последните два дни и ги определи като омагьосан и безплоден порочен кръг, който няма да доведе доникъде. Той посочи, че всичко това показва, че час по-скоро трябва да бъде извършена съдебна реформа. Според него противопоставянето вътре в съдебната система и парирането на действия, насочени към установяването на истината и наказването за престъпления е много обезпокоително. Той изрази готовност като президент да окаже всякаква помощ в тази насока.

Има война срещу правителството, заяви турският вицепремиер Бюлент Арънч
19 февруари 2010 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вицепремиерът на Турция Бюлент Арънч отправи остри критики към членовете на Висшия съвет на прокурорите и съдиите, пише турският вестник „Сабах”. Според Арънч в кризата в правосъдната система, която от два дни е в центъра на публичното пространство, лежи война срещу правителството. „Юристите, които искат да правят политика, да хвърлят тогите си и да се заемат с политика”, каза Арънч. Той изтъкна, че Турция не е държава на юристите, а демократична правова държава и такава ще остане. По думите му Висшият съвет на прокурорите и съдиите е прекрачил своите пълномощия и е дал подкрепа на онези, които се борят срещу тържеството на закона и това решение е загуба за демокрацията в страната.

Съветът за национална сигурност на Турция обсъжда вътрешно и външнополитически въпроси
19 февруари 2010 | 14:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Започна редовното февруарско заседание на Съвета за национална сигурност на Турция, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. То се провежда под председателството на президента Абдуллах Гюл в президентската резиденция „Чанкая”. На него ще се обсъждат вътрешно и външнополитически въпроси. За разлика от предишните заседания този път на медиите не беше позволено да спрат колите си за преки предавания пред входа, през който се влиза и излиза по протокол.
В дневния ред на заседанието е и политическият документ за националната сигурност, известен като Червената книга. Неотдавна премиерът Реджеп Тайип Ердоган посочи, че този документ ще бъде преразгледан и ревизиран.
Тема на обсъжданията ще бъдат борбата срещу тероризма, предстоящите избори в Ирак, преговорите по кипърския въпрос и интеграцията с ЕС.

„Ди Пресе”: Предразсъдъци за присъединяването на Турция към ЕС
19 февруари 2010 | 09:13 | Агенция "Фокус"
Виена. За да бъдат премахнати предразсъдъците около присъединяването на Турция към Европейския съюз, група бивши политици и дипломати в момента придружават бившия финландски президент Марти Ахтисаари на обиколка в Европа, отбелязва австрийският в. „Ди Пресе”.
Част тази група е и бившият австрийски посланик Алберт Рохан, който провежда дискусии в училища и в граждански центрове по въпроса. В дебатите Рохан лобира за Турция – не за незабавно присъединяване, а по-скоро за „честен процес на приемане през следващите 10 години”.

„Файненшъл таймс”: Анкара устоя на противоракетния план на САЩ
19 февруари 2010 | 04:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Противоракетният план на американския президент Барак Обама, който е насочен срещу Иран, среща съпротива в Турция, тъй като Анкара не иска да приеме радарна база докато другите страни от НАТО не увеличат подкрепата си за програмата за ПРО, пише вестник „Файненшъл таймс”.
САЩ смятат Турция за най-подходяща за разполагането на радарна база, за да се покриват иранските ракети с близък и среден обсег на действие. В същото време Анкара се опасява от това да подпише двустранно споразумение с Вашингтон срещу Иран.
Плановете на Обама са централна част от усилията на САЩ срещу ядрените и ракетните програми на Техеран и срещу надпреварата във въоръженията в района на Близкия изток.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2