Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 17 февруари 2010 г.

Turkiye haberler - 17.02.2010 !

Вътрешна война е започнала в съдебната система в Турция, смята бивш министър
17 февруари 2010 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Висшият съвет на прокурорите и съдиите в Турция прекрати специалните правомощия на прокурорите и съдиите, издали решение за задържането на главния прокурор на Ерзинджан - Илхан Джиханер по разследването по делото „Ергенекон”, пише турският вестник „Хюриет”. След прекратяването на правомощията съветът повдигна обвинение за престъпление срещу тях. Сега едниствената институция, която може да даде разрешение за продължаване на разследването, е министерството на правосъдието. Задържането на прокурора на Ерзинджан обаче ще продължи. Очаква се обаче адвокатите на Джиханер да обжалват решението. Въпреки създалата се ситуация според бившия прокурор от бившия съд за държавна сигурност Мете Гьоктюрк разследването ще продължи. Според него причина за действието вероятно е лична вражда между прокурорите и съдиите с отнети правомощия и членовете на съвета, за което има твърдения. Според бившия военен съдия Юмит Кардаш върху правосъдието е оказан натиск и затова е взето подобно решение. Според бившия министър на правосъдието Хикмет Сами Тюрк в съдебната система е започнала вътрешна война.

Експлозия избухна пред работен офис в провинция Хаккяри, Югоизточна Турция
17 февруари 2010 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Експлозия избухна пред работен офис в град Шемдинли, провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, пише турският вестник „Сабах”. Пакет с взривни вещества е бил оставен пред златарско ателие на булевард „Република” в Шемдинли и е бил взривен през нощта. Експлозията е нанесла значителни щети на ателието и на околните сгради. Счупени са били прозорците и на офиса на Партията на мира и демокрацията. По случая е започнало разследване.

"Хюриет": Конституционният съд на България взе решение за отмяна на 18 358 гласа от Турция на парламентарните избори
17 февруари 2010 | 12:44 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Конституционният съд на България взе решение за отмяна на 18 358 гласа, дошли от Турция на общите парламентарни избори на 5 юли 2009 година, пише турският вестник „Хюриет”. В резултат на решението ще бъде свален депутатският мандат на един представител на Движението за права и свободи от турски произход. Делото за отмяна на гласовете беше повдигнато от партията „Ред, законност и справедливост”. Според съдебното решение в 23 избирателни секции в Турция са установени нарушения при 18 358 гласа и те ще се считат за недействителни. В резултат на това решение броят на депутатите от ДПС пада от 38 на 37. Прекратява се депутатският мандат на Рушен Мехмед Риза от Добрички избирателен район.
С решение на Конституционния съд с парламента ще се сбогуват още двама депутати – Мариана Даракчиева от Синята коалиция и Атанас Семов от „Ред, законност и справедливост”, а управляващата партия ГЕРБ ще увеличи депутатите си от 116 на 117.

Същата информация е публикувана и във "Ватан", "Заман" и Хюрхабер.

Важни послания отправи турският външен министър Ахмет Давутоглу към Иран
17 февруари 2010 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Техеран/Анкара. Важни послания отправи турският външен министър Ахмет Давутоглу към Иран вчера, пише турският вестник „Сабах”. Давутоглу, който вчера посети Техеран за разговори по иранската ядрена програма, отправи нови предложения към Иран, като поиска да бъде прекратено обогатяването на уран, което Иран възобнови. „Притесненията на арабския свят се засилват, позицията на Запада се втвърдява, съдбата на региона е във вашите ръце. Прекратете обогатняването на уран”, поиска Давутоглу на среща с иранските представители вчера. На срещата си с иранския си колега Манучехр Мотаки Давутоглу е изтъкнал, че трябва да бъдат засилени сътрудничеството, взаимодействието и консултациите между двете съседни страни в региона. Иранският президент Ахмадинеджад е посочил, че все още са съгласни на обмен на ядрено гориво със САЩ и ако бъде постигнато споразумение за количеството, условията могат да се променят, пише вестникът.

Си Ен Ен Тюрк: Обилните валежи в Тракия ще продължат, опасността от наводнения в Одринско се увеличава
17 февруари 2010 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Одрин. Опасността от наводнения в Одринско се увеличава, тъй като и днес се очаква да продължат обилните валежи, предаде телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Дебитът на река Марица достигна 1700 кубически метра в секунда. След съединяването на реките Марица и Тунджа в резултат на преливането населението на Ипсала е пред голяма опасност. В същото време валията на Одрин Мустафа Бююк посочи, че е започнал спад в дебитите на реките Арда, Марица и Тунджа след силното повишаване от предните дни. Той каза, че от 7,30 часа преминаването и достъпът до граничния пункт Капъкуле са възстановени. Вече могат да преминават и леки коли. Одринският валия добави, че в срещи с български представители след наводненията ще искат да се вземат мерки граничният пункт да не бъде затварян. Информацията за ситуацията и наводненията се докладва непрекъснато в Министерския съвет, информира се премиерът Ердоган. Създадена е комисия за оценка на щетите. Бююк посочи, че край село Дойран има опасност от свлачища, но се прави всичко възможно това да се възпрепятства.

Си Ен Ен Тюрк: Комисия за разследване на случаите на изчезвания на деца се сформира в турския парламент
17 февруари 2010 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Комисия за разследване на случаите на изчезнали деца и решаване на въпросите на насилия над деца се сформира в турския парламент, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Вчера в парламента бяха разисквани предложенията за разследване на 25 случаи на изчезвания на деца, внесени в парламента. Беше решено да бъде създадена разследваща парламентарна комисия от 16 члена, които да проучат случаите в срок от три месеца. При обсъжданията от името на правителството се изказа държавният министър Селма Алие Каваф, която посочи, че младото население е един от най-важните динамични елементи на развитието и напредъка и Турция има 24 милиона млади жители. Много е жалко обаче, че има случаи на употреба на децата за престъпления и извличане на печалби от тях. Тя посочи, че групата на изчезналите деца в Турция се формира по два начина – деца, избягали от домовете си и деца, които са отвлечени. Голяма част от децата между 6 и 14 години се използват за извършване на престъпления и за сексуална експлоатация. Тя посочи, че източник на търговията с деца, която се изчислява всяка година на стойност милиарди долари, са Африка, Балканите и Югоизточна Азия. Рискът от изчезване на деца в Турция е 15 %, докато общо в световен мащаб той е 30 %. По думите й от 1997 година досега в Турция са изчезнали 27 594 деца, от които 25 937 са намерени и предадени на семействата или отговорните институции. В момента 1 657 изчезнали деца се издирват от полицейските органи. 88 % от изчезналите са между 13 и 18 години и в голямата си част са момичета.

Турски печат: Двама действащи адмирали и един главен прокурор в Турция дадоха показания по делото „Ергенекон”
17 февруари 2010 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Измир/Ерзинджан. Показанията, които дадоха двама действащи турски адмирали по разкритията за план за военен преврат „Кафес” в рамките на разследването по делото „Ергенекон” и арестът на главния прокурор на Ерзинджан Илхан Джиханер пак по същото дело привличат вниманието на турските вестници днес. Вестник „Милиет” пише, че вчера по заповед на прокурора със специални пълномощия Осман Шанал е бил извършен обиск в кабинета и дома на прокурора Джиханер. Той е обвинен в членуване в престъпната организация „Ергенекон”. Също вчера в Измир бяха разпитани и двама действащи адмирали като обвиняеми по същото дело.
Вестник „Заман” пише, че разследването по делото „Ергенекон” в Ерзинджан се разширява. След задържането на директора и на двама служители на Националната разузнавателна организация /МИТ/ и на офицер от жандармерията, както и привикването на командващия трета армия генерал Салдърай Берк за даване на показания вчера беше извършен обиск и в работния кабинет и дома на главния прокурор Илхан Джиханер. При обиска бяха иззети голямо количество CD-та и документи. Джиханер е обвинен в членуване в организация „Ергенекон”, в отправяне на заплахи, обвинения, документна измама.
Вестник „Сабах” коментира, че за първи път в Турция са били разпитани действащи адмирали Кадир Сагдъч и Мехмет Фатих Ългар за готвен военен преврат. Двамата дадоха показания пред съда в Измир като съучастници в престъпно действие. Вестник „Хюриет” пише, че разпитът на единия адмирал е продължил 10 часа, а на другия 7,5 часа. Според разкритията по плана „Кафес” двамата адмирали са в консултативния съвет за реализиране на плана, който чрез предизвикване на хаос трябва да доведе до военен преврат.

„Сабах”: Повечето юристи в Турция се обединяват около формулата 5+5 за президентския мандат на Абдуллах Гюл
17 февруари 2010 | 09:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. При продължаващите спорове в Турция колко годишен трябва да бъде мандатът на президента Абдуллах Гюл – 5 години или 7 години, юристите се обединяват около формулата 5+5, пише турският вестник „Сабах”. Председателят на екипа на Партията на справедливостта и развитието, който подготви проекта за нова конституция, проф. Ергун Йозбудун заяви, че според него срокът на мандата трябва да е 5 години, като съществува възможност за повторен избор. Според вицепремиера Бюлент Арънч конституцията отпреди референдума определя срок 7 години за президента и той изтича през август 2014 година. Той критикува думите на опозиционния лидер Дениз Байкал, който разгорещи разискванията, че президентският мандат на Гюл е 5 години.
Според председателя на Правосъдната комисия в парламената Ахмет Ийимая президентът е избран за 7 години и по негово мнение срокът му е толкова. Според други високопоставени юристи мандатът е 5 години и трябва да бъде приложена формулата 5+5.

Си Ен Ен Тюрк: Турция е 14-та в класацията на страните, застрашени от терористични атаки
17 февруари 2010 | 08:51 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. Турция е 14-та в класацията на страните, застрашени от терористични атаки, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Според изследване на международната агенция за анализи във Великобритания „Мейпълкрофт” за страните с най-голям риск от терористична заплаха на първо място е Ирак, следван от Афганистан, Пакистан, Сомалия, Ливан, Индия, Алжир, Колумбия и Тайланд. Индексът се определя на базата на честота на терористични нападения и на последствията от тях. В класацията Турция е на 14-та позиция, следвана от Русия. Канада и Австралия са сред страните с нисък риск от нападения.

„Сабах”: Двама турски адмирали бяха разпитани във връзка с разкритията за план за военен преврат
17 февруари 2010 | 08:32 | Агенция "Фокус"
Измир. Двама турски адмирали дадоха показания във връзка с разкритията за план за предизвикване на хаос и извършване на военен преврат с кодовото название „Кафес”, пише турският вестник „Сабах”. Командващият южния морски флот адмирал Кадир Сагдъч и командващият флотилията Фоча адмирал Мехмет Фатих Ългар бяха разпитани в съда в Измир като заподозрени. Решението за разпит беше взето на 1 февруари от прокурорите със специални пълномощия, водещи разследването Ерджан Шафак и Мурат Йондер. Въз основа на това решение вчера преди обяд двамата бяха доведени в съда в Измир с минибус с черни стъкла и дадоха показания пред прокурорите със специални пълномощия Мехмет Догар и Фатих Генч. Стана ясно също, че по същото разследване ще бъдат взети показания и от бившия командващ северния морски флот пенсионираният армейски адмирал Ахмет Фейаз Йогютчю. Това са първите взети показания от двама действащи адмирали като обвиняеми в рамките на делото „Ергенекон”.

„Хюриет”: Одрин остана под вода, след като България започна изпускане на язовира на река Арда
17 февруари 2010 | 08:00 | Агенция "Фокус"
Одрин. Одрин остана под вода, след като България започна изпускане на язовира на река Арда, пише турският вестник „Хюриет”. Прелялата Марица се съедини с река Тунджа, а територията между двете реки остана под водите. 10 000 души са застрашени от наводненията.
Залети от водите в Одрин са командването на 54-та механизирана бригада, Тракийският университет, сгради за социални дейности на Дирекцията на полицията, увеселителни заведения, кафенета. 10 000 жители на район Караагач махале са застрашени от наводнение. Живеещите близо до реката евакуират имуществото си с трактори. Училищата вчера бяха затворени заради бедствената ситуация. Не работеше и ректоратът на Тракийския университет, който се намира в същия район. Река Марица преля в околия Узункьопрю. Срещу опасност от наводнение са предупредени и жителите на Ипсала.
Валията на Одрин Мустафа Бююк заяви, че българските власти са информирали, че отново може да има контролирано изпускане на вода, но са взети необходимите мерки.

Премиерът на Турция ще посети Испания
17 февруари 2010 | 07:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще посети Испания, съобщава Анадолската агенция. Ердоган ще вземе участие във Втората среща Испания-Турция в Мадрид на 22 февруари.
Посещението на турския премиер в Испания ще бъде изключение, тъй като испанските власти взеха решение да не провеждат двустранни срещи с други държави заради натоварената програма по време на ротационното председателство на ЕС.
Испания, която подкрепя членството на Турция в ЕС, пое шестмесечното ротационно председателство на блока на 1 януари 2010 година.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2