Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 17 февруари 2010 г.

News from Bulgaria -17.02.2010 !

Пресконференция на БХК по повод делото срещу Прокуратурата за отказа й да разследва смъртни случаи на деца с увреждания !

Информационна агенция КРОСС информира за събитието:

София /КРОСС/ Български хелзински комитет ще съди прокуратурата за отказ да разследва 75 смъртни случаи за периода от 2000г. до 2008 г. и неопределен брой телесни повреди на деца с увреждания в иституциите. Това заяви адвокат Маргарита Илиева от БХК, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Илиева заяви, че това бездействие е дискриминация от страна на прокуратурата.
Делото се води от Софийски районен съд, а първото заседание е било на 11 февруари тази година. Адвокат Илиева посочи, че е оптимист за спечелването на делото, тъй като досега БХК е спечелил две други дела срещу прокуратурата.

Адвокатът обясни, че през 2007 година от Хелзинския комитет са поискали прокурорска проверка за смъртните случаи в домовете за деца, заради високия им брой. Такива проверки са направени и са потвърдени смъртните случаи, констатирани са и липси на достатъчни грижи към децата, някои от домовете не са имали лекари, а в други един човек се грижел за 40 души. Прокурорите са обявили още, че високата смъртност в някои от домовете е заради боледуване от бронхопневмонии и други болести без летален изход. Въпреки това обаче, не е образувано разследване дали има престъпления.
Илиева обясни, че ако имаше смъртност на деца, които са извън тези институции би било образувано разследване, затова от БХК смятат, че става въпрос за дискриминация. От съда те ще искат и да бъдат назначени нови проверки.
3 от смъртните случаи са в закрития през 2006 година дом в с. Джурово, 3 случая са в дома “Св. Мария Магдалена” в с. Рудник, 10 смъртни случая в Дома за деца с физически и умствени увреждания в с. Крушари, 8 деца в ДДМУИ “Св.Екатерина” в с. Искра, 20 смъртни случая в ДДМУИ в с. Петрово и още множество случаи. При някои от случаите смъртта е настъпила заради фрактура на бедрото, тъй като децата не са взимали достатъчно калций като хранителна добавка.

От БХК констатират сериозни липси на квалифициран персонал в домовете за деца с увреждания и обясниха, че в много случаи това е проблема за смъртните случаи и нанесените телесни повреди. Адвокат Анета Генова заяви, че Държавната агенция за закрила на децата не разполага с критерии, според които да извършва проверките. По думите й макар, че техните доклади констатират недостатъци, те не могат да ги отстранят.

По думите на Анета Генова, общият брой на децата с умствена изостаналост, които се намират в домовете е 1502. През 2008 година 172 деца са били починали или преместени от тези домове.
„Все още по погрешен начин се инвестират средствата”, посочи тя и допълни, че, според нея, средствата не трябва да се дават толкова за модернизиране на домовете, а към набиране на квалифициран персонал.
Адвокат Генова разказа за случаи, при които е поправена банята, но няма топла вода и тя на практика е неизползваема, както и за такива при които са закупени инвалидни колички, но няма кой да покаже на нуждаещите от тях как се ползват и те продължават да седят на земята.

Яна Тавание обясни, че след намесата на британските журналисти, които разказаха за дома в с. Могилино, децата от дома сега се намират в добри условия, но за останалите това не е така. Тя даде пример с дом за умствено изостанали възрастни, където в един двор има модерна сграда, в която се помещават хората от дома в с. Могилино и там за тях се грижат специалисти, докато в съседство в него се държат умствено болни, на които им се “мята хляб като на прасета” и за които не се полагат достатъчни грижи.

Източник: Информационна агенция "КРОСС" / Портал Турция

.....

Съмнения за тежко сексуално посегателство над момченцето в Сандански !

Криминалистите в Сандански разследват тежко сексуално посегателство над момченце на 2 години и 8 месеца. В полицейското управление са задържани за разпит родителите на малкия Александър Тасев. Бащата на детето е на 38 години, а майката Христина е 22-годишна. Те са българи, но от дълго време водят клошарски живот, съобщиха от полицията.

Криминалистите предполагат, че момченцето е жертва на сексуално насилие. При първия разпит в санданската полиция родителите са дали показания, че то отдавна е имало здравословни проблеми и неведнъж е било настанявано с кръвоизливи в болница. От Държавната агенция за закрила на детето са назначили проверка за изясняване на обстоятелствата, при които е пострадало детето. В Районна прокуратура на Сандански е образувано досъдебно производство по случая.

Към момента състоянието на двегодишния Александър е стабилно, но детето е в силен стрес, казаха за "По света и у нас" от "Пирогов". Момченцето беше прието там в понеделник вечерта с разкъсани право черво и пикочен мехур.

бнт / Портал Турция

.....

Взривиха павилион в Плевен !

Вероника Христова

Павилион за цигари и алкохол е бил взривен тази нощ в плевенския квартал "Дружба", съобщиха от пресцентъра на полицията. Инцидентът се е разминал без жертви, тъй като през зимата павилионът работел само през деня.

От взрива е пострадал и намиращия се наблизо тото пункт. Според полицаи, заложеният взрив е самоделен. Павилионът е собственост на криминално проявен плевенчанин, регистриран за кражби, грабежи и обсебвания.

др / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2