Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 19 февруари 2010 г.

TRT - VOT - News , 19.02.2010

Специалисти по въпросите на климата заседават в Анталия

15-тата конференция на Комисията по климатология на Световната метеорологична организация бе открита в Анталия.

Изпратена 19.02.2010 12:49:36 UTC

Обновена 19.02.2010 12:49:36 UTC

Специалисти по въпросите на климата заседават в световно известния туристически център Анталия.

15-тата конференция на Комисията по климатология на Световната метеорологична организация бе открита в Анталия.

Министърът по горите и околната среда Вейсел Ероглу в речта си на конференцията акцентува на атмосферните промени.

Ероглу каза „Концентрацията на въглеродния диоксид в атмосферата е нарастнала от 280 части на милион на 400 части на милион. Според 4-ия доклад на междуправителствената конференция за климатичните промени, през последното столетие средните температури на въздуха са нарастнали с 0, 74 градуса по Целзий и че учените прогнозират, че до края на 21 век средните температури на въздуха ще нарастнат от 2 до 6 градуса по Целзий”.

На конференцията, която ще приключи на 24 февруари ще бъде избрано новото ръководство на комисията.
-
Обама се срещна с Далай Лама

Президентът на САЩ Барак Обама се срещна с духовния лидер на Тибет Далай Лама в Белия дом въпреки всички предупреждения на Китай.

Изпратена 19.02.2010 12:45:34 UTC

Обновена 19.02.2010 12:45:34 UTC

Президентът на САЩ Барак Обама се срещна с духовния лидер на Тибет Далай Лама в Белия дом въпреки всички предупреждения на Китай.

Китай на свой ред заклейми срещата и отбеляза, че очаква от Ваашингтон да предприеме стъпки с които отново да постави в релси отношенията между двете страни.
-
МААЕ се съмнява, че Иран прави опити да произведе ядрено оръжие

Международната агенция по атомна енергия /МААЕ/ заяви, че се съмняват, че Иран прави опити за производството на ядрено оръжие от обогатения уран, който произвежда.

Изпратена 19.02.2010 12:30:13 UTC

Обновена 19.02.2010 12:30:13 UTC

Международната агенция по атомна енергия /МААЕ/ заяви, че се съмняват, че Иран прави опити за производството на ядрено оръжие от обогатения уран, който произвежда.

Някои западни страни и Израел години наред обвиняват Иран, че се опитва да произведе ядрено оръжие.

За първи път МААЕ направи изявление в тази насока.

Иран, който започна производството на обогатен уран отстоява, че ядрената му програма е изцяло с мирни цели.

През 2007 година американското разузнаване бе съобщило, че в миналото Иран е направил опити да произведе ядрено оръжие, но че през 2003 година е прекъснал тази своя програма.
-
Гюл: "Отношенията с Африка са плод на мащабен процес"

Президентът Абдуллах Гюл заяви, че политиката на Турция за разгръщане на отношенията със страните от Африка не е отражение на някои периодични политически и икономически очаквания, а е плод на мащабен процес с исторически основи.

Изпратена 19.02.2010 11:51:23 UTC

Обновена 19.02.2010 11:51:23 UTC

Президентът Абдуллах Гюл заяви, че политиката на Турция за разгръщане на отношенията със страните от Африка не е отражение на някои периодични политически и икономически очаквания , а е плод на мащабен процес с исторически основи.

Гюл за пореден път повтори, че при всяка една възможност поощрява бизнесмените и индустриалците да инвестират в Танзания.

Президентът Абдуллах Гюл даде официална вечеря в чест на президента на Танзания Джакая Мришо Киквете в президентската резиденция Чанкая. На вечерята участваха и министърът на труда и социалното осигуряване Йомер Динчер, министърът на земеделието Мехди Екер и голям брой бюрократи и бизнесмени.

Президентът Гюл каза „Разширяването на отношенията на Турция с Африка, с която споделяме исторически и културни връзки е една от приоритетните тенденции във външната политика на страната ни”.

Гюл каза, че отдава голямо значение на икономическото и търговско сътрудничество между Турция и Танзания и в тези рамки при всяка една възможност поощрява бизнесмените и индустриалците да инвестират в Танзания.

Гостът президент на свой ред отбеляза, че желае да види развитието на търговията и инвестициите между Турция и Танзания и акцентува на значението на подкрепата оказвана от Турция в сферата на образованието.
-
Заседание на Съвета за Национална сигурност

Днес в 13:30 минути под председателството на президента Абдуллах Гюл бе свикано първото заседание на Съвета за Национална сигурност за 2010 година.

Изпратена 19.02.2010 11:48:45 UTC

Обновена 19.02.2010 11:48:45 UTC

Днес в 13:30 минути под председателството на президента Абдуллах Гюл бе свикано първото заседание на Съвета за Национална сигурност за 2010 година.

На заседанието се очаква да бъде обсъден и Политически документ за националната сигурност.

Някои от дискутираните въпроси на заседанието са инициативите за демократични реформи по кюрдския въпрос, напрежението между Иран и западните страни породени от ядрената програма на страната и дипломатическите усилия на Турция по този въпрос, отношенията с ЕС, последното положение в борбата с терористичната организация ПКК, както и развоят на събитията в Афганистан, Близкия Изток и Кипър.
-
Преглед на турския печат 19.02.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 19.02.2010 11:45:12 UTC

Обновена 19.02.2010 11:45:12 UTC

Вестник Заман в новината със заглавие „Турция е гласа на Африка в ООН” предава за посещението на президента на Танзания Джакая Мришо Киквите в Турция. Вестникът съобщава, че на пресконференция след среща с президента Абдуллах Гюл, гостът президент е похвалил Турция, която през последните години осъществи редица инициативи във връзка с Африка. Вестникът пише, че президентът на Танзания, който пристигна на 4 дневно посещение в Турция е казал „Турция има много голямо значение за нас. Турция е наш приятел, тя е член на страните от групата Г-20, в която не членува нито една африканска страна. Турция е нашия глас сред тези страни. Турция е гласа на Африка и в Съвета за сигурност на ООН”. В новината се отбелязва, че президентът на Танзания е благодарил на Турция за това, че е открила посолство в Дар Ес Салаам и е отправил призив към турските бизнесмени да инвестират в Танзания. Вестникът предава, че Гюл е казал, че в рамките на стратегическото сътрудничество в Африка, Турция отдава значение на отношенията с Танзания и е изразил убеждението, че това посещение ще придаде ускорение на отношенията между двете страни. Президентът Гюл е казал, че Турция ще продължи да оказва принос на Танзания и ще разгърне сътрудничеството в сферата на образованието.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Иран гледа топло на предложението на Турция” съобщава, че външният министър Ахмет Давутоглу е предал на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън своите впечатления от последното си посещение в Иран. Вестникът отбелязва, че Давутоглу в светлината на контактите си в Техеран е на мнение, че проблема с ядрената програма на Иран все още може да бъде разрешен по пътя на дипломацията. Давутоглу е посъветвал Иран и САЩ да избягват изявления ескалиращи напрежението, а също така е казал, че Турция е направила няколко конкретни предложения за разрешаването на въпроса по пътя на преговорите. Вестникът пише, че външният министър Давутоглу в тези рамки планира да проведе телефонен разговор с президента на САЩ Барак Обама и да обсъдят подробно въпроса.

Вестник Стар съобщава, че държавният министър и вицепремиер Али Бабаджан е казал, че както реалния така и финансовия сектори на Турция са започнали да се възстановяват. В новината се отбелязва, че Бабаджан е казал, че събитията във връзка с процента на безработицата в страната се развиват много по-добре от очакваното.

Вестник Сабах съобщава за посещението на заместник премиера на Русия Игор Сечин в Турция. Вестникът предава, че Сечин е пристигнал в Турция за да разгърне сътрудничеството в сферата на енергетиката между двете страни. В новината се отбелязва, че Сечин, който е бил посрещнат на летище Ататюрк в Истанбул от министъра на енергетиката Танер Йълдъз, в изявление за журналисти преди преговорите между делегациите на двете страни е казал, че тръбопровода Самсун-Адана е с прироритетно значение за Русия. Сечин също така е казал, че по време на преговорите ще бъде обсъден и ядрения въпрос.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2